Kaffe småkager

Så kom efteråret. Årets første efterårsdag varsler skiftet fra sommer til efterår på bedste vis – regn, rusk og lavere temperaturer. Nu tænker du sikkert, at du hellere vil have sommer og solskin, men hånden på hjertet, efteråret kan nu være utrolig dejligt.

Bladene skifter deres klare grønne sommerdragt ud med den smukke farverige efterårsdragt i røde, gule og brune nuancer. Æblerne og pærerne er klar til at blive høstet fra havens frugttræer og lokker med løfter om lækre tærter med æble og kanel, eller tærter med pære og marcipan. Kastanjerne modnes og falder ned, klar til at blive samlet op af små buttede børnehænder, der skal lave kastanjedyr. Solen putter sig tidligt i sin seng og siger, at det er helt i orden med tændte stearinlys sidst på dagen. Luften bliver køligere og klarere og den første morgen, hvor du kan se din ånde er noget helt specielt. Duggen, der sætter sig i edderkoppens spind, fuglene der trækker sydpå, markerne, der skifter fra solgule farver til muldens dybbrune kulør, den høje klare himmel – er noget helt fantastisk. Jeg føler selv, at vi er utrolig heldige – at få lov til at opleve årstidernes skifte er noget helt specielt og det er dét, der gør Danmark dejligt 🙂

Jeg har nydt den første efterårsdag på bedste vis; kanel pandekager med frisk frugt til morgenmad, afslapning i sofaen med stearin lys, en stor vamset trøje, nybagte boller, kaffe småkager og i aften lyder menuen på vildtgryde. Efteråret er nu slet ikke så tosset 🙂Efterår

Pandekagerne skal du nok få en opskrift på og selvfølgelig også på vildtgryden. Bollerne kan du allerede finde i opskriftsindekset under brød. Jeg bagte mine fødselsdagsboller – kæresten er helt vild med dem – og et eller andet sted i lille Dannevang, er der sikkert en der fylder år i dag, måske dig?

Kaffe småkagerne var et eksperiment – udseendet mislykkedes, men smagen er perfekt.

Jeg havde forestillet mig, at de skulle ligne kaffebønner, når de var bagt, men de flød ud og blev flade 🙁 Smagen fejlede dog ikke noget, men så har jeg en undskyldning for at prøve igen.

Til ca. 36 småkager skal du bruge:

1 spsk. mælk

2 tsk. pulverkaffe – instant kaffe selvfølgelig

40 g god kakao – ikke den søde

100 g hvedemel

2 tsk. vaniliesukker

1 tsk. bagepulver

100 g. rørsukker

100 g stuetempereret smør – ikke et blandingsprodukt, men rigtig smør.

Kom mælken i en lille skål eller en espresso kop og varm den op i mikroen – bare i 30 sekunder. Rør kaffen ud heri. Sæt i fryseren til den er kold. Imens kaffen er i fryseren, blander du resten sammen.

Kom alle de tørre ingredienser i en skål og bland dem sammen. Fordel smørret i små stykker ovenpå blandingen og smuldr det, til alt smørret er arbejdet ind i de tørre ingredienser. Tilsæt den afkølede kaffe og saml dejen.kaffe småkager

Læg dejen i køleskabet i en time, både så den kan trække smag og så den kan blive lidt rulle venlig.

Tænd ovnen på 200 grader, når du tager dejen ud af køleskabet. Ikke varmluft, det duer bare ikke til brød, kager og småkager – det er min mening, du kan jo godt mene noget andet 🙂

Tag en lille klump dej, ca. på størrelse med en lille valnød og tril til en kugle. Læg kuglen på en bageplade med bagepapir og tryk den lidt flad. Sådan gør du med alt dejen – husk at lægge kuglerne med rimelig afstand, da dejen – desværre – flyder ud.Kaffe småkager

Sådan så de ud, inden de blev bagt…

Bag dem midt/øverst i ovnen i ca. 8-9 minutter. Tag kagerne ud og lad dem køle af på en rist. kaffe småkager

Sådan så de ud, da de var blevet bagt… 🙁

De har en sprød og lidt sej konsistens, når du bider i dem og så smager de skønt af kakao med en snert kaffe. De er sublime til en kop god kaffe med varmt mælkeskum.

De er rigtig lækre sådan en ruskende efterårsdag, hvor vejret egentlig kun indbyder til en hyggedag i sofaen 🙂

Jeg har lovet dig en status på mit projekt monster. Surdejsmonsteret hygger sig, men første forsøg med at bruge lidt af surdejen blev ikke så godt. Surdejen lugtede sur og jeg troede den var klar, men den skulle nok have stået en dag eller to mere. Jeg baksede en opskrift på et surdejsbrød sammen og lod dejen koldt hæve i 24 timer, hvorefter den fik lov til at hæve videre ved stuetemperatur i 4 timer. Det duede bare ikke. Brødet smager fint og som du kan se, er der fine lufthuller i det, men det er kompakt som bare pokker og kan slå en død mand ihjel, hvis jeg slår med det. Surdejsbrød

Jeg må op på hesten igen og prøve endnu en gang, nu har monsteret også stået et par dage mere 🙂 Jeg giver ikke op så let 🙂

Det bliver bare ikke i dag. Jeg vil putte mig i mit yndlingshjørne i sofaen med et par kaffe småkager, et tæppe og en god bog, mens efteråret stille og roligt indtager skønne Danmark 🙂Kaffe småkager



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.