Chokoladetrøffelkage med blåbærmousse
Denne lille lækkerbisken serverede jeg til dessert for mine tre skønne veninder, da de var på besøg til god mad, god rødvin og dejlig snak. Jeg har lovet dig og dem opskriften og den får du i dag.
Jeg indrømmer med det samme, at jeg ikke selv har fundet på denne opskrift. Den er fra Mette Blomsterbergs bog Søde Sager. Den er et mix af to af hendes opskrifter – jeg faldt pladask for bunden i den ene opskrift og for moussen i den anden, og hvad gør man så? Jeg blandede dem selvfølgelig. Lækker, smækker chokolade-marcipan-trøffelbund med cremet, blød og fræk blåbærmousse – en blanding af det bedste fra to opskrifter, mums 🙂
Fræk og meget syndig lille sag
Moussen skal forberedes dagen før, så den får tid til at sætte sig. Den skal laves af to separate dele, som du kombinerer på dag to. Det lyder besværligt, men det er det ikke. Bunden bagte jeg også dagen før – den skal lige have tid til at sætte sig og bager du den dagen før, så skal du ikke stresse over det, den dag du skal have gæster 🙂
Du får sikkert ekstra blåbærmousse – det gjorde jeg, så jeg bagte en almindelig chokoladekage, som jeg flækkede og fyldte resten af moussen i. Det smagte også super godt. Jeg havde meget ekstra mousse, fordi jeg fulgte Blomsterbergs opskrift til punkt og prikke. Jeg har halveret opskriften til dig, så du ender nok ikke med at have så meget mousse til overs, som jeg havde (det kan du så bare spise med en ske, helt uden at fortælle det til nogen – det kunne jeg godt finde på ;-))
Opskriften passer til cirka seks personer – det kommer an på de forme du bruger til bundene. Jeg lavede syv bunde og jeg brugte muffinforme af silikone – næste gang vil jeg bruge nogle andre. Desserten lignede lidt en cupcake.
Til blåbærmoussen skal du bruge:
½ vaniliestang
50 g rørsukker
125 g blåbær – jeg brugte lidt flere blåbær end, der stod i opskriften og jeg brugte frosne
1 ½ spsk. friskpresset citronsaft
2 blade husblas
2½ dl cremefine til piskning
75 g hvid chokolade
Dag 1:
Kom husblas i en skål med koldt vand og lad den ligge og hygge sig i cirka ½ time. Imens husblassen bliver rigtig godt afslappet og slasket, kan du lave blåbærsylten. Kom blåbær, citronsaft og det meste af sukkeret i en lille gryde. Flæk vaniliestangen og skrab kornene ud. Kom det sidste sukker på skærebrættet og mos vaniliekornene ud heri. Kom vaniliesukkeret og vaniliestangen op i gryden. Bring blåbærmassen til kog og lad den koge ved svag varme i 15 minutter – uden låg.
Når blåbærmassen er kogt færdig, skal du fiske vaniliestangen op – pas på – massen er meget varm. Vip din gryde eller kom indholdet over i en skål og så skal det blendes med din stavblender. Jeg tænkte mig ikke om, da jeg skulle blende, så jeg endte med blåbærfarvede stænk på skabe, bordplade, gulv og mig selv – skønt med lidt farve på tilværelsen 😉
Sæt den blendede blåbærsylt på køl, dækket med film. Filmen skal lægges helt ned på den varme sylt, så danner den ikke skind.
Tag en ny gryde og varm cremefinen op heri – den må ikke koge, den skal bare blive godt varm. Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Når cremefinen er godt varm, hælder du halvdelen af den nedover den hakkede chokolade. Rør godt, så chokoladen smelter. Når massen er ved at være fin og blank, hælder du resten af den varme cremefine i. Rør godt. Klem forsigtigt vandet af de slaskede husblas og kom dem ned i den varme chokolademasse og rør godt. Dæk også denne skål med film, helt ned på cremen og sæt den i køleskabet til dagen efter.
Dag 2:
Tag begge skåle ud af køleskabet. Pisk den hvide creme let med en håndmikser, til den får en lidt piskefløde-agtig-konsistens. Vend forsigtigt alt blåbærsylten i og vend rundt til massen er helt ensfarvet lyslilla. Kom den i en sprøjtepose eller en frysepose, hvor du klipper hul.
Pynt dine chokolade-marcipantrøffelbunde med den mængde mousse, du synes er passende. Jeg brugte en god portion til hver kage og det smagte forrygende 🙂
Trøffelbunde:
45 g god mørk chokolade – jeg brugte chokolade med 72% kakao
150 g marcipan – plus lidt ekstra til at spise undervejs 😉
100 g rørsukker
60 g god stuetempereret smør – ikke et blandingsprodukt, men en rigtig smør
1 spsk. sigtet hvedemel
2 æg i str. L – allerhelst frilands eller øko æg, bare det er æg fra en glad og godt tilpas høne
Lidt smagsneutral olie til at smøre formene
6 stk. forme med en diameter på 5 cm og en højde på 5 cm
Tænd ovnen på 160 grader – ikke varmluft. Hak chokoladen fint og smelt den i et vandbad. Ælt marcipan og sukker sammen – det er lidt hårdt, men det kan godt lade sig gøre. Ælt smørret i, lidt ad gangen. Tilsæt den smeltede chokolade, melet og æggene til sidst. Ælt det hele godt sammen til en homogen masse. Bare brug hænderne – det mindede mig lidt i konsistensen om barndommens sjaskede mudderkager lavet i en våd sandkasse, men sjovt var det.
Smør formene godt med olie – de skal dog ikke sejle i olie. Fordel dejen i formene og bag dem midt i ovnen i cirka 20 minutter. Mine endte faktisk med at bage i cirka 30 minutter. Det kommer helt an på den form du bruger. Mærk efter med en kødnål om de er bagt nok. Hænger der dej ved, skal de have lidt længere.
Tag kagerne ud af ovnen og lad dem køle af på en rist. Lad kagerne blive i deres forme, indtil de skal bruges dagen efter. Jeg satte mine kager koldt – det gav en dejlig “tung” konsistens og det passede godt til moussen.
Jeg havde lavet lidt chokolade pynt af 50 g smeltet mørk chokolade, som jeg havde puttet i en lille pose og klemt ud af et lille hul. Pynten blev ikke så fin, som jeg havde håbet, men det samlede indtryk blev fint 🙂
Kagen er meget fyldig og den passer perfekt til en kop god stærk kaffe og sikkert også the. Den har en lidt tung og tæt konsistens, på den rigtig lækre måde. Det er en syndig lille sag, der ikke gør noget godt for badevægten 🙂
Mm det ser lækkert ud. Kan man lave trøffelbunden som en bradepande? Hvor meget dej tror du så man skal lave?
Kære Tina,
Det er meget lækkert og en rigtig god dessert til f.eks. nytårsaften 🙂
Mængden af dej afhænger helt af størrelsen på din bradepande. En bradepande på 20 x 30 cm vil kræve en dobbelt portion af dejen, så opskriften skal bare fordobles en gang. Bunden må hverken være for tyk eller for tynd. Hvis din bradepande er 30 x 40, vil jeg nok lave en firdobling af dejen, men så skal du også lave til mange mennesker 🙂
Denne skønne dessert er en tung lille størrelse, og portionerne skal ikke være alt for store, så bliver det alt for overvældende rent smagsmæssigt – også selvom øjnene gerne vil have mere 😉
God fornøjelse 🙂
Kh Helene
Tak for hurtigt svar 😀 vil tro det er en på 20×30. Hvor lang bagetid tror du jeg skal regne med?
Kære Tina,
Velbekom 🙂
Jeg vil begynde med 20 minutter og hvis kagen stadig er meget dej-agtig, så vil jeg give den 10 minutter mere og så tjekke den med en kødnål. Bare pas på, at du ikke bager den for længe, så den bliver tør – så hellere giv den to minutter ad gangen, indtil den er lige tilpas 🙂
Kh Helene