Gullashsuppe

Gullaschsuppe er en absolut klassiker indenfor den dejlige kategori simremad og det er når vejret er værst, at der skal spises gullaschsuppe 🙂 Gullaschsuppe

Fyldig og lækker simremad

Gullaschsuppe kommer i et hav af forklædninger og du kan næsten lave den, som du lyster, dog skal den være stærk og fyldt med saft og kraft og det er min 🙂

Jeg laver altid en stor portion af flere årsager; det er lettere at lave en stor portion, der er til flere personer (så kan du inviterer gæster til lækker simremad), der kan blive til hurtig-lavet aftensmad til flere dage – bare smid suppen i fryseren i passende portioner, tag suppen op om morgenen, sæt i køleskabet og vupti – så er der hurtig, lækker, nærende og varm aftensmad på en travl hverdag 🙂

Jeg sparer faktisk på kødet; for det første er det ikke sundt med for meget kød fra de firbenede og for det andet, så savner jeg ikke kødet – jeg får alle de lækre smage fra krydderierne og rodfrugterne. Så i min opskrift er der ikke så meget kød, men det står dig selvfølgelig frit for at tilsætte den mængde kød du nu lyster – tilsætter du mere kød, skal du dog huske at øge mængden af krydderier en smule og mængden af væde en del.

Til 6 personer eller til flere aftener:

300 g oksekød i tern á 1,5 x 1,5 cm – bovklump er godt til dette

3 løg – ganske almindelige zittauerløg er fine til formålet

6 store fed hvidløg

½-2/3 rød chili – jeg brugte en stor rød chili, bruger du en lille, skal du bruge en hel

2 dåser flåede og gerne hakkede tomater – det sparer dig for lidt arbejde

70 g tomatpuré – det svarer til en af de små søde dåser

3 blade laurbær

1 spsk. mild paprika

½ spsk. røget paprika – jeg elsker den svage røgede smag af paprikaen, der trænger igennem suppens tykke og tætte smage af kød, rodfrugter, tomater og chili…mmmhhh

1,2 l vand

Friskkværnet peber

Havsalt – en del mere end du lige regner med

3 store pastinakker

6 mellemstore gulerødder

½ knoldselleri – mit selleri var lidt lille, så har du et stort kan du nøjes med 1/4

2 peberfrugter – en gul og en rød er fint – lad være at bruge de grønne, de er meget bitre i smagen, fordi de faktisk er umodne, deraf den grønne farve. Grønne peberfrugter burde forbydes

I mange af de opskrifter jeg har set rundt omkring på denne skønne suppe, skal der også tilsættes kartofler, men det gør jeg ikke. Jeg synes, at suppen får en fin fylde og giver en god mæthed uden kartoflerne, da rodfrugterne mætter super godt.Gullaschsuppe

Skønne grønsager fyldt med vitaminer

Denne suppe skal simre længe og passer derfor fint enten til en god gæstemiddag med en lille forret først eller på en hygge-søndag med familien, hvor du egentlig ikke har den store lyst til at bruge timer i køkkenet, og hellere vil bruge tiden på det, der virkelig tæller 🙂

Du skal begynde cirka 3½ time før spisetid.

Find en stor gryde frem. Rens dine løg og hak dem i fine tern. Rens og hak hvidløgene fint. Hak chilien fint. Læg disse tre grønsager til side. På et nyt skærebræt skærer du dit kød i små tern. Køber du en pakke kød, der allerede er skåret i tern, vil jeg anbefale dig at skære det i mindre tern. Slagterne har en tendens til at deres tern er meget ulig i størrelsen og størstedelen er enormt store.

Tænd for din gryde på fuldt blus. Kom en smule olivenolie i gryden og når gryden er godt varm, tilsætter du kødet lidt af gangen og bruner det godt af på alle flader. Tag kødet op og fortsæt med resten af kødet, indtil du har brunet alt kødet af. Skru ned for varmen til medium og tilsæt eventuelt lidt mere olie til gryden. Kom løg, hvidløg og chili i gryden og svits det, indtil det bliver klart – det må ikke blive brunt. Tilsæt kødet igen. Kom de to slags paprika i, tomatpuréen, de flåede tomater og rør godt rundt. Tilsæt laurbærblade og det meste af vandet. Rør rundt, skru ned til under medium – det skal kun simre – og læg låg på. Lad nu denne skønne blanding af kød, krydderier og tomater simre under låg i 2 timer.

Nu kan du ordne dine rodfrugter og peberfrugter, så er de klar til at komme i gryden og du får lidt ekstra hyggetid med familien. Skræl rodfrugterne og skær dem i 1 x1 cm store tern. Skyl peberfrugterne, fjern blomst og kerner og skær dem i tern på samme størrelse. Kom det hele i en skål og dæk den med film. Ryd op i køkkenet og fjern alt opvask. Nu kan du slappe af med familien med god samvittighed den næste halvanden time.

Når suppen har simret i to timer, skal du smage den til første gang. Den er stærk, men bare rolig, når først rodfrugterne kommer i, så tager de en god portion af styrken. Tilsæt friskkværnet peber og en god slat havsalt – du skal bruge en del mere salt, end du regner med, da rodfrugterne suger en del salt. Tilsæt rodfrugterne og peberfrugterne, skru lidt op for varmen og læg låg på igen. Lad suppen simre videre i 1-1 1/4 time. Det kan også være, at du skal tilsætte en smule vand – det kan du bedst selv vurdere, det kommer an på, hvordan du bedst kan lide din suppe.

Når den sidste times tid er gået, smager du suppen til for sidste gang. Den er stadig stærk, men det skal en god gullaschsuppe være. Du kan servere suppen, som den er og du kan servere den med en klat cremefraiche i – det tager lidt af det stærke og giver et syrligt modspil til den stærke og kraftfulde suppe. Du kan servere en skive brød til, men det er ikke et must. Suppen behøver ikke brød, men nogle er suppe- og brød-hører-sammen-fans og så skal det selvfølgelig til 🙂Gullaschsuppe

Smukke farver

Denne gullasch er kraftig, stærk og fyldt med god smag. Den er lige det, der skal til en råkold efterårsdag eller en isnende kold vinterdag og det bedste ved denne suppe er faktisk, at den smager endnu bedre dagen efter 🙂Gullaschsuppe

Velvære i skål 🙂

Den stærke chili gør sig til i din mund og bliver komplimenteret godt af den let røgede smag fra paprikaen. Rodfrugternes sødme giver styrken et godt modspil, der fuldender din smagsoplevelse og giver dig en følelse af velvære helt ind i knoglerne. Det er en suppe, der egner sig rigtig godt til at blive spist i yndlingshjørnet i sofaen med fødderne pakket godt ind i et tæppe. Det er en simreret, der bringer lykke 🙂


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.