Fakkelgaarden – anmeldelse
Med Flensborg fjord på den ene side og den smukkeste bøgeskov på den anden side ligger Fakkelgaarden ved Kollund så smukt, som det nærmest er muligt. Det gamle vandrehjem putter sig på en lille bakke og er næsten gemt væk fra vejen.
Alligevel undgik Fakkelgaarden ikke vores opmærksomhed, da vi planlagde vores bryllup – den lettere gemte placering lokkede os til at køre derind og allerede i receptionen følte vi os hjemme. Mødet med souschefen, konditoren og en rundvisning på det stilrene og lækre sted, overbeviste os; Fakkelgaarden blev rammen for vores bryllup d. 8. august 2015.En perle i Sønderjylland
Op til brylluppet havde jeg en god dialog med souschefen og de ønsker vi havde til dagen og maden blev imødekommet til perfektion. Vi ankom til Fakkelgaarden et par dage før, for at af-klimatisere, få de sidste detaljer på plads og bare lige nyde en dag alene, inden vores familie ankom.
Den 8. august begyndte for mit vedkommende på værelset med mine forældre og min brudepige – Fakkelgaardens lækre morgenkomplet blev indtaget på værelset, så brud og gom ikke så hinanden før kirken 🙂 Selvom morgenkompletten blev serveret på værelset, var det lige så lækkert, som i restauranten; vagtel spejlæg med lidt god bacon, youghurt med solbærkompot, frisk frugt, oste, pålæg, croissanter, stenalderbrød, hjemmebagt morgenbrød, kaffe, the og friskpresset juice – det var lækkert og selvom jeg ikke spiste ret meget, nød mine forældre og brudepigen morgenkompletten med stor velbehag.Et glimt af den lækre morgenkomplet
Vores vielse var allerede kl. 12, så vi havde god tid til at nyde dagen med vores familie og venner. Vi returnerede derfor tidligt til Fakkelgaarden, hvor der stod sandwich og kaffe og the klar til vores sultne gæster – de nød de gode sandwich og de skønneste røde bobler; Brachetto d’Acqui, der er en frisk mousserende vin med en velafbalanceret sødme og syrlighed – perfekt til en bryllupsreception. Imens gæsterne hyggede sig på den solbeskinnede terrasse med den smukke udsigt over Flensborg fjord, blev brud og gom foreviget af fotografen.Det lykkelige brudepar
Efter fotograferingen havde vi valgt, at bryllupskagen skulle serveres. Der er udpræget tradition for, at bryllupskagen serveres efter middagen, men vi ville have den om eftermiddagen, hvor vi og vores gæster virkelig kunne nyde den.Bruden fanget i et uopmærksomt øjeblik med den smukke Flensborg fjord bagved
Bryllupskagen blev lavet af Bjørn, der er konditor på Fakkelgaarden og uddannet ved La Glace. Jeg er fløde-allergiker, og på trods af det, lavede Bjørn den lækreste bryllupskage ud fra vores ønsker; nøddebund, chokolade, hindbærmousse. Resultatet blev en lækker bryllupskage med en lys bund med knuste nødder, en syndig chokolade ganache, en luftig hindbærmousse, en intens hindbære gele og på sider og som top en chokoladebund. Hele kagen blev overtrukket med hvid marcipan, da både Bjørn og vi var enige om, at fondant ikke skulle bruges.Den smukke bryllupskageDen delikate bryllupskages smukke farver passede perfekt til brudebuketten
Bryllupskagen var smukt pyntet med slæb af marcipan, roser og callaer lavet i marcipan og i de farver, der var i min brudebuket. Brudeparret var også lavet af Bjørn, også i marcipan, og bryllupskagen var gennemført til punkt og prikke.Brud og gom drøfter detaljer med en af Fakkelgaardens bedste medarbejderePrivatfoto af bruden på Fakkelgaardens terrasse
Efter receptionen, på terrassen, bød vi vores gæster ind i gårdhaven, hvor vi pakkede bryllupsgaver op og nød Fakkelgaardens snack, bestående blandt andet af små lækre pølser af forskellig slags og oliven, imens vi fik den planlagte velkomstdrink; en skøn, perlende og frisk Bamberger Gewürztraminer Sekt. En vidunderlig boblende vin, der vækkede appetitten med sin lette syrlighed.De lækre snacksSmukke grønne oliven
Pikante pølser
Middagen blev efterfølgende serveret i festsalen, hvor de runde borde var smukt dækket i de ønskede creme- og hvide farver. Bordkort og små gaver til gæsterne havde vi selv medbragt, og alt andet havde vi overladt til Fakkelgaarden. Borddækningen og pyntningen af bordene var lige som vi havde ønsket os, og det samlede indtryk af festsalen var smukt, romantisk og elegant med en dejlig uhøjtidelig tone over sig.Det smukke bordElegant, enkelt og romantisk
En lille gave til gæsterne
Middagen var lavet på baggrund af vores overordnede ønsker.
Ved vores første møde med souschefen havde vi drøftet menuen, og vi lagde ud med kammusling til forret, kalv i saltimbocca stil til hovedret, en ganerenser, og creme brulé med hvid chokolade og rosensorbet til dessert.
Deres dygtige og yderst kompetente souschef fangede hurtigt vores ønsker og forslog jomfruhummer til forret i stedet for kammuslinger – det forslag var helt i vores ånd, og de fik frie hænder til resten af menuen.
Endnu en gang oplevede jeg, at der blev taget højde for mad-allergier uden problemer.
Retterne blev præsenteret sammen med vinene, så vi alle fik lidt baggrund for vinenes historie, og selvom Fakkelgaarden havde trykt menuer til bordene, var der overskud til at forklare de tre retter og ganerenseren til store glæde for os og vores gæster.
Forretten bestod af stegt jomfruhummer med bladspinat, tomater, smørstegt majs og sauce shoron, dertil fik vi Fakkelgaardens tre slags hjemmebagt brød og en liflig Muenzenrieder hvidvin, som faktisk er husets hvidvin fra Østrig. En skøn og let hvidvin, der alligevel havde lidt tyngde til den delikate jomfruhummer.Delikat jomfruhummer med sauce shoron og søde majs
Jomfruhummeren var stegt til perfektion, og de søde majs passede perfekt til den pikante og intens sauce shoron. Forrettens smage var perfekt afbalanceret til hinanden og den milde jomfruhummer blev på ingen måde overskygget af de andre lækre ingredienser. Den var delikat, intens og let.
Hovedretten var endnu en oplevelse ud i det delikate; kalvemørbrad med salvie omviklet med serranoskinke, dertil majroe, broccoli og små nye løg serveret med små kartofler stegt med persille og en intens kalve jus med rødvin til. Anretningen var et kunstværk og smagen var et kunstværk af en helt anden kaliber; intens, dyb og sublim. De enkelte smage var atter perfekt tilpasset hinanden og smagsløgene blev udsat for et festfyrværkeri af dimensioner, uden at det blev for voldsomt. Kødet var smeltende mørt og tilbehøret forstærkede de enkelte smagsindtryk, så hver bid blev en skøn oplevelse. Hvert element smagte fantastisk for sig selv, og alle elementerne i hovedretten var tilberedt til perfektion.En smuk tallerken og velsmag af format
Fakkelgaarden er seriøs til fingerspidserne, men humoren er også intakt – min søde mand var bekymret for, om der nu ville være sauce og kartofler nok – og det havde Fakkelgaardens personale taget til efterretning. Der kom selvfølgelig sauce og kartofler ind i skåle på bordene, men min kære mand fik en lille kobbergryde med sauce og en lille kobbergryde med kartofler helt for sig selv – han skulle jo ikke gå sulten fra borde. Dette perfekte eksempel på personalets uhøjtidelige måde at gribe gæster og tingene an på, får dem virkelig til at stige i min agtelse. Når man ikke er mere højtidelig, end at man kan drille sine gæster på denne måde med et glimt i øjet, ja, så ved jeg, at vi valgte det helt rigtige sted til vores bryllup.
Til hovedretten, der havde italienske noter – selvfølgelig – fik vi den lækre rødvin Barbera d´Alba fra Gagllliasso Mario. Med sin dybe purpurfarve lovede den en smagsoplevelse ud over det sædvanlige og det fik vi. Dyb, intens og med noter af bær og eg var smagen perfekt. Barberaen sammenlignes desuden ofte med den mere kendte Barolo.
Ganerenseren blev serveret efter hovedretten – med en ganerenser imellem hovedret og dessert, får du simpelthen en meget bedre madoplevelse. På den måde bliver desserten ikke overskygget af eftersmagen fra hovedretten.Ganerenseren anrettesPrivatfoto – den delikate ganerenser
Vores ganerenser var en vidunderlig basilikum granité, der havde en sart hvid farve og den mest fantastiske duft af friskplukket basilikum. Selve duften af granitéen sendte mig fluks til de italienske markeder på en sommerdag, hvor krydderurterne bugner på stadepladserne.
Smagen var let og alligevel intens med noter af lime. Selvom duften var så intens, at vi alle højlydt udtrykte vores begejstring over det, var smagen af basilikum på ingen måde dominerende. Tværtimod var den mild og opnåede den effekt, der var ønsket; smagsløgene blev renset og vi blev klar til desserten.
Desserten var, som de andre retter, udover al forventning. Den bestod af en dobbelt servering; en delikat og syndig creme brulé med hvid chokolade – som konditoren Bjørn i øvrigt sagde, var den bedste creme brulé han nogensinde havde lavet – og den var uden fløde, og en smuk tallerken med rosensorbet, rosen gelé, små marengs, og friske bær.Et kunstværk for øjne og smagsløgPrivatfoto – den smukke dessert
Til desserten fik vi en elegant Muenzenrieder dessertvin, der atter passede perfekt til retten.
Creme bruléen var syndig og alligevel let med en lækker konsistens – helt perfekt. Den forfriskende rosensorbet passede perfekt til bruléen og den delikate rosengelé fremhævede den sarte smag af roser. Desserten var et kunstværk for både øjne, smagsløg og sjælen.
Hele menuen igennem var mad og vin perfekt afstemt til hinanden, tjenerne sørgede for servering, uden at vi egentlig lagde mærke til dem og servicen var i top. Vores ønsker var mere end efterkommet, og denne fantastiske oplevelse af mad, vin og servicering, der går op i en højere enhed, fuldendte en perfekt dag.
Vi afsluttede dagen og aftenen med natmad, der bestod af 1/3 ostebord og 2/3 sønderjysk pølsebord – appetitten var næsten ikke eksisterende, men anretningen og det lækre udvalg af oste, pølser og hjemmelavet tilbehør, fik os alle til bordet én gang til.Privatfoto – det lækre pølsebord med sublimt tilbehørPrivatfoto – et lækkert udvalg af oste til natmaden
De fleste af vores gæster overnattede på Fakkelgaarden og vi sluttede hele vores fantastiske bryllupsweekend af med en fælles morgenmad i festsalen dagen efter.Et uddrag af den lækre morgenkompletDet lækre hjemmebagte brød
Når jeg ser tilbage på hele forløbet med planlægning af brylluppet på Fakkelgaarden i samarbejde med Fakkelgaardens kompetente personale og i særdeleshed deres dygtige souschef, er jeg ikke i tvivl om, at de skal have mine varmeste anbefalinger. En så udstrakt og god service er en sjældenhed i dag; personalet er imødekommende og venlige uden at det virker påtaget.
Du føler dig hjemme på Fakkelgaarden, så snart du træder ind i receptionen og efter en enkelt middag dér, vil du finde det svært at forlade dette smukke sted igen, hvor mad, vin og service går op i en højere enhed.
Jeg ved, at jeg snart skal på Fakkelgaarden igen – stemningen, maden, vinen og det søde personale er absolut et besøg værd.
Mere information om de muligheder Fakkelgaarden tilbyder, hvad enten du vil have en fantastisk middag, skal holde en fest eller vil på et ophold i et af deres vidunderlige værelser, kan du få ved at besøge deres hjemmeside.
Tak for de flotte ord. Det var en fantastisk dag.
Kære Harald,
Velbekomme – det er mig/os, der takker for din ypperlige hjælp, service og utrolige imødekommende væremåde 🙂 Det var en virkelig fantastisk dag; perfekt til mindste detalje 🙂
Kh Helene