Ovnbagt blomkål
Ovnbagt blomkål er en skøn måde at bruge de dejlige danske blomkål på. Med et twist af æbleeddike bliver smagen overraskende god og eddikens syre giver et godt modspil til den søde note i det ovnbagte blomkål.
Du kan bruge blomkålen som tilbehør eller som en ret i sig selv serveret med en god grøn salat og eventuelt lidt groft brød, f.eks. mine langtidshævede flûtes 🙂
Som tilbehør til fire personer eller selvstændig ret til to personer, skal du bruge:
1 stort dansk blomkål
2 spsk. god olivenolie
1 spsk. æbleeddike
Havsalt og friskkværnet peber
Tænd ovnen på varmluft på 200 grader. Kom bagepapir på en bageplade.
Fjern bladene fra blomkålen og del det i buketter. Alle buketterne skal være cirka lige store. Skyl buketterne godt og tør dem i et rent klæde.
Kom blomkålsbuketterne i en stor pose og hæld olien og eddiken ved. Drys med lidt havsalt og kværn godt med peber nedover buketterne. Luk posen og masser forsigtigt buketterne i olie/eddikeblandingen.
I stedet for en pose, kan du også bruge en stor skål. Jeg synes det er lettere at bruge en pose.
Fordel blomkålsbuketterne på bagepladen og bag dem i ovnen i cirka 25 minutter eller til de får den mørk gyldne farve. Vend eventuelt rundt i dem en eller to gange undervejs.
Når blomkålen er blevet gylden og gerne mørk nogle steder, tager du dem ud af ovnen og drypper eventuelt en smule eddike over dem. Smag på dem først og sæt eventuelt eddiken på bordet, så alle selv kan tage ekstra.
Ovnbagt blomkål smager fantastisk alene, og som tilbehør til både kylling, fisk og gris. Blomkålen bevarer sin naturlige friske smag, og ovnens varme fremhæver den søde note i blomkålen, og det er her at eddiken gør underværker. Det er blomkålens søde note, der ofte gør at mange ikke kan lide den, men eddiken giver lige det syrlige modspil, der gør smagen helt sublim. Du får det søde, det salte, det let bitre, det syrlige og så er der jo næsten fuldt hus 🙂
Ovnbagt blomkål er min nye sommerfavorit, der udover at smage virkelig godt også er alt for let at lave og hurtigt at lave. Så nu har du ikke nogen undskyldninger længere: ud at hente blomkål og sæt dem på weekendens menu!
Velbekomme!