Tomat og spinattærte

Tomat og spinattærte

Tomat- og  spinattærte fyldt med solmodne lækre tomater er simpelthen et must try. Den er perfekt på en kødfri dag og du savner ikke kødet på nogen måde med denne lækre tomat- og  spinattærte. Tærten er tætpakket med smage og virkelig smuk at se på også.

Lige nu bugner de danske drivhuse, orangerier, vejboder, grøntsagsmarkeder og supermarkeder med lækre solmodne danske velsmagende tomater, så det er bare at kaste dig ud i denne tærte.

Jeg har valgt den lidt hurtige genvej og brugt en færdiglavet tærtedej, men du kan sagtens lave dejen fra bunden, hvis du har en favorit opskrift på den.

Tomaterne er den del af tærten, der tager længst tid, men det er tid i ovnen, hvor du kan lave andre ting.

Til 4 personer eller til 2 og rest til madpakken dagen efter, skal du bruge:

750 g små solmodne tomater, f.eks. små blommetomater, cherrytomater, San Marzano tomater – jeg brugte den sidstenævnte

1,5 tsk. fint salt

Godt med friskkværnet peber

1 tsk. med top tørret timian

1 tsk. hvidløgspulver

1,5 tsk. rørsukker

300 g hakket spinat – brug gerne den fra frost – det er nemmest for dig

1 lille finthakket løg

2 fed finthakket hvidløg

Godt med friskkværnet peber

½ tsk. fint salt

½ tsk. revet muskatnød

3 store æg fra en glad høne

250 g hytteost – en fedtfattig kan sagtens bruges, eks. Cheasy

1 færdigkøbt tærtedej – almindelig eller fuldkorn

Tag spinaten ud af fryseren og læg den i en lille gryde til begyndende optøning.

Fortsæt med tomaterne, da de skal hygge sig i ovnen i lidt tid 🙂

Skyl og tør dem godt. Halver dem og lad bare stilken sidde. Læg de halverede tomater tæt sammen på en bageplade med bagepapir med skærefladen opad.

Bland salt, peber, timian, hvidløgspulver og sukker i en lille skål og drys herligheden over tomaterne. Hele mængden af krydderiblandingen skal bruges.

Du studser måske over mængden af salt til tomaterne, men der er ikke ret meget salt i resten af opskriften, så det udligner sig i den sidste ende til mængden af ingredienser. Jeg vælger at bruge hvidløgspulver til tomaterne, da det er nemmere at drysse over uden at du ender med klumper af hvidløg på enkelte tomater.

Sæt tomaterne midt i en kold ovn og tænd den på 140 grader varmluft. Lad tomaterne hygge sig i ovnen i 1 time. Sluk for ovnen efter den time og lad tomaterne stå ved eftervarmen til de har ca. stuetemperatur.

Ca. 1 time før spisetid, begynder du på resten af fyldet til denne lækre tomat- og spinattærte.

Tag tomaterne ud af ovnen (hvis du ikke har gjort det) og tænd ovnen på 180 grader varmluft. Kom tærtedejen i tærtefadet, prik den godt i bunden med en gaffel og forbag den i ca. 10 min. midt i ovnen.

Sæt samtidig med spinaten i gryden over lav medium varme og lad den tø helt op. Kom den i et dørslag , så du kan dræne væden fra. Skyl gryden og tør den og kom derefter lidt olie i – jeg bruger oftest koldpresset rapsolie. Sautér det finthakkede løg og hvidløgsfeddene ved medium varme – de skal ikke tage farve, kun blive let klare. Krydr med salt og godt med friskkværnet peber.

Pres væden fra spinaten og kom spinaten i gryden til løgene. Tilsæt muskatnød og lad blandingen blive let lun. Fjern gryden fra varmen.

Kom hytteost og æg op i en mellemstor skål og pisk blandingen godt sammen. Tilsæt spinatblandingen og rør hele herligheden grundigt sammen.

Tag den forbagte tærtedej ud af ovnen. Skru ovnen op til 190 grader. Hæld spinat-hytteosteblandingen i tærtebunden og fordel tomaterne med skærefladen opad ovenpå den smukke grønne blanding. De skal presses en smule ned i spinatblandingen, for at de alle kan være der. Læg gerne de fleste af tomaterne i et pænt mønster, det gør tærten endnu smukkere at se på 🙂

Sæt tomat- og spinattærten i ovnen og lade den bage i ca. 30 min. Spinat- og hytteosteblandingen skal virke fast ellers skal den have et par minutter mere.

Husk at ovne er forskellige, så du skal måske skære ned på bagetiden eller forlænge den.

Tag den færdigbagte tærte ud af ovnen og lad den stå på en rist i ca. 7-10 min. så den lige kan sætte sig og dampe den værste varme af – for er der noget, der kan blive varmt, så er det tomater og spinat 😉

Nyd den smukke og velsmagende tærte med en let grøn salat til. Du behøver ikke at gøre de store kunster på salatfronten – lidt spæde blandede salater vendt med lidt olie, eddike og peber er nok 🙂

Tomat- og spinattærten er velsmagende, smuk og fyldt med sæsonens lækre råvarer. De skønne krydderier, klæder tomaterne og spinaten. Dine smagsløg rammes først af tomaternes skønne solmodne smag, der er blevet yderligere forstærket af den nænsomme bagning i ovnen. Så rammer noterne af timian, hvidløg og et lille spark af peber. Saltet, som sammen med sukkeret, sniger sig ned i den grønne spinatblanding, der virker cremet og blød og fuldender oplevelsen af kontraster i munden.

Den her lækre tomat- og spinattærte er både fantastisk varm og kold, så den er perfekt til aftensmaden og rester kan nemt tages med på madpakken. Den holder sig fint på køl ca. 3 dage og kan selvfølgelig varmes igen, bare du husker at den skal være gennemvarm.

Du må simpelthen prøve den her lækre tærte, du vil ikke fortryde det et sekund 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.