Asparges risotto

Asparges risotto

Asparges risotto er en af mine absolutte yndlings risottoer – den milde smag og de sprøde smukt grønne asparges giver mig altid et smil på læben.IMG_8540Smukt!

Risotto med asparges er også en smuk forsommer bebuder; når de første asparges er i handlen, så ved jeg at sommeren er lige om hjørnet og med den korte sæson, asparges nu en gang har, så spiser jeg, næsten, asparges morgen, middag og aften for at rå-kræse i denne smukke grønne luksus stængel, uhm.

Risotto er også en af mine favoritter fra det klassiske italienske køkken og lige så vild jeg er med en delikat svampe risotto om efteråret, lige så vild er jeg med asparges risotto i foråret og forsommeren 🙂

Asparges risottoen var også den første type risotto, jeg præsenterede min søde husbond for, og lige siden første smagsprøve har han været lige så pjattet med denne lækre risotto som jeg er – herligt 😀

Jeg elsker at lave risotto – i min verden er det den elegante form for italiensk fastfood og det er perfekt som hverdagsmad og som gæstemad – risotto er alsidig og absolut vidunderlig 🙂

Til 4 personer skal du bruge:

300 g arborio ris

1 skalotteløg

God olivenolie

1½ dl god hvidvin – gerne en tør

Ca. 1 liter god grønsagsbouillon – jeg bruger en anstændig købt variant

50 g friskrevet pecorino ost – friskrevet parmesan kan også bruges

25 g smør af den gode slags

250 g friske grønne asparges

Evt. lidt friskkværnet peber

2-3 spsk. frisk rucola pestoAsparges risotto - La Dolce VitaDen lækreste risotto med intens smag

Du kan godt undvære hvidvinen i risottoen og erstatte den med lidt ekstra bouillon. Jeg synes dog, at vinen er med til at give en skøn dybde i risottoen, som du ikke helt opnår med bouillon. Alt alkoholen fordamper fra hvidvinen, så børn kan sagtens spise retten uden problemer eller bekymringer 🙂

Jeg har også valgt at bruge lidt af min gode rucola pesto i denne opskrift – det er i og for sig ikke nødvendigt, men pestoen giver et dejligt spil i smagen og en smuk farve til den lyse risotto og så klæder den de lækre grønne asparges virkelig godt.

Pil og hak skalotteløget fint. Lav bouillonen klar. Skyl de grønne asparges og knæk den nederste træede del af hver stængel. Hold forsigtigt på hver ende af aspargesen og knæk den – så knækker den lige dér, hvor den skal. Smid den nederste del væk og skær resten i cirka 2 cm lange stykker og læg dem til side.

Find en sauterpande frem og kom en ordentlig sjat olivenolie i – tænd for varmen og tilsæt det finthakkede skalotteløg. Sauter løget, indtil det er klart – det må endelig ikke brænde på.

Tilsæt risene og lad dem suge olien i nogle minutter – husk at røre et par gange, de kan også brænde på. Hæld vinen ved og lad den hygge sig med risene, indtil de har suget næsten al væden til sig.

Spæd efter med bouillon – du skal altid tilsætte bouillonen lidt af gangen, når du laver risotto og aldrig hælde det hele ved på én gang. Nogle gange suger risene mere bouillon end andre og det er ikke sjovt at stå med en risotto suppe, fordi du hældte al væden på panden på én gang 🙂

Rør i panden i ny og næ og tilsæt bouillon, når risene har suget det meste til sig. Risene må aldrig koge tørre og når jeg skriver koge, mener jeg egentlig simre. En risotto skal aldrig bulderkoge, men bare simre ved god hyggevarme.

Afhængig af dine ris, vil risottoen nærme sig al dente, når der er gået 20-25 minutter. Smag på risene; er der stadig meget bid, skal de have lidt mere bouillon og lidt mere varme – de skal være kogte, men ikke udkogte – den inderste kerne må gerne bevare lidt bid.

Når der er cirka 2 minutter tilbage, førend risene er lige som du har lyst til, tilsætter du de fine aspargesstykker. Vend godt rundt i risottoen, så de lækre stykker asparges bliver godt fordelt.Asparges risotto - La Dolce VitaRygende varm og holdt helt enkel uden pesto og ekstra pecorino – klassisk.

Krydr eventuelt med lidt friskkværnet peber – du skal ikke bruge salt, da pecorino osten giver retten den mængde salt, der er nødvendig.

Når risottoen er klar, slukker du for varmen og tilsætter den friskrevne ost, rør osten godt ned i risottoen. Tilsæt også det lækre, solgule smør i mindre stykker og rør lige et par gange mere. Lad nu risottoen stå og trække i to-tre minutter. Det gør smagen endnu mere delikat, uhm.Asparges risotto - La Dolce VitaSmukke dråber af pesto, sprøde asparges, intens pecorino – lækkert

Anret risottoen på store tallerkener eller i dybe tallerkner – det er også smukt og dryp lidt af den gode rucola pesto ned på risottoen og træk, forsigtigt, med spidsen af en gaffel pestoen ind i risottoen, så den danner et smukt marmoreret mønster. Drys gerne lidt friskrevet pecorino over lige inder servering, og voila – den lækreste sommer risotto er klar til servering.Asparges risotto - La Dolce VitaKunst på en tallerken

Denne risotto har en mild smag med en dybde fra vinen og den lækre italienske pecorino ost, der slår benene væk under dig. De små sprøde stykker grønne asparges giver et friskt spil til en ret, der ofte opfattes som værende tung. Den korte tilberedningstid af aspargesene bevarer deres sprødhed, smukke farve og delikate smag, der har en svag note af friske ærtebælge over sig.
Rucola pestoen tilfører en anden dimension af dybde og den svage snert af citrus i pestoen komplimenterer de milde asparges og sammen omdanner de denne lækre risotto fra en ret indenfor comfort food genren til en virkelig italiensk gourmet klassiker.2 thoughts on “Asparges risotto”

 • Ser rigtig lækkert ud. Skal jeg bestemt prøve… Hvis man nu gerne vil have kød i, kan man så bruge rejer eller??

  Vh Didde

  • Kære Didde,

   Mange tak 🙂 Det er også rigtig lækkert 🙂
   Rejer er rigtig fint til de lækre asparges. Du kan også vælge at stege et par lækre kammuslinger til og servere dem på toppen af hver portion risotto. Skaldyr og asparges elsker hinanden 🙂
   God fornøjelse med risottoen 🙂

   Kh Helene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.