Lagkage med skovbær og mascarpone
Denne lækre lagkage med skovbær kompot og mascarpone creme lavede jeg til min søde mor, da hun fyldte år tidligere i år og den smagte absolut fantastisk.Svampet, syrlig-sød og syndig
Jeg har faktisk overvejet at kreere den til min egen fødselsdag, når den skal fejres for familien om nogle få dage – jeg fylder år på den allerførste dag i maj måned, så det er jo faktisk lige straks 😀
Lagkagen med skovbær kompot og mascarpone creme er virkelig let at lave og den falder i alles smag.
Den syrlig-søde skovbær kompot klæder den syndige mascarpone creme, der har et delikat strejf af både vanilje og citrus, uhm.
Til en stor lagkage til 10-12 personer skal du bruge:
3 hjemmelavede lagkagebunde – de er lette at lave og de smager SÅ meget bedre, end de tynde, tørre købe triste lagkagebunde
500 g mascarpone
2½ dl cremefine til piskning
4 tsk. vaniljesukker
Saft og skal af ½ økologisk citron
300 g skovbær
3/4 dl rørsukker + ½ tsk. ekstra
½ tsk. rød melatin
100 g friske blåbær eller 50 g blåbær og 50 g hindbær
Lav lagkagebundene efter opskriften og lad dem køle af.
Imens bundene bager, kan du lave skovbær kompotten klar. Kom bær i en gryde og bring dem langsomt til kog. Når bærrene småkoger, tilsætter du rørsukkeret – husk at gemme den ekstra halve teskefuld.
Lad bærrene simrer i 10 minutter med sukkeret, så det bliver godt opløst og bærrene koger lidt ud.
Bland det sidste rørsukker med melatinen og fjern gryden med bærkompotten fra varmen. Rør melatinblandingen i bærrene og sæt gryden tilbage over varmen. Lad blandingen komme til kog igen og lad den simre cirka 1 minut ekstra. Fjern kompotten fra varmen og lad den køle af.
Jeg bruger en smule melatin i min kompot, fordi den ellers bliver for tynd. Du kan sagtens undvære det, hvis du synes, at din kompot er lige tilpas tyk/tynd i konsistensen.
Nu til mascarpone cremen 🙂
Pisk cremefinen til let skum. Find en stor skål frem og vend mascarponen ud deri. Pisk den lige en enkelt omgang eller to med din håndmikser. Tilsæt vaniljen og den allerede piskede cremefine. Riv skallen af den halve citron ned i den syndige masse og pres saften deri bagefter.
Pisk nu blandingen godt sammen og smag til. Du skal kunne smage både vaniljen og citronen. Smagen af begge dele vil trænge tydeligere igennem, når cremen har trukket lidt tid i køleskabet.
Så sæt cremen i køleskabet og lad den trække lidt smag, imens lagkagebundene og kompotten køler af.
Nu til det sjove – lagkagen skal samles 🙂
Del din ene store lagkagebund i tre. Læg en bund på et lagkagefad eller på en lagkageopsats og fordel halvdelen af bærkompotten på bunden. Du skal lade 1 cm ved kanten være fri. Hvis du kommer både skovbær kompot og mascarpone creme helt ud til kanten, vil begge dele glide ud, når du trykker lagkagen let sammen, derfor den ene cm fra kanten 😉 Fordel cirka 1/4 af mascarpone cremen ovenpå bærkompotten og læg den næste bund ovenpå – gentag med resten af bærkompotten og endnu 1/4 af cremen.Smuk mørk skovbær kompot
Top med den sidste bund og giv kagen et forsigtigt tryk, så den sætter sig. Dæk sider og bund godt med resten af den delikate mascarpone creme. Det er letteset at bruge en gammeldags bred smørekniv eller en smal paletkniv i metal. Smuk kontrast imellem mørk kompot og lys creme
Begynd med siderne på kagen og giv dem først et tyndt lag – det første lag dækker huller og skjuler krummer. Smør endnu et lag på siderne – dette er det afsluttende lag og må gerne være lidt pænt 🙂 Fordel resten af mascarpone cremen på toppen af kagen og lav gerne en form for et mønster i toppen.Mums – fræk og lækker lagkage
Skyl og tør de friske bær godt og pynt toppen af kagen med dem. Fantastisk at se på – mørke bær på lys bund og smukke sorte prikker af vanilje, mmmhh
Kagen kan sagtens serveres med det samme, så er mascarpone cremen blød og meget cremet og sætter du kagen på køl til næste dag, så sætter cremen sig og bliver mere fast i konsistensen og begge dele smager helt fantastisk 😀Luftig og lækker – perfekt til sidste krumme
Hvis du beslutter dig for, at lade kagen sætte sig i køleskabet til næste dag (så smager lagkager nu en gang bedst), så skal du gemme lidt af mascarpone cremen, da den krakelerer en smule på kagen i køleskabet. De små revner kan du let dække dagen efter med en smule mascarpone creme – du skal kun gemme 1-2 spsk. 🙂Fabelagtig
Kagen er både en fryd for øjnene og for ganen – den smukke lyse creme med de sorte prikker af vanilje, pyntet dekorativt med friske bær – wauw. Den syrlig-søde skovbær kompot trækker ned i lagkagebundene og gør dem svampede og lækre. Kompottens vidunderlige noter af bær og syre klæder den søde mascarpone creme og kagen er ubeskrivelig lækker. Smagen er én ting og konsistensen er lige så fantastisk, som smagen – luftig, let og alligevel kompakt og svampet – en delikat og lækker fødselsdagslagekage, mums.