Påskemad
Påsken står for døren og for de fleste betyder det ikke kun en lille ferie fra hverdagen og jobbet, men også et utal af skønne påske arrangementer, der involverer mad i en eller anden form. Det kan være, at du selv skal være vært/værtinde for et dejligt påske visit; måske en påskebrunch, en påskefrokost eller en påskemiddag. Påskemad involverer oftest æg og fisk i alverdens varianter, og det er jo skønne ingredienser. Nogle gange er det rart at afprøve nye opskrifter, så der ikke er det samme på menuen hvert år.
Jeg har derfor valgt at grave lidt i mit arkiv for at finde nogle af mine yndlingsopskrifter til dig. Da jeg nogle gange (læs altid) bobler over med ideer, så har jeg valgt at dele mit indlæg om påskemad i to dele.
I dag får du ideer til påskebrunch og om et par dage får du inspiration til påskefrokosten og et par tips til forretter til påskemiddagen. Påskemiddagen vil, hos de fleste, involverer lam efter en traditionel opskrift, ligesom anden/gåsen og stegen til jul. Jeg vil derfor ikke pille så meget ved selve hovedretten til årets påskemiddag 🙂
Til en skøn påskebrunch er der et utal af muligheder. Nogle af de vigtigste ting du skal være opmærksom på er, at det gerne må være afslappet og hyggeligt. Du behøver derfor ikke pudse arvesølvet, men sæt gerne tallerknerne på bordet i stabler, og gør det samme med glassene. Sæt gerne både tallerkner og krus i flere farver, faconer og modeller på bordet. Det gør stemningen uhøjtidelig og afslappet – skævt er pænt, husk det 🙂
Kom gerne bestikket i krus og læg servietterne i en stabel på bordet. Sæt lys i flere forskellige stager og placer dem tilfældigt på bordet. Suppler med små vaser med blomster i; påskeliljer er et oplagt valg, men andre blomster kan også bruges, f.eks. perlehyacinter som har de yndigste små blomsterhoveder. Som det sidste søde touch kan du ligge små chokoladeæg i farvestrålende sølvpapir rundt om på bordet; læg dem både alene og i små klynger med tre-fem i hver klynge. Børn og voksne vil elske det.
Det var bordet – nu til maden 🙂
Frisk frugt skåret ud i mindre stykker på fade eller blandet i en stor skål er et absolut must på et brunchbord – brug sæsonens frugter og tillad dig selv at supplere med lidt frisk ananas, grønne druer og kiwi. Spring de tidlige jordbær over – de er ikke nogen fornøjelse, endnu.
Bag gerne selv det brød, der skal serveres. Langtidshævet brød er super godt til en brunch, hvor du godt kan bruge tiden i køkkenet på noget andet, end at røre og ælte brød dej. Mine absolutte favoritter er mit langtidshævet kurvebrød, der har en skøn sprød skorpe og en dejlig krumme.Skønt brød med dejlig krumme
Mine grove gifler, der er en gammel familie opskrift, er endnu et af mine yndlingsmorgenbrød og den søde facon vil falde i børns smag.Geniale gifler
Mine langtidshævede morgenboller med durum er også en af favoritterne her i huset og den milde smag er helt vidunderlig til en skive god ost og til den gode marmelade.Dejlige durumboller 🙂
Et brunchbord skal også byde på æg, specielt til påske 🙂
Det oplagte valg vil ofte være røræg eller blødkogt æg, og det er også lækkert, men prøv at opgradere det traditionelle en lille smule. Lav f.eks. blødkogt æg med asparges og serranoskinke, mums det er lækkert.Skøn æggevariant
Du kan også servere mine nemme pocherede æg med lidt godt bacon eller nogle gode små brunchpølser, lækkert.Pocherede æg med grønt tilbehør
En sidste sød og anderledes æggevariant er mine små miniomeletter, der vil falde i alles smag med det dejlige indhold af serranoskinke, forårsløg, mozzarellaost og æg, mmmhhh.Skønne små miniomletter 🙂
Til påskebrunchbordet hører sig også et udvalg af gode ost; tre forskellige slags er fint – en god skæreost, en smøreost og f.eks. en brie. Server ostene med radiser og peberfrugt.
Derudover kan du også vælge lidt, men godt pålæg; en paté, lidt god rullepølse og lidt god italiensk salami. Hellere vælge få og gode varianter, i stedet for store mængder af knap så godt pålæg.
Der skal også være lidt sødt til brødet og her er min chokoladesmør et absolut must. Den er det perfekte alternativ til Nutella og den smager forrygende 🙂Dårende dejlig lækkerbisken
Intet brunch eller morgenbord uden en marmelade og i stedet for de mere traditionelle slags, som jeg også er fan af, så er min solgule appelsinmarmelade perfekt til påskens brunch eller morgenbord. Den smukke mørk gule farve er jo den ultimative påskefarve og smagen er intet mindre end fantastisk.Påskegul skønhed
Et skønt påskebrunchbord skal afsluttes med lidt sødt. Det mest åbenlyse ville jo være amerikanske pandekager, men lad os prøve noget nyt i år 🙂Luftige og lette amerikanske pandekager
Små citrongule macarons med citrus er en skøn afslutning på en god påskebrunch og den gule farve gør dem bare endnu mere perfekte her til påske 🙂Påskegule macarons
En mere utraditionel afslutning vil være de dejlige havregrynscookies med kanel og æble; lækre, søde og perfekt krumme, mmhh.Tykke og lækre cookies med æble, kanel og havregryn, mmmhhh
Det sidste søde punktum jeg vil foreslå er min dejlige jordbærgrød. Jordbæregrøden skal laves på frosne bær, så den kan sagtens laves nu, selvom jordbærrene ikke er i sæson. Den kan portionsanrettes med et lille drys hjemmelavet muesli på toppen og en kande med iskoldt mælk ved siden af – en skøn afslutning på en fantastisk brunch.Skinnende rød og lækker jordbærgrød, der bringer minder om sommer 🙂
Husk at servere rigelig med kaffe, the, juice og vand til en lang og hyggelig brunch 🙂
Det vigtigste er dog, at du skal huske at slappe af og nyde stunden sammen med dem, du holder af 🙂