Hot dog med karamelliserede løg
Nu må du ikke gå helt i koma over, at jeg laver et indlæg om hot dog. Indrøm det bare; en gang imellem kommer trangen til en hot dog også over dig. Og hvorfor skulle den ikke det? Det behøver ikke, at være fancy mad hver evig eneste dag eller Michelin inspireret menuer vi serverer i weekenden. En ganske almindelig dansk “hotter” er faktisk helt okay 🙂
I dag fik jeg trangen til en “hotter”, men alligevel valgte jeg at gøre den en tand sundere med hjemmebagt brød og karamelliserede løg, i stedet for de pølsebrød, man kan købe i supermarkederne eller ved bageren – der er bare ikke andet i dem end luft og det gælder også de ‘grove’ varianter.
Jeg brugte min opskrift på fuldkornsburgerboller, dog uden sesam, og i stedet for at lave runde boller, lavede jeg aflange brød og lagde dem tæt på en bageplade.
Jeg lavede kun otte pølsebrød, og af den sidste klump dej lavede jeg to aflange, flade boller, der kan bruges til en sandwich eller burger i næste uge 🙂
Så du får altså ti meget store pølsebrød ud af dejen. Du kan også lave dem mindre og så lave 12 eller 14 – det er helt op til dig 🙂
Er dine børn ikke så glade for fuldkornsbrød, kan du skære mængden af fuldkorn ned til 100 g. og erstatte med almindelig hvedemel. Tag gerne børnene med i køkkenet og lad dem røre dejen sammen og hjælpe med at forme brødene, så glider de grove varianter også lettere ned 🙂 Mad er altid bedre og sjovere at spise for børn, når de selv har været med til at lave det.
Pølsebrødene skal bages i ca. 14 minutter, indtil de ser sådan her ud og husk nu, ingen varmluft. Det gør bare ikke noget godt under bagning 🙁
Jeg havde købt nogle pølser af rigtig god kvalitet, agurkesalaten er jo på lager og ketchup og alt det andet snask er også at finde i køleskabet. Jeg har dog planer om – hvis mine frilandstomater giver rigtig godt – at lave min egen ketchup, så jeg krydser fingre for et væld af grønne tomater, der trækker i den røde sommerkjole, og gerne snart!
I stedet for de kedelige ristede løg eller rå løg, lavede jeg karamelliserede løg og de var bare så gode. Du får lige opskriften med det samme, hvis nu du vil i køkkenet i morgen med børnene og lave pølsebrød og hot dog 🙂
Til 5 hot dog af denne kæmpe variant, skal du bruge:
2 store løg
Smør og olivenolie til stegning
Røget paprika
Almindelig paprika
Havsalt og friskkværnet peber
6-8 tsk. rørsukker
Pil løgene og skær dem i halve på tværs af ringene. Snit løgene i tynde halvmåne-ringe. Kom fedtstoffet på en varm pande og drys friskkværnet peber på. Når fedtstoffet bruser, tilsætter du løgene. Svits løgene et par minutter under omrøring. Krydr med lidt havsalt, en smule røget paprika – du skal ikke engang bruge 1/4 tsk. og lidt almindelig paprika – heller ikke for meget. Nu tænker du sikkert, at den røgede paprika kan være lige meget, men det kan den altså ikke. Den giver et lille røget efterspil på din tunge og pirrer dine smagssanser – den er lige det pift, som karamelliserede løg elsker.
Tilsæt 6-8 tsk. rørsukker og rør rundt. Skru ned for dine løg til lidt under medium varme og lad dem hygge sig på panden, forholdsvist i fred og ro. En gang imellem vil de dog gerne forstyrres af en palet. Lad løgene stege i ca. 10 minutter, indtil de har en lækker rødbrun farve. De svinder en del ind, men smagen bliver komprimeret i løgene – det er som om at løgene suger al deres saft og kraft ind i sig selv og når du så spiser dem, eksploderer de i din mund i et orgie af sødme, syrlighed, styrke, der alle danser tango med det røgede efterspil – det er bare lækkert.
Server dine hot dog(s) med sennep, helst en Dijon – det er godt med lidt stærkt til den til tider tunge remoulade, og ja, remoulade, en god ketchup og top så med de lækre karamelliserede løg og din hjemmelavede agurkesalat.
Kæresten var så venlig at lege hånd-model 🙂
Se det er en hot dog, der er en hot dog værdig. Den mætter rigtig godt, både på grund af det grove brød, men også på grund af løgene, agurkesalaten og den gode pølse. Kvalitet mætter mere end kvantitet. Den mætter også dine smagssanser med samspillet mellem løgenes pikante krydderier og agurkesalatens syrlighed, der bliver komplimenteret af den gode fyldige smag af pølsen. Det er en hellig treenighed 🙂
Nu vil jeg putte mig i mit yndlingshjørne af sofaen og lade weekenden overfalde mig. Jeg glæder mig specielt meget til i morgen, for der skal jeg rå-hygge med en af mine allerdejligste veninder – en tur til Aarhus står på programmet, der skal shoppes, kigges vinduer, snakkes, grines og hygges i enorme mængder. Det bliver så dejligt.
Søndag kan du få en status på mit lille projekt monster – surdejen er nu sur, så det er nu, det bliver spændende 🙂 Vi ses på søndag – hav en fantastisk dejlig aften og en skøn lørdag 🙂