Vaniljekranse
“Jeg glæder mig i denne tid…” Sætningen er fra Peters Jul og den beskriver vist allerbedst, hvordan jeg og sikkert også du og mange andre har det lige nu. I morgen er det den store aften, og jeg håber, at julestemningen har indfundet sig ved dig 🙂
Jeg er simpelthen færdig med alle forberedelser eller næsten alle – jeg mangler at dække julebordet, men det er forhåbentlig hurtigt klaret.
Hvis du mangler at bage en enkelt småkage eller du bare føler trang til at bage i dag, så skal du simpelthen prøve disse vaniljekranse. De er fra bageren i Den Gamle By og opskriften stammer fra Madam Mangor: Fortsættelse af Kogebog for små Husholdninger fra 1866.Store og gyldne vaniljekranse med skøn smag af mandler
De er slet ikke som de små vaniljekranse, vi kender i dag. De er store, rustikke og ikke nær så søde, men det er det, der gør dem så gode. Der bliver cirka 40 meget store kranse ud af opskriften.
Opskrift på Den Gamle Bys vaniljekranse:
500 gram mel
1 æg fra en glad høne
350 gram smør af den rigtig gode slags
250 gram rørsukker
1 stang vanilje
250 gram søde hakkede mandler
15 gram bitre stødte mandler
Det er nærmest umuligt at opdrive bitre mandler i dag, så jeg brugte kun almindelige mandler, som jeg ristede let på en tør pande, efter jeg havde hakket dem. Ristningen fremhæver mandlernes lækre smag og gør bitre mandler overflødige.
Halver vaniljestangen på langs, skrab kornene ud og bland dem med lidt af rørsukkeret. Hak vanilje-stangen fint.
Hak mandlerne, de skal ikke være for grove eller hakket helt til mandelmel, sådan en god mellemting passer. Rist dem på en tør pande eller i ovnen et par minutter.
Ælt mel, æg, smør, sukker, mandler, vaniljekorn- og stang godt sammen, så dejen slipper hænderne.
Del dejen i fire dele og hver del i ti stykker. Rul hvert dejstykke ud til en 12 cm lang pølse og form kranse med et ret stort hul. Tryk kransene lidt flade, ikke for meget, bare et let tryk.
Vil du have riller på, så tryk dejen gennem en kødhakker.
Bag vaniljekransene i en 200 grader varm ovn. Du skal ikke bruge varmluft, det havde man ikke i 1866 og det tørrer dine vaniljekranse ud. De skal bage i cirka 15-20 minutter til de er let gyldne.
Lad vaniljekransene køle af på en rist, inden du pakker dem i en fin gammel kagedåse.
Disse store vaniljekranse har en lækker smag af mandler og en fin undertone af vanilje. De er ikke nær så søde, som nutidens vaniljekranse, men jeg kan faktisk bedre lide disse, end de små søde kranse, vi laver i dag. Madam Mangors vaniljekranse er helt sikkert også at finde i mit bage repertoire næste år til jul 🙂 Lækre 1800-tals vaniljekranse 🙂