Brydebrød med chokolade
Brydebrød med chokolade og nødder er en syndig sag, der lokker med sit sprøde sukkerlag på toppen og mørke stykker af sød chokolade, uhm.
Det læke brydebrød har en tung og næsten konfektagtig konsistens og minder egentlig mere om en kage, end om et brød i smagen. Det er lækkert og smager vidunderligt med en klat god smør på og en kop velsmagende the til 🙂Syndigt og sødt
Til et rundt og lækkert brød skal du bruge:
25 g gær
50 g smør af den gode slags
1 1/4 dl mælk fra en sød ko
1 stort æg fra en glad høne
1 tsk. kardemomme
4 ½ spsk. rørsukker
1 tsk. fint salt
300-350 g hvedemel
75 g god mørk chokolade, min. 64% kakao – grofthakket
50 g mandler – grofthakket
50 g rosiner
Perlesukker til drysDet sødeste brød
Smelt smørret ved svag varme i en gryde og fjern gryden, så snart smørret er smeltet. Tilsæt 1 dl mælk – den sidste 1/4 skal bruges til pensling af brødet.
Rør blandingen sammen og mærk efter om den er lunken – den må ikke være for varm, så ødelægger du gærens hæve evne.
Smuld gæren i en stor skål og tilsæt den lune væske. Rør gæren ud i væsken og tilsæt halvdelen af melet, kardemommen, rørsukkeret, saltet og ægget. Rør dejen sammen og tilsæt chokolade, nødder og rosiner. Rør mere mel i dejen og ælt dejen godt sammen.
Lad dejen hvile tildækket i 30 minutter.
Når dejen har hvilet og hævet, vender du den ud på et meldrysset bord og former den til et rundt brød på cirka 5 cms højde. Med en god skarp kniv laver du 8 dybe rids i dejen, sådan at du faktisk deler brødet op i 8 lagkagestykker. Ridsene skal være så dybe, at du næsten skærer igennem dejen.Chokoladen giver brødet en gylden farve allerede inden bagningMørkt og sprødt, uhm
Dæk dejen med et klæde og lad den hæve i yderligere 20-25 minutter.
Tænd ovnen på 200 grader – ikke varmluft.
Når brødet har hævet anden gang skal det pensles med det sidste af mælken og drysses med et godt lag perlesukker.
Bag det lækre brød midt i ovnen i cirka 20 minutter. Brødet er færdigbagt, når det lyder hult, hvis du banker på det med en finger.Lækkert og velsmagende
Lad det lækre mørke brød køle af på en rist til det er let lunt og server det helt på et skærebræt med godt smør og en smørekniv. Så kan familie og venner selv bryde brødet op og nyde den vidunderlige duft af chokolade og kardemomme, der breder sig, når brødet brydes.
Brødet kan også sagtens nydes uden smør til – det giver det bare lige det lille ekstra, som gør det endnu mere lækkert.Brød og kage i ét
Brødet har en tæt og tung krumme, der har en næsten konfekt-kageagtig konsistens, som klæder brødets søde smag ualmindelig godt. Den delikate krydrede note af kardemomme kæler for både mandler og rosiner og fremhæver chokoladens dybe noter. Det sprøde lag af perlesukker på toppen giver et skønt knasende sødt bid til brødet og fuldender den skønne sødmefyldte smagsoplevelse.
Dette lækre brydebrød med chokolade og nødder er perfekt til en kop god eftermiddagsthe på terrassen i solskin eller i sofaen ved brændeovnens ild – et sødt indslag midt på dagen.
Kære Helene. Jeg bagte et brydebrød til familien i dag, og det smagte vidunderligt. Jeg udelod rosinerne, men smed 100 g chokolade i dejen istedet. Lækker sag med iskoldt smør. Kh Karina. P.s rørsukkeret er smuttet ud af beskrivelsen i opskriften 🙂
Kære Karina,
Det lyder så skønt – jeg har også lavet brødet med lidt ekstra chokolade i – jeg er jo ikke chocaholic for ingenting 😉 Det er skønt at høre, at du og din søde familie kunne lide det dekadente brydebrød 🙂 Tusind tak for dit PS – rørsukkeret er nu tilføjet i beskrivelsen 😉
Kh Helene