Ovnstegt laks med cremet spinat
Det er alt for længe side, at du har fået en opskrift med fisk fra mig. Så i dag får du denne lækre opskrift på en skøn ovnstegt laks med cremet spinat og ovnstegte gulerødder. Opskriften er faktisk en del af mit januar tema; budget-venligt mad.Delikat og let januar mad 🙂
Laks er ikke den billigste spise, men du kan være heldig at finde et godt tilbud på en fersk lakseside og så skal du slå til. Køb den, del den eventuelt i to og kom den ene halvdel i fryseren. Den anden halvdel bruger du til denne opskrift, der giver aftensmad til 2 dage til 2 personer.
Jeg køber altid fersk laks og ikke frosset laks. Jeg synes, at den ferske laks har en bedre smag og struktur. Men det er nok en smagssag.
Mængden af laks til 2 personer til 2 dage i denne opskrift er ikke overvældende stor, men det er, fordi jeg har lagt vægt på, at det skal være gulerødder og den cremede spinat, der er hovedingredienserne og det er derfor dem, du skal spise dig mæt i. Ikke laksen.
Gulerødder og spinat er meget billige råvarer, specielt fordi du får en relativ stor mængde for ikke ret mange penge. 900 g frosset spinat koster en rund 10’er og 1 kilo gulerødder kan fået til en flad 5’er.
Til 2 personer skal du bruge:
450 g fersk lakseside
2 spsk. olie fra et glas soltørret tomat, alternativt kan du bruge olivenolie
Lidt havsalt og friskkværnet peber
8 mellemstore gulerødder
Lidt tørret timian
Akaciehonning efter smag
Havsalt og friskkværnet peber
Tænd ovnen på 200 grader. Skræl gulerødderne og del dem en gang på hver led, så du ender med fire halve ud af 1 gulerod. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Drys lidt timian, havsalt og friskkværnet peber over. Dryp lidt akaciehonning over gulerødderne til sidst. Gulerødder, honning og timian er et perfekt match.
Sæt gulerødderne i ovnen. De skal bage i cirka 25-30 minutter, afhængig af tykkelsen.
Skyl laksen under den kolde hane og skrab de største og værste skæl væk med en skarp kniv. Dup laksen tør med lidt køkkenrulle. Læg den i et lille ovnfast fad. Dryp den lækre, krydrede olie fra de soltørrede tomater over laksen – kun på kødsiden. Skindsiden skal vende nedad. Krydr med lidt havsalt og friskkværnet peber. Sæt laksen ind ved siden af gulerødderne.
Laksen skal bage i 20-22 minutter.
Imens laks og gulerødder er i ovnen, begynder du på den sunde og nærende spinat. Jeg har faktisk brugt opskriften på mit spinatfyld fra mine cannelloni med spinat og kylling og blot tilføjet lidt muskatnød som ekstra krydderi. Opskriften på den cremede spinat, kan du finder her 🙂
Når laksen er bagt færdig, skal den lige hvile et par minutter, inden du skiller det smukke lyse kød forsigtigt i flager med en gaffel.Smukke farver og fantastisk smag
Gem halvdelen af laksen til en anden dag, hvor du skal bruge resten til en lækker tærte med laks, porrer og squash (en Jamie Oliver opskrift).
Du skal altså kun beregne cirka 120 g laks per person til denne ret.
Den cremede og lækre spinat giver en god mæthed og du får masser af vitaminer både i spinaten og i gulerødderne.
Du kan sagtens give gulerødderne en smule akaciehonning mere, når de er stegt færdige i ovnen.
Denne ret er en ret traditionel og alligevel lidt utraditionel måde at servere laks på. Gulerødderne er i hvert fald et nyt twist.
Det er en skøn blanding med masser af smag; den bløde og saftige laks med en mild smag, der smager forrygende både til den cremede og let krydrede spinat, og til de let sødlige gulerødder med et krydret twist af timian. Det er en ny favorit hos mig 🙂Mums 🙂
Opskriften på tærten med resten af laksen får du lige om et øjeblik. Den står på menuen herhjemme i aften 🙂