Rosenkålssalat med granatæble
Rosenkålssalat med granatæble er en smuk farve- og smagseksplosion, der passer perfekt som tilbehør til efterårets og vinterens lidt tungere retter eller som et nytænkende tilbehør til julemiddagen.
Rosenkålssalaten har få og smukt komplimenterende råvarer, der både er en fryd for øjet og for ganen.
Til 4-6 personer skal du bruge:
400 g friske rosenkål
1 granatæble
1 lille syrligt æble
2 klementiner eller 1 appelsin
50 g valnødder
2 spsk. sesamolie
1 spsk. æblecidereddike
2 tsk. flydende honning, gerne akacie
Læg rosenkålene i blød i koldt vand et par timer eller mere. Det fjerner mere sand og jord fra dem end hvis du bare skyller dem.
Rens rosenkålene efter nogle timer ved at skære den nederste del af stokken og fjern de yderste blade. Skyl dem i lidt rindende koldt vand, så er du sikker på at alle urenheder er væk.
Hak nogle af rosenkålene meget fint og andre lidt mere groft. Det giver en fin struktur til salaten og dermed en bedre smagsoplevelse.
Kom de hakkede rosenkål op i en stor skål.
Skyl og tør æblet, skær det i små tern og kom det op i skålen.
Pil klementinerne, del dem i både og skær bådene i mindre stykker og kom dem i skålen.
Bruger du appelsin i stedet for, skal du skærer top og bund af appelsinen og skære skallen af. Skær efterfølgende appelsinen i fileter ved at holde den i hånden og med en lille skarp kniv skærer du bådene af appelsinen ud. Del fileterne et par gange og kom dem i skålen.
Midten af appelsinen skal ikke bruges, men du kan presse den i hånden over skålen, så saften bliver presset ned til de andre skønne ingredienser.
Knus eller hak valnødderne – de skal ikke finthakkes – ligesom rosenkålene må der gerne være både grove og fine stykker.
Sæt en mellemstor skål ned i vasken, find en grydeske frem. Halver granatæblet på tværs, så du hr en top og en bund. Tag den ene halvdel af granatæblet i hånden med skærefladen ned mod din håndflade. Hold hånden ned i skålen og pres granatæblet nogle gange- På den måde løsner du kernerne. Bank med bagsiden af grydeskeen på granatæblets skal og kernerne løsnes og falder igennem dine fingre ned i skålen i vasken.
Gentag med den anden halvdel af garantæblet.
Ved at gøre det ned i vasken, undgår du rubinrøde farvesprøjt i hele dit køkken. Tag skålen op ad vasken og sæt den til side.
Find en lille skål frem og kom sesamolie, æblecidereddiken, honning og et godt kværn sort peber deri. Pisk sammen med et mikrolille piskeris eller en teske.
Hæld dressingen over rosenkål, æbler og klementiner og vend salaten godt rundt. Kom 1/3 af granatæblekernerne ned i salaten og vend forsigtigt rundt et par gange så kernerne fordeles i salaten.
Kom rosenkålssalaten i en fin serveringsskål og drys de knuste valnødder og resten af granatæblekernerne over og server til et godt stykke kød, eksempelvis nogle saftige og møre langtidsstegte andelår.
Råvarerne i denne farvestrålende rosenkålssalat med granatæble er enkle, men gode og smagen ligeså.
Rosenkålens forskellige struktur giver en helt anden smag; bitterhed og faktisk også en snert af sødme. Æblets syrlighed giver sammen med granatæblekernernes syrlighed et godt modspil til bitterheden fra rosenkålen. Klementinerne giver en anden form for syrlighed og en frisk note, der klæder salaten virkelig godt.
Valnødderne er også en smule bitre, men det er en svag bitterhed, der overdøves af deres runde fedmeagtige note. De smukke rubinrøde granatæblekerner er små bomber af syre, sødme og friskhed.
Den enkle dressing samler salatens skønne noter og fuldender smagsoplevelsen ved at forstærke sødmen, syrligheden, fedmen og bitterheden.
For mig er det her en af de mest perfekte efterårs- og vintersalater. Smagsnuancerne er både enkle og komplekse på én og samme tid og salaten passer til alt fra okse, vildt, and, kylling til fisk. Den klæder alle former for proteinkilde og udover at være både smuk og smagfuld er den også smækfyldt med masser af fibre og vitaminer – lige hvad vi har brug for om efteråret og vinteren.
Prøv rosenkålssalaten med granatæble – du vil elske den!