Rabarberis
Rabarberen er i høj kurs herhjemme for tiden. Det er blevet til flere forskellige lækkerier med de skønne syrlige stængler; der er blandt andet blevet lavet rabarbermarmelade, rabarbergrød og rabarbersaft. Sidste skud på stammen er en lækker, fløjlsblød, pudder rosa rabarberis. En delikatesse af den anden verden. Jeg har omtalt dette lille eksperiment for nogle dage siden og ja, det blev en bragende succes. En succes, der skal gentages igen og igen og igen 🙂
Rabarberis i det dejligste selskab af en syndig lakridis.
Selve grundisen tager lidt tid at lave og så kræver denne opskrift, desværre, en ismaskine. Isen krystalliserer, hvis du ikke bruger en ismaskine, uanset hvor ofte du rører i den. Heldigvis kan ismaskiner fås på tilbud for ca. 400 kr. og det er penge, der er givet godt ud.
Til ca. 0,75 liter rabarberis brugte jeg:
1½ dl cremefine til piskning
3 dl letmælk
3 pasteuriseret æggeblommer
75 g rørsukker
1 glas rabarbermarmelade
Du skal begynde aftenen før, du vil servere isen, eller senest om morgenen samme dag, som isen skal nydes om aftenen.
Hæld mælk og cremefine i en gryde og varm op til lige under kogepunktet. Pisk æggeblommer og sukkeret i 2 minutter, til det er lyst og luftigt.
1/3 del af mælkeblandingen hældes forsigtigt ned i skålen med æggeblandingen under kraftig omrøring. Hvis du ikke rører imens, risikerer du at få røræg 🙁 Derefter hældes æggeblandingen tilbage i gryden med mælkeblandingen og det sættes over det stadig tændte blus – dog skal det kun have svag varme og nu skal du have god tålmodighed. Du skal nu piske – ikke voldsomt, bare så massen er i bevægelse – indtil massen bliver så tyk, at du kan trække spor bagpå en ske. Det er meget vigtigt, at du gør dette, ellers skiller is blandingen og så er din is ikke meget værd. Det tager et sted mellem 30 og 40 minutter – ja, du læste rigtigt. Det tager lang tid. Læs i en god bog imens 😉
Når massen har den rigtig tykkelse, hælder du den i en skål og sætter den i køleskabet i minimum 6 timer. Dette gør at massen samler sig endnu mere og bliver lidt tykkere. Når du vil lave din is, starter du din ismaskine og hælder massen i. Ismaskinen skal nu køre i 20 minutter og når de 20 minutter er gået, tilsætter du et helt glas rabarbermarmelade under stadig omrøring og giver isen 20 minutter mere på maskinen. Når de sidste 20 minutter er gået, har du en lækker cremet softice. Du kan enten spise isen nu eller komme den i en frostvenlig bøtte, lægge låg på og sætte den i fryseren til den skal serveres. Tag den ud af fryseren 15 minutter før den skal spises, så bliver den tilpas blød.
Fornemmelsen af den lækre, bløde, pudder rosa rabarberis i munden er som fløjl på tungen. Den er blød, cremet og lækker. Den er tilpas sød med et strejf af syrlighed uden at det overdøver det søde. Det er intet mindre end en fantastisk is lavet efter lækre italienske principper – det er nok derfor, den er så god 😉
Nu bliver jeg simpelthen nødt til at smutte ud i fryseren og finde bøtten frem med rabarberisen og spise noget af den, jeg kan ikke lade være. Prøv opskriften og du vil ikke fortryde det, det lover jeg, også selvom det tager tid og kræver tålmodighed – det er det værd 🙂