Rabarber
Det er højsæson for rabarber og det udnytter jeg til fulde.
Jeg har en rabarberplante, der dog har spredt sig en del, men jeg vil gerne have flere. Jeg er vild med rabarber; planten i sig selv er smuk med de røde stængler og de store grønne lidt krøllede blade, derudover kan den bruges til mange lækre ting; rabarbersaft, rabarbersirup, rabarbergrød, rabarberkompot og rabarbermarmelade. Det er nogle af de ting, jeg laver ud af mine rabarber og de rabarber jeg får af mine forældre. Jeg gemmer altid et par poser rabarber i fryseren, så jeg i løbet af vinteren kan lave lidt gode sager med rabarber. Skåret i små stykker i poser af 500 gram, så er de lige til at tage op og komme i en gryde 🙂
Sidste weekend lavede jeg rabarberkompot til en hjemmelavet vanilieis med chokoladestykker og i går aftes lavede jeg et par glas rabarbermarmelade til morgenmaden i dag.Jeg faldt over opskriften på Arlas hjemmeside og faktisk også i min lille syltebibel, “Den Grønne Syltebog” fra Tørsleff. Det tager ikke ret lang tid at lave to glas marmelade, så hvis du har nogle rabarber i haven og du gerne vil have dem brugt, så skal du altså prøve den her marmelade. Den smager af sol, sommer, sødme og syrlighed.
500 g rabarber – helst vinrabarber – skåret i 2 cm store stykker
1 vaniliestang – korn og stang
1 spsk. vand
200 g. rørsukker
Lidt Marmelit rørt ud i lidt rørsukker – jeg brugte ½ tsk.
Flæk vaniliestangen og skrab kornene ud. Hæld lidt sukker på dit skærebræt og mos vaniliekornene med sukkeret. Sukkeret får vaniliekornene til at dele sig.
Kom rabarber, rørsukker, vand og vaniliestang og korn op i en gryde og sæt den over varmen.
Bring gryden i kog og lad det koge i 5 minutter. Jeg valgte at blende min marmelade – jeg er ikke så godt til klumper i marmelader eller i grød. Jeg synes ikke, at det er så lækkert at få sådan en halv blød klump ind i munden… uha, nej så hellere blende det 😉
Så hvis du også er til blendet marmelade, så skal du fjerne gryden fra varmen og så i med en stavblender indtil det er en glat masse. Derefter tilsætter du Marmelitten rørt ud i sukkeret og rører godt. Gryden skal tilbage over varmen og lige koge i 2 minutter mere. Marmeladen skal på skoldede glas, der er skyllet i Atamon. Det konserverer marmeladen, så den holder sig længere og forbliver bakteriefri, dog kun hvis du husker at skolde din glas og låg først.
Jeg var, som altid, tidligt oppe i morges, så jeg besluttede mig for at overraske kæresten med friskbagte grovbirkes. Igen var det på Arlas hjemmeside, at jeg havde fundet denne opskrift. De er hurtige lavet og så smager de godt. En yderligere bonus er, at de ikke indeholder fedt overhovedet, så de kan spises med god samvittighed.
En rigtig lækkerbisken, grovbirkes med rabarbermarmelade.
Sidste weekend var vi på pinsetur med vores forældre til Kongenshus Mindepark og Dollerup bakker. Det var en skøn tur i flot natur, dejligt selskab og med en god picnickurv.
Øverste billede er et udpluk af udsigten i området ved Dollerup bakker og nederste billede er vores frokost. Jeg havde smurt en lille madpakke til os hver med æg og chilistegte tigerrejer og syltede grønne tomater, lakseruller med grønne asparges og peberrodscreme og små frikadeller på spyd. Jeg har en god aftale med min svigerfar; jeg laver maden, hvilket jeg elsker, og han ligger hus til 🙂
Vi sluttede en skøn dag af hjemme hos min svigerfar, der havde arrangeret turen, med to forskellige tærte – skinke og porre tærte og broccolitærte – og en grøn salat til aftensmad og til dessert fik vi den hjemmelavet vanilieis med chokoladestykker og den hjemmelavede rabarberkompot. Det var rigtig lækkert og en perfekt afslutning på en rigtig dejlig pinsedag med skønne oplevelser.
Jeg har, som lovet, lagt opskrifterne i opskriftsindekset på lakseruller, zucchiniruller med ricotta og carpaccio. Nu har du lidt at hygge dig med i dag, hvis ikke haven og det gode vejr er at foretrække i stedet for 🙂 For mit vedkommende går turen nu ud i det gode vejr, sikkert en lille cykeltur med en termokande med kaffe, lidt frisk frugt og måske et smurt birkes med rabarbermarmelade 🙂