Fuldkornshveder

Fuldkornshveder

Jeg elsker varme hveder – den skønne smag af kardemomme, den lette bolle og den lækre krumme….uhm. Varme hveder, der er ristet og serveret med en skive god ost og lidt hjemmelavet marmelade er ubeskrivelig godt 🙂

Jeg bager hvert en stor portion af de lækre hvedeknopper, der dagen før Store Bededag bliver serveret som aftensmad i form af varme hveder. Det er sikkert ikke den sundeste form for aftensmad, men helt ærlig – det er jeg faktisk lidt ligeglad med.

I år har jeg så eksperimenteret med en sundere variant – bare fordi det skulle prøves – og jeg har med succes lavet fuldkornshveder. Krummen er tættere og bollen en anelse mere kompakt en den almindelige hvedevariant, men smagen er stadig fantastisk.Fuldkornshveder - La Dolce VitaLækre, kardemomme duftende fuldkornshveder med iskoldt smør, mmmhhh

Jeg har brugt hvedeknop opskriften som basis og rettet lidt til hist og pist, ikke meget, men lidt.

Til 10 smukke, gyldne hvedeknopper, 20 hveder, skal du bruge:

1 1/4 dl lunken vand

1 1/4 dl lunken mælk fra en sød ko

15 g gær

1 stort æg fra en glad høne

25 g rørsukker

7 g havsalt – halv mængde, hvis du bruger fint salt

8 g stødt kardemomme

150 g fuldkornshvedemel

Ca. 350 g almindelig hvedemel med god bageevne

50 g stuetempereret smør af den gode slagsFuldkornshveder - La Dolce VitaVarme hveder – lækkert

Som til den almindelige hvede opskrift, kan jeg kun anbefale dig at bruge en køkkenmaskine – det gør arbejdet lidt lettere.

Smuldr gæren i køkkenmaskinens røreskål og tilsæt mælk og vand. Rør gæren ud med en dejkrog.

Tilsæt 125 g hvedemel og ægget, når gæren er opløst i væsken. Rør godt sammen.

Tilsæt nu salt, rørsukker og kardemomme og rør igen.

Kom fuldkornsmelet i og cirka 150 g hvedemel.

Rør dejen sammen ved laveste hastighed og tilsæt eventuelt resten af hvedemelet, når dejen er ved at samle sig. når dejen ikke klistrer til siderne af skålen, tilsætter du halvdelen af smørret og lader maskinen ælte dejen i 14 minutter på laveste hastighed.

Når de 14 minutter er gået, tilsætter du det sidste smør og lader maskinen arbejde et minut mere – smørret skal lige knap nok arbejdes ind i dejen. Fjern skålen fra maskinen og dæk den med et rent klæde.

Den lækre, kardemomme duftende dej skal nu hvile i to timer.

Når de to timer er gået, strøer du godt med hvedemel ud på dit køkkenbord og vender forsigtigt dejen ud på den melede overflade – lad dejen ligge på bordet i to minutter. Imens kan du sætte skålen i blød og finde en bradepande på 20 x 30 cm frem og fore den med bagepapir.

Rul/træk forsigtigt dejen til en lang pølse – du skal bevare så meget luft i dejen, som muligt – og del den i 10 lige store stykker.

Fold eller rul, igen forsigtigt, stykkerne til boller og læg dem i bradepanden – de kan sagtens være deri alle sammen og de skal selvfølgelig ligge lidt tæt.Fuldkornshveder - La Dolce VitaDe hæver og hviler, hæver og hviler…

Dæk bradepanden med klædet og lad hvedeknopperne efterhæve i 3 timer.

Den lange hævetid gør bollerne ekstra luftige og får dem til at hænge sammen, som er så karakteristisk for hvedeknopper.

Når hvedeknopperne er færdighævet, skal de bages i en 220 grader forvarmet ovn – ikke varmluft – i 12-15 minutter, til de er gyldne på overfladen og de lyder hule, når du forsigtigt banker på dem med en finger.

Hvedeknopperne skal ikke pensles – den ru overflade er en også meget karakteristisk for hveder.

Lad de varme hvedeknopper køle af på en rist.Fuldkornshveder - La Dolce VitaGyldne, sprøde og lækre

Hvis du ikke spiser de friskbagte hveder med det samme, men først skal bruge dem nogle dage senere, så skal de pakkes ned i frostposer, imens de er lune. Det giver en stadig lige lækker krumme og overflade, når de tøes op, flækkes og ristes i ovnen.Fuldkornshveder - La Dolce VitaSmukke lufthuller og mørke prikker af kardemomme – what’s not to like??

Flæk hvedeknopperne og nyd dem som de er, eller gør, som jeg gør; flæk dem, rist dem i en 220 grader forvarmet ovn til overfladen er gylden og sprød og server dem lune med iskoldt smør af den gode slags, en god ost og hjemmelavet marmelade, uhm.

Fuldkornshvederne har en tæt krumme og et skønt bid – den lækre, krydrede smag af kardemomme er lige så delikat i disse lækre fuldkornsbasser, som i de traditionelle hveder. De er luftige og delikate og jeg har svært ved at vælge, hvilken der er min favorit; almindelige hveder eller fuldkornshveder. Begge to, tror jeg 😉Fuldkornshveder - La Dolce VitaStore Bededags hveden er klar til at blive spist, mums

Fuldkornshvederne er et skønt alternativ til den klassiske hvede-hvede og smagen er lige så karakteristisk. Fuldkornshveden er god til dig, hvis du gerne vil spise lidt grovere, men stadig vil nyde en varm hvede i bededagsferien.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.