Risklatkager
Glædelig 4. søndag i advent. Med kun to dage til juleaften er de sidste juleforberedelser i fuld gang. Gåsen er taget ud af fryseren, juleaftensmenuen i år står nemlig på gåsesteg og porchetta. Måske egentlig en pudsig blanding, men jeg har ikke fået gås siden min barndom og porchetta er så meget bedre, end almindelig flæske- eller kamsteg. Slaget til porchettaen er også hentet ved slagteren og jeg mangler sådan set kun at koge risengrøden til ris a la mandaen.
Jeg laver altid min ris á la’manda lillejuleaftensdag, så den får tid til at sætte sig og trække smag fra den skønne vanilie og det betyder, at jeg lige om lidt skal i køkkenet og koge risengrød 🙂 Jeg tænker lidt på at koge lidt ekstra, så jeg kan lave disse lækre risklatkager, der smager super godt med syltetøj eller julesirup på.Fristende risklatkager med skøn julesirup, mmmhhh
I min familie har vi altid kogt risengrød af Pamas minutris. Det går meget hurtigere end de almindelige grødris og det færdige resultat smager faktisk endnu bedre. Jeg vil derfor gerne slå et slag for Pamas minutris, prøv dem – du vil aldrig bruge de almindelige grødris igen 🙂
Når du nu har kogt risengrød, så gem lidt til disse klatkager. Til 12 mellemstore risklatkager skal du bruge:
700 g færdigkogt risengrød
1½ dl mælk fra en glad ko
1 stort æg fra en veltilpas høne
2 spsk. rørsukker
5 spsk. hvedemel, gerne med lidt top
Smør til stegning
Bland alle ingredienserne godt sammen til du får en fast, men ikke for fast risengrødsdej. Sæt en stor stegepande over medium varme og tænd din ovn på cirka 75 grader.
Når panden er varm kommer du en god klat smør på. Lad den smelte og fordel så tre store klatter risengrødsdej på panden. Lad klatkagerne stege et par minutter på hver side til de er gyldne.
Når de er færdigstegte kommer du dem i et ovnfast fad og sætter fadet i ovnen, så klatkagerne bliver ved med at være varme.
Fortsæt på samme måde til du har brugt alt risengrødsdejen – jeg tror ikke, at det er et rigtigt ord, men jeg synes, det er ret passende at bruge alligevel. Måske det kan tages med i de nye ord fra 2013 ligesom selfie? 😉
Server de lune risklatkager med lidt syltetøj, julesirup eller lidt frisk frugt. De er super lækre; bløde og alligevel har de en sprød stegeskorpe. De smager lidt af en blanding af risengrød og amerikanske pandekager og kan sagtens serveres som morgenmad i en weekend. De er forholdsvis sunde, specielt hvis du servere dem med lidt frisk frugt til 🙂En himmerigs mundfuld 🙂
Mon ikke du skal koge lidt ekstra risengrød, nu hvor du alligevel skal koge til ris á la’mandaen?