Langtidshævet flutes

Jeg er vild med langtidshævet brød. Det smager bare bedre, det kræver ikke så meget arbejde (altså æltning), det er hurtigt rørt sammen og så bliver det bare altid et godt resultat.

I fredags serverede jeg langtidshævet flutes for mine veninder, da de var på besøg til tøse aften med god mad og vin. De bad alle om opskriften og jeg lovede dem, at jeg ville skrive den her, så du også kan få glæde af den 🙂Langtidshævet flutes

Denne opskrift giver fire rimelig store flutes. Jeg har brugt lidt fuldkornsmel til at give en lidt grovere krumme, men du kan sagtens skifte fuldkornsmelet ud med durummel, speltmel eller en anden type mel. Du kan også bruge ren hvedemel i stedet for to slags mel, jeg synes dog ofte, at det bedste resultat kommer af en blanding af to eller flere meltyper.

Jeg rørte min dej sammen 24 timer, før jeg bagte flutene. Du behøver ikke at lade din dej hæve så længe, dog minimum 12 timer for det bedste resultat.

Til 4 flutes skal du bruge:

1/4 pakke gær – det svarer til 12,5 g

4 dl koldt vand

1 -1½ spsk. almindelig, god dansk honning – jo mere honning, jo sødere brød. Jeg brugte 1 spsk. med top – hvis det kaldes top, når honningen faktisk løber ned over siderne på skeen – og det passede fint

1½ spsk. havsalt – bruger du fint salt i stedet for skal du kun bruge ½ spsk.

150 g fuldkornsmel – du kan sagtens skifte fuldkornsmelet ud med durummel eller speltmel

400 g hvedemel

Opløs gæren i det kolde vand i en ret stor skål. Tilsæt fuldkornsmelet og rør det godt sammen med væsken. Kom honning og salt i og rør godt sammen. Tilsæt alt hvedemelet og rør dejen godt sammen. Dejen skal være ret våd. Du skal ikke ælte den, bare røre godt. Dæk skålen med film og sæt den i køleskabet og lad den hygge sig med at hæve i minimum 12 timer.

Når dejen har hygget sig længe nok, tænder du ovnen på 235 grader – ikke varmluft. Varmluft er meget fint, men ikke til brød – det tørrer brødene ud og suger al væsken, så brød bliver tørt og kedeligt i stedet for luftigt og lækkert.

Drys en god mængde almindelig hvedemel ud på dit køkkenbord. Hæld forsigtigt den meget våde dej ned midt på melet. Fold dejen ind over hinanden fra fire sider af, nærmest som en kuvert. Jeg brugte en stor flad dejskraber – du ved sådan en prof en af slagsen. Når dejen er foldet sammen til en firkantet kuvert, deler du den i fire dele. Tag godt med mel på hænderne og form, træk og hiv let i dejene til du får en aflang dejpølse. Flutene skal ikke være pæne, men meget rustikke i deres form. Læg dejen forsigtigt på en bageplade med bagepapir. Gør det samme ved alle fire dejstykker. Alle fire kan være på en plade. Dryp lidt olivenolie henover hver flute og drys eventuelt nogle af dem med havsalt eller friske krydderurter. Jeg drysser altid to flutes med havsalt eller friske krydderurter og lader to være helt uden drys, så er der lidt for enhver smag.

Bag dine lækre, langtidshævet flutes i 15-20 minutter. Bagetiden varierer fra ovn til ovn, så du skal holde øje med dine flutes. De skal lyde hult, når du banker på dem under bunden og så skal de selvfølgelig være let gyldne. Langtidshævet flutes

Server dine flutes lune til en god tomatsuppe, en gullashsuppe eller en god grønsagssuppe 🙂Langtidshævet flutes

Disse flutes er super nemme at lave for alle, og selv hvis du ikke er den store bager, så vil de stadig imponere dine gæster og din familie. De smager som lækkert italiensk brød, skønt 🙂

Er du, ligesom jeg, altid tidligt oppe, så kan du endda nå at røre en dej sammen om morgenen, der kan være klar til bagning til aftensmaden samme aften. Det er altid dejligt med nybagt brød midt på ugen 🙂



18 thoughts on “Langtidshævet flutes”

  • Super gode flyde, boller, landgangsbrød osv. Super let at røre sammen sen aften og lynhurtige at bage inden gæsterne eller familien skal spise.
    Jeg tilsætter groft rugmel i stedet for durum. Det Ungeren godt og giver et mere mættende og rustikt brød. Selv mine svenske mangoer og venner er vilde med disse brød. Så opskriften er omdelt her i småland. Det håber jeg virkelig er ok.
    Stor tak for en fantastisk opskrift. Her i min familie laves opskriften mange gange pr. Mdr.
    Med venlig hilsen
    Marianne Pedersen

    • Kære Marianne,

      Jeg må prøve med rugmel næste gang, jeg bager dem 🙂
      Hvor er det dejligt at høre, at brødene er en succes og at du har delt opskriften rundt i Småland – det er virkelig skønt 🙂 Dejligt at jeg når ud over Danmarks grænser 🙂

      Kh Helene

  • Jeg tilføjer en sjat olie til dejen og laver den til boller. Sætter dem på bagepladen med en ske.

    Man kan også med fordel tilføje solsikkekerner og gulerødder til dejen – hvis man udelader lidt af hvedemelet.

    Mmmmmmh! Alle elsker de her boller!

    • Kære Linda,

      Jeg bruger ofte selv grunddejen til en variant af langtidshævede boller og det er rigtigt; alle elsker langtidshævede boller 🙂
      Det er skønt at høre, at du eksperimenterer med min opskrift, dejligt 🙂

      Kh Helene

  • Hej. Er spændt på at lave de flute i morgen. Har købt ind, men er lidt forvirret over melet. Du skriver fuldkornsmel? Er det fuldkornsHVEDEMEL eller FuldkornsRUGMEL. Nu har jeg købt begge slags og håber du kan nå at svare mig inden. Venlig hilsen Ann

    • Kære Ann,

      Åhh det er jeg ked af, jeg kan da godt forstå din forvirring. Det er fuldkornsHVEDEMEL, der skal bruges.
      Jeg skal sørge for, at få det rettet snarest 🙂
      Jeg håber, du kan få brugt dit rugmel til andre spændende opskrifter.
      God fornøjelse med bagningen 🙂

      Kh Helene

      • Kære Helene
        Tak for svar.
        Jeg brugte fuldkornshvedemelet. Min mand havde læst din opskrift og mente jeg var gal på den. Alle gæster var vilde med dem. Jeg bagte af 50 g.gær, altså 4 gange din opskrift. Da gæsterne gik hjem, havde jeg 1/2 flute tilbage. Nogle fik 2 og andre 1 flute med hjem. De var ellevilde med dem, så jeg vil bruge din opskrift igen og igen, og har lovet at videresende din opskrift til dem. Blev lidt bekymret, da flutene hang fast i bagepapiret, men næste bagning havde jeg smurt olivenolie på bagepapieret, og så var der ingen problemer.
        Nu har vi til morgenmaden i morgen, og jeg glæder mig allerede. Tak for en flot og god opskrift. KH Ann

        • Kære Ann,

          Hvor er jeg glad for at høre, at de var en succes. Du skriver, at de hang fast i bagepapiret – det har jeg aldrig oplevet, jeg tænker, at du måske ikke fik mel nok under dem, da du foldede dejen på bordet? Men jeg er glad for, at du fandt en løsning 🙂
          Det er skønt, at du har givet min opskrift videre – herligt 🙂
          Tusind tak for de meget søde ord 🙂

          Kh Helene

  • kan den hæve forlænge vis ja hvor lang tid er det???
    skal have gester om et par dage og tænkte at det kunne være smart vi man kunne lave digen nogle dage før.

    • Kære Henrik,

      Du kan roligt lave dejen 24-30 timer før. Jeg har ikke selv forsøgt med længere tid end det. Men så længe dejen hæver koldt, kan det sagtens gå 🙂
      Du kan sagtens fryse og genopvarme de skønne flutes, så lav du dem endelig i god tid – det giver mere tid og nærvær med gæsterne :-):-)
      God fornøjelse 🙂

      Kh Helene

  • Hej.
    Jeg synes, dejen er meget tør og tilfører mere vand. Bruger fuldkornshvedemel og alm. Hvedemel. De ser ellers fine ud 🙂

    • Kære Bodil,

      Det har jeg ikke selv oplevet, men mængden af væske/mel varierer meget, da ikke alle mel typer optager lige meget væske. Der er stor forskel i mængden af væske til hvedemel og til fuldkornsmel. Selv de forskellige almindelige hvedemel optager forskellige mængder væske.
      Det kan være forklaringen på, hvorfor din dej virkede tør 🙂
      Hvis du har byttet om på mængden af de to typer mel, kan det også være forklaringen.
      Jeg håber dog, at du blev tilfreds med det endelige resultat 🙂

      Kh Helene

  • Hej er de fryseegnede? Skal holde barnedåb, og synes det er rart, hvis så meget som muligt kan laves i god tid.

    • Kære Lise,

      Det er altid rart, at få lavet så meget som muligt klar i god tid til sådan en stor dag 🙂

      De er fryseegnede. Jeg har afprøvet det et par gange. Pak dem i poser, imens de stadig er ret lune og læg poserne i fryseren med det samme. På den måde får du det bedste resultat.
      Selvfølgelig smager alt brød altid bedst nybagt, men de kan sagtens fryses 🙂

      God fornøjelse med bagningen og ikke mindst god fornøjelse på den store dag 🙂

      Kh Helene

    • Kære Emilie,

      Da jeg var færdige med at forme dem, manglede ovnen stadig lidt tid i at blive varm, så det var den eneste tid, de fik til at efterhæve. Det er ikke nødvendigt med efterhævning 🙂

      Kh Helene

  • Ih hvor lækkert. Det må prøves en af dagene.
    Min præ-barsel er blevet så meget bedre efter jeg fandt din side (:

    • Kære Emilie,

      De er super lækre. Det er dejligt, at jeg kan inspirere 🙂

      Tusind tak skal du have for de søde ord – de varmer 😀 Nyd din præ-barsel og dit lille nus, når den tid kommer 🙂

      Kh Helene 🙂

Skriv et svar til Emilie Hansen Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.