Nøddesnitter med chokolade og karamel

Nøddesnitter med chokolade og karamel

Nøddesnitter med chokolade og karamel er en delikat og tung lille sag, der passer ualmindelig godt til en kop kaffe eller god stærk the. Kombinationen af ristede nøddeflager, chokolade og karamel på en mørdejsbund får tænderne til at løbe i vand. Nøddesnitterne kan både nydes som et sødt indslag midt på eftermiddagen eller som det lille søde punktum efter en god middag.

Til ca. 20 stk. eller 12 stk., hvis du ønsker større nøddesnitter, skal du bruge:

Til mørdejsbunden:

175 g stuetempereret Lurpak

100 g lyst sukker, evt. lyst rørsukker

1/2 tsk. vaniljesukker

1 lille æg fra en glad høne

1/4 tsk. fint salt

200 g alm. hvedemel

Til nøddekaramellen:

60 g. Lurpak

90 g. farin

45 g. mørk sirup

1 spsk. cremefine til piskning – eller piskefløde – alternativt kan du bruge sødmælk

½ tsk. vaniljesukker

100 g. hasselnøddeflager

50 g. mandelflager

Chokoladetopping:

150 g. god mørk chokolade, min. 64% kakaoindhold

1 spsk. Lurpak

Tænd ovnen på 175 grader – ikke varmluft og for en bradepande på 20 x 20 cm med bagepapir – det nemmeste er altid, at krølle bagepapiret imellem hænderne først, glatte det lidt ud og fore formen, så skøjter det ikke rundt i formen.

Rist begge slags nøddeflager på en tør pande til de er let gyldne. Fjerne panden fra varmen og lad nøddeflagerne køle af på panden.

Mørdejsbunden skal bages let førend fyldet kommes på, så den er næste trine i processen.

Pisk smør og de to slags vaniljesukker cremet i en mellemstor skål. Tilsæt ægget og pisk det sammen. Kom hvedemel og salt ned til blandingen og rør sammen til dejene er ensartet. Vend dejen ned i formen med bagepapir og tryk den ud i hele formens størrelse i et jævnt lag, lad det gerne gå lidt op ad kanterne hele vejen rundt, så mørdejen kan holde på nøddekaramellen.

Prik mørdejen med en gaffel og bag den midt i ovnen i 18-20 min. til den er let gylden. Tag den bagte mørdejsbund ud af ovnen og lad den blive i formen, så den kan køle let af, imens du laver nøddekaramellen.

Find en lille gryde frem, ikke mindre end en ca. 2 l. gryde, og smelt smør, farin og den mørke sirup under jævnlig omrøring. Tilsæt cremefinen/fløden og vaniljesukkeret og rør godt til karamellen er ensartet. Sluk for varmen, tilsæt de ristede nøddeflager til karamellen og vend karamel og nødder godt sammen.

Fordel nøddekaramellen ovenpå mørdejsbunden – massen er ret tæt og ikke altid samarbejdsvillig, men med lidt håndkraft og en spiseske, når du langt – nøddekaramellen skal fordeles i et jævnt lag over hele mørdejsbunden.

Sæt kagen tilbage i ovnen og bag den i yderligere 20 min. til den er let gylden på toppen og i kanterne. Husk at ovne er forskellige, så hold øje med din kage, den skal måske have 2-3 min. mindre eller mere.

Afkøl kagen på en rist.

Hak den mørke chokolade i mindre stykker og smelt den over vandbad. Tilsæt smørret og rør chokolade og smør godt sammen. Fordel i et jævnt lag ovenpå den gyldne gigant nøddekaramelkage.

Når jeg vælger at tilsætte lidt smør til min mørkechokolade, er det ganske enkelt for at gøre chokoladen skærebar. Tilsætter jeg ikke smør til den smeltede chokolade, vil chokoladen flække, når jeg skærer snitterne ud. Desuden giver den lille snert salt, der er i smørret lige et lille pift til smagen.

Sæt kagen i køleskabet, når den er kold, husk at dække den godt til, og lad den “sætte sig” min. 2 timer, gerne til dagen efter.

Skær kagen ud i 12 til 20 snitter, afhængig af hvad du er mest til – jeg varierer altid størrelsen på mine nøddekaramelsnitter, så der både er store stykker og mindre stykker – så er der størrelser for enhver smag.

Nøddesnitterne er intense både i smag og konsistens. Tiden i køleskabet giver lidt fugt til snitterne, som gør dem tætte og yderst delikate. Karamellen er ikke overvældende sød og dominerende, den ligger derimod rundt om nøddeflagerne og indhyller dem i sødme, der fremhæver deres vidunderlige komplekse smag, som er endnu mere fremtrædende efter ristningen. Den mørke chokolade fuldender nøddesnitterne, både i udseende og smag. Fyldig, intens og med så mange vidunderlige efternoter på tungen. Du bliver dybt afhængig af disse skønne nøddesnitter med karamel og mørk chokolade.

Prøv dem!



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.