Valnøddebrød

Valnøddebrød

Langtidshævet valnøddebrød med rugmel, honning og andre gode sager er en gudeskøn spise.

Valnøddebrød har en skøn mørk farve og en dyb smag af valnødder med en snert af sødme fra honningen. Det kræver ikke den store arbejdsindsats, men resultatet er yderst lækkert 🙂Valnøddebrød

Rustikt og lækkert valnøddebrød

Jeg valgte at lade mit langtidshæve i køleskabet, men du kan sagtens lade det hæve ved stuetemperatur i færre timer og så få nybagt brød samme dag, som du rører dejen sammen 🙂

Til et meget stort og lækker valnøddebrød skal du bruge:

25 g gær

5 dl koldt vand

100 g svedjerug – almindelig fint rugmel kan også bruges, svedjerug er en gammel kornsort, der har en skønnere smag end almindelig rugmel – synes jeg

200 g grahamsmel

1 stor spsk. akaciehonning

2 tsk. fint salt

150 g knuste valnødder

400-500 g tipo 00 mel – italiensk hvedemel af den bedste slags med super gode hæve- og bageevne

Smuldr gæren en stor skål og tilsæt det kolde vand. Rør gæren ud, så den er helt opløst.

Tilsæt svedjerug og grahamsmel og rør godt sammen.

Kom salt og sukker i og rør endnu en gang.

Kom valnødderne i en almindelig frostpose og knus dem med en kagerulle eller få din kæreste/mand/partner til at knuse dem med de bare næver.

Put de knuste valnødder i dejen sammen med halvdelen af tipo melet. Rør dejen godt sammen.

Tilsæt mere mel, lidt ad gangen og ælt dejen godt sammen til den er blød, smidig og elastisk.

Del dejen i tre lige store stykker og kom bagepapir på en bageplade.

Tril hver del af dejen til tre lange pølser på 70 cm.

Flet de tre pølser til et tæt, langt brød på 40 cm.

Fold enderne ind under brødet, så de ikke løsner sig under hævning og bagning.Valnøddebrød

Flettet og klar til hævning

Dæk bagepladen og brødet med film og sæt brødet i køleskabet til hævning i 15 timer eller et lunt sted i 2 timer, hvis du vil bage det samme dag.

Når brødet har hævet i 15 timer, tager du det ud af køleskabet og giver det lov til at hæve lidt ekstra ved stuetemperatur i cirka 1 time.

Tænd for ovnen på 225 grader – ikke varmluft, efter ½ times ekstra hævning.

Hvis du ikke langtidshæver dit brød køligt, kan du tænde ovnen efter 1½ times hævning ved stuetemperatur.ValnøddebrødFletningen kan stadig anes på overfladen og giver et rustikt udseende til brødet

Når ovnen er varm og brødet har fået lidt varme og hygget sig nok med hævningen, skal det fine flettede brød bages midt i ovnen i cirka 30-40 minutter. Tiden varierer fra ovn til ovn; mit brød bager i 35 minutter.

Valnøddebrødet er færdigbagt, når det er gyldent og lyder hult når du banker på det med en finger.

Tag brødet ud af ovnen og lad det køle af på en rist i 10 minutter, inden du skærer det i tykke skiver og serverer for din begejstrede familie.ValnøddebrødValnødderne titter frem fra det dejlige brød, mmmhhh

Valnøddebrødet har en skøn sprød skorpe og et luftigt og svampet indre med en dejlig krumme. Den lange hævetid giver de dejlige ingredienser tid til at sætte sig og afgive smag til brødet. Smagen er rund og dyb med intense noter af sødlig rug, lækre valnødder og sødmen fra honningen, der giver det sidste lille pift til brødet, som gør det skønt og lækkert. Valnøddernes skønne smag bliver på dine smagsløg og hænger længe ved med en lang eftersmag, der både er sødlig og let bitter på en dejlig måde.ValnøddebrødGyldent, sprødt og lækkert

Brødet smager vidunderligt til morgenmad med en skive god ost, lækker chokoladesmør eller som en solstrejf på en vinterdag med gylden appelsinmarmelade.

Valnøddebrødet er også den perfekte ledsager til en god suppe, for eksempel en fyldig gullashsuppe, der rigtig giver varmen en kold vinterdag 🙂

Valnøddebrødet kan sagtens fryses og det holder sig friskt i en tætlukket pose i en brødkasse i cirka 3 dage – hvis det holder så længe 🙂

Langtidshævet valnøddebrød er perfekt til morgenbordet i weekenden og din familie vil elske at blive vækket til duften af nybagt brød 🙂


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.