Sommersalat med laks
Sommersalat med laks er en skøn, let, og som navnet siger, sommerlig salat. Den er perfekt til de lune, skønne danske sommeraftener, nem at lave og så smage den så skønt.
Salaten er både en fryd for ganen og for øjet med sin lækre smag og sit smukke farvestrålende udseende.
og som en ekstra bonus har du aftensmaden klar på under 30 minutter 🙂
Til 2 personer skal du bruge:
1 rød romaine salathoved eller 2 røde hjertesalater – kan du ikke finde røde, bruge du bare almindelige grønne
250 g grønne asparges eller 200 g sugar snaps
2 forårsløg
1 avocado
5 store radiser
300 g laksefilet
Saft og skal af ½ øko citron
Til dressingen skal du bruge:
1 dl ymer eller creme fraiche 18%
1 bundt dild
1 håndfuld purløg
salt og friskkværnet peber
Groft brød til servering, evt. mine skønne langtidshævede flütes
Skyl alle grøntsagerne og krydderurterne godt og dup dem tørre. Husk at brække de træede ender af aspargsene. gem gerne så meget af det grønne på forårsløgene som muligt. Lav dressingen først så den kan nå at sætte sig smagsmæssigt.
Hak dild og purløg fint – gem gerne nogle dild toppe til pynt på salaten.
Kom ymer eller creme fraiche op i en skål, tilsæt krydderurterne, rør godt sammen og smag til med salt og peber – brug mindre salt og peber end du regner med og smag dressingen til lige inden servering – salt og peber afgiver lidt ekstra smag til dressingen, imens den trækker.
Tænd ovnen på 200 grader. Kom bagepapir på ovnristen.
Rens laksen godt af for skæl med en skarp kniv, skyl den godt og dup den tør i køkkenrulle. Læg den med skindsiden nedad på bagepapiret. Krydr godt med salt og peber og dryp med lidt citronsaft. Riv halvdelen af citronskallen over laksen på den fine side af rivejernet.
Bag laksen i ovnen i ca. 10 min., tag laksen ud og lad den trække lidt.
Imens laksen er i ovnen, laver du salaten klar.
Snit salaten som du ønsker, jeg foretrækker den groft snittet, det giver lidt mere struktur synes jeg. Kom salaten i en stor skål. Snit asparges/sugar snaps i ½ cm stykker og kom dem i skålen. Del radiserne i kvarte og skær dem i tynde skiver. Snit forårsløgene fint. Kom radiser og asparges/sugar snaps i skålen. Del avocadoen, fjern stene og skær avocado kødet i små tern i skallen, skrab det findelte kød ud med en ske og kom også det i skålen. vend salaten godt sammen.
Fordel salaten på to tallerkner, bræk laksefilten i stykker over salaten og top med dressing. Riv det sidste citronskal over og pynt med dildtoppene.
Server med det samme med lækker groft brød til.
Sommersalaten med laks smager uforskammet godt. Den bitre salat giver et skønt modspil til den fede laks og den umamifyldte avocado. Aspargsenes ærteagtige sødme og sprødhed giver både skønt knas og smag. Både radiserne og forårsløgene bidrager med bitterhed og den styrke som laksen kan lide. Den skønne krydderurtefyldte sødlige dressing fuldender smagsoplevelsen og du vil simpelthen elske denne salat. Den er intet mindre end fantastisk – dine øjne vil elske farverne og din gane vil elske alle de smagsnuancer og konsistenser, som denne salat indeholder.
Jeg er kæmpe fan af denne sommersalat med laks og den er ofte på menuen hos mig henover sommeren – prøv den, du vil ikke fortryde det 🙂