Langtidsbagte cherrytomater

Langtidsbagte cherrytomater

Langtidsbagte cherrytomater [pomodorini al forno secchi] er en herlig måde at bruge sommerens overflod af lækre små tomater på.

De er et skønt alternativ til mine almindelige langtidsbagte tomater. Begge varianter smager vidunderligt. Forskellen, imellem de to varianter af langtidsbagte tomater,  er ingredienserne og tilberedningen.

Jeg laver altid en stor portion og gemmer dem i skoldede glas i køleskabet og bruger de små basser til lækre middelhavsretter. De klæder de fleste retter og jeg foretrækker ofte de langtidsbagte, fremfor friske tomater, da de ikke afgiver så meget væde til retten, som friske tomater gør.

Til 3 store glas skal du bruge:

1 kg lækre, solmodne cherrytomater

2 tsk. rørsukker

2 tsk. tørret timian

2 tsk. fint salt

Olivenolie – både til at dryppe tomaterne med og til at hælde over dem i glassene

Skold dine glas og låg og skyl dem med atamon, så forlænger du tomaternes holdbarhed.

De her lækre tomater skal have cirka 15 timer i ovnen, så jeg laver altid mine omkring spisetid om aftenen og så er de klar næste dag om morgenen 🙂

Tænd ovnen på 250 grader, gerne varmluft.

Skyl og tør tomaterne godt.

Kom bagepapir på en bageplade og fordel tomaterne med skærefladen opad i et enkelt lag på bagepladen. Drys sukker, salt og timian over. Jeg giver dem også nogle gange en smule friskkværnet peber – det giver dem et lille snert styrke, der klæder dem ualmindeligt godt. Dryp olivenolie over.

Når ovnen er blevet varm, sætter du tomaterne ind midt i ovnen. Giv dem 5 minutter ved 250 grader og skru så ned til 100 grader. Tomaterne skal stå i ovnen i 3 timer ved 100 grader og du skal ikke åbne ovnen. Når de 3 timer er gået, slukker du ovnen, lader den forblive lukket og lader tomaterne stå og nyde varmen i 12 timer.

De første minutter ved 250 grader giver tomaterne et varme chok, så tomaternes naturlige sødestoffer nærmest eksploderer inde i dem og gør dem meget intense i smagen. De næste tre timer ved 100 grader tørrer dem og intensiverer alle deres vidunderlige noter. Resten af tiden i ovnen (12 timer) giver dem den sidste tørring, får krydderierne til at trænge ind i tomaterne og modvirker at alt væden fordamper fra dem. Der sker en form for kemisk reaktion i tomaterne, når de laves på den måde, der gør dem usandsynligt lækre. De tørrer uden at tørrer ud og de forbliver bløde og lækre. Smagen bliver intens tomatagtig, fyldt med skønne aromaer og sødme, så det er helt fantastisk.

Når tomaterne har stået i ovnen tiden ud, lægges de i de skoldede glas og overhældes med god olivenolie, så de er helt dækket. Olivenolien forlænger holdbarheden og forsegler tomaterne – lidt ligesom med pesto.

Opbevar glassene med de lækre tomater i køleskabet, men husk endelig at tage dem ud minimum 1 time før de skal spises ellers smager de ikke af noget som helst. Lad dem stå ved stuetemperatur og vågne fra køleskabets dvale. Jeg er stor modstander af at opbevare tomater i køleskabet; det er bandlyst, men her forlænges deres holdbarhed. 

Brug tomaterne i lækre middelhavsretter, til antipasti, i salater , i sandwich eller snack dem som de er 🙂

Buon appetito! 🙂Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.