Banankage med chokolade
Sankt Hans aften venter lige om hjørnet. VI fejrer Sankt Hans af to årsager; det er både en gammel tradition og skik, at lave bål til midsommer, så de onde ånder, hekse og trolde kunne jages væk, og det er også en gammel kirkelig tradition til fejring af Johannes Døberens fødselsdag.
Jeg synes, at Sankt Hans er helt vild hyggelig; vi mødes med kærestens familie og griller vores medbragte mad, hygger over en flaske rødvin og brænder et kæmpe bål af med en grum heks på toppen. Børnene bager snobrød og rister skumfiduser og de voksne udveksler minder og fortæller sjove historier. Vi er en stor flok, når vi er samlet, langt over 30 mennesker; oldemor, forældre, børn, børnebørn og oldebørn i en skøn sammensurium. Det er fantastisk hyggeligt.
Siden jeg var barn, har vi i min familie fejret Sankt Hans på samme måde, så at kærestens familie også fejrer Sankt Hans med familiehygge, grill og bål er bare så dejligt 🙂
Nå, men nu til sagen. Jeg har købt to nye bageforme til foræringspris og de skulle testes i går. De har et fantastisk sødt mønster i bunden, så den kage, der skulle test bages deri, skulle kunne vendes på hovedet, når den var bagt. Jeg tænkte lidt over hvilken slags og da jeg kiggede på frugtskålen, var jeg ikke i tvivl. To modne bananer lokkede og så var det afgjort; banakage blev det 🙂
Til en rugbrødsform eller to forme af 22 cm i dia:
3 store æg – allerhelst fra frilandshøns, aldrig buræg
170 g rørsukker
2½ tsk. vaniliesukker
2 dl hvedemel
1½ tsk. bagepulver
75 g smeltet og afkølet smør – ikke kærgården, men rigtig smør
2 store modne mosede bananer
150 g grofthakket mørk chokolade
Tænd ovnen på 175 grader, ikke varmluft – du får kun tørre kager, hvis du bruger varmluft. Pisk æg, sukker og vaniliesukker lyst og skummende, det tager ca. 3 minutter. Tilsæt hvedemel, bagepulver og smeltet afkølet smør og pisk godt igen. Tilsæt bananerne og chokoladen og pisk en sidste gang.
For en rugbrødsform med bagepapir eller smør to runde forme på 22 cm i diameter godt med flydende fedtstof, eventuelt smeltet smør. Er den ikke fin?
Hæld dejen i formen(e), bank formen(e) hårdt ned i bordet et par gange, så fordeler dejen sig bedre i formen
Sæt kagen i ovnen og bag den i ca. 50 minutter i en rugbrødsform og ca. 35 minutter i to runde forme.
Mærk efter med en kødnål om kagen er bagt, hænger der dej ved kagen, skal den have lidt mere. Lad kagen køle af i formen og vend den så ud.Super fin kage med sødt stjernemønster, du kan lige svagt se, at der står cookie rundt i kanten 🙂
Vent gerne med at spise den til dagen efter, så har den nået at sætte sig og blive rigtig lækker og svampet, mums mums mums 🙂
Vi nød et rigtig lækkert stykke i dag efter en 17 km lang cykeltur i regn og blæst på jagt efter hyldeblomstskærme og vi fandt så mange, at vi har produceret saft i enorme mængder, jeg har eksperimenteret med hyldesukker og der røg sågar fire poser med hyldeblomstskærme i fryseren, lækkert 🙂 Jeg synes kagen var fortjent, den var blød, svampet og smagte lige tilpas af banan og mørk chokolade, så jeg tror altså, at jeg bliver nødt til at spise et stykke mere lidt senere i dag 😉
Jeg har også eksperimenteret med lakridsis og rabarberis i dag og lige nu står de begge og hygger sig i fryserens kulde, så jeg satser meget snart på, at kunne fortælle dig om det blev en succes eller ej 🙂
Jeg håber, at du får en dejlig Sankt Hans med snobrød, bål og hekse.