Bagt græskar er nærmest et must i efterårsmånederne, hvor det er højsæson for de smukke og vitaminfyldte orange basser. Jeg har tidligere brugt Butternut squash til blandt andet mine frække græskar fritter, men denne gang er det min nye yndling; Hokkaido græskar, der står for skud, mmmhhh.
Græskar smager i sig selv ikke af ret meget, det vil derfor gerne krydres rigtig godt og nogle af græskarrets favoritkrydderier er skønne friske krydderurter, som citrontimian, rosmarin og så lidt stærk rød chili. Disse skønne smage gør græskarret helt salig 🙂Orange lækkerbisken fyldt med sunde sager
Jeg kan kun anbefale, at du køber økologiske Hokkaido græskar, så kan du nemlig bruge skrællen og det gør smagsoplevelsen endnu bedre. Desuden er det bedre for miljøet og der er ikke den store prisforskel på økologiske og ikke-økologiske 🙂
Til 2 personer skal du bruge:
1 økologiske Hokkaido
1 håndfuld skøn citrontimian – almindelig frisk timian kan også bruges, men så synes jeg, at du skal tilsætte lidt friskrevet citronskal for det skønne note af citrus
1 stilk rosmarin
3 fed hvidløg
½ rød chili
2 spsk. god olivenolie
Saft af ½ lime
1 tsk. fint salt
Friskkværnet peberMøre, delikate og fyldt med smag, mums
Tænd ovnen på 210 grader – du må gerne bruge varmluft. Det får overfladen på de skønne græskar stykker til at boble let op.
Hak timianen og chilien fint. Du behøver ikke at fjerne kernerne fra chilien. Pil rosmarin bladene af stilken og hak også dem fint.
Kom de tre skønne smage i en lille skål.
Pres hvidløgsfeddene ned i skål og tilsæt salt og godt med friskkværnet peber. Rør det sammen.
Tilsæt limesaften og olivenolien og bland marinaden godt.
Skyl græskarret godt og brug gerne en blød børste til at fjerne eventulle urenheder fra ujævne flader.
Halver græskarret og skrab kernerne ud – du kan pille dem fra frugtkødet og riste dem i ovnen eller på en tør stegepande – det smager skønt.
Fjern det svampede græskarkød, så der kun er det faste tilbage. Skær græskarret ud i 3-4 cm tykke både og skær blomsterenden af.
Kom de smukke orange græskarbåde op i en stor skål og hæld marinaden over. Vend stykkerne godt i marinaden og lad dem gerne ligge og trække lidt, inden du ligger bådene enkeltvis på en bageplade med bagepapir.Smukke farver 🙂
Bag de marinerede både i ovnen i 30 minutter.
Server dem rygende varme til lidt lækkert kød; jeg serverede dem til en skøn braiseret svineskank. Du kan også servere dem til porchetta, kamsteg eller langtidsstegt kylling, mums.En tallerkenfuld lækkerhed – smukke græskarbåde med mør svineskank, mmmhhh
Smagen er mild og alligevel krydret. De skønne krydderurter og krydderier giver de meget milde græskarbåde et vidunderligt pift af styrke, citrus og en let parfumeret smag. Skrællen er fast, men ikke hård og den giver et skønt bid, der er et vidunderligt modspil til det meget møre græskarkød. Smagen og konsistensen er rigtig god og græskarbådene er et meget alsidigt tilbehør, der både er sunde, mættende og nærende.
Ernæringsmæssigt indeholder græskarret få kalorier (18 kcal per 100 g), det mætter godt, men uden at “fylde” for meget i maven. Vitaminmæssigt er det både rig på folat, kalium, A-, B- og C-vitamin. Der er derfor ikke rigtig nogen undskyldning for ikke at spise det 🙂