Langtidsstegt kylling med æbler

Nu skriver kalenderen snart november og så går jeg ind i sidste måned med søndags-simremad. Det er både godt og skidt. Det begynder at knibe med at finde på søndags-simreretter, men alligevel bliver jeg også udfordret til at finde på nye søndags-simreretter. Jeg har været igennem en del klassikere og de skal selvfølgelig med, men der skal også prøves lidt andet eller i det mindste med et lille twist.
I søndags twistede jeg min langtidsstegte kylling og lavede den lækre middelhavskylling om til en efterårskylling og det var ikke noget dårligt resultat. Jeg må dog indrømme, at jeg ikke var heeeelt tilfreds med resultatet; smagen af æbler måtte gerne have været mere markant og midt i tilbehøret stod min hjerne åbenbart af, så jeg endte faktisk med at lave tilbehøret helt anderledes, end jeg havde planlagt og det kom jeg først i tanke om bagefter, typisk 😉Langtidsstegt kylling med æbler

Du skal alligevel have opskriften på fyldet til kyllingen, en del af tilbehøret og kartoflerne jeg lavede dertil 🙂 Du får dog den korrekte version af tilbehøret og ikke det jeg faktisk lavede. Billedet siger godt nok noget andet, men jeg er sikker på, at din fantasi kan vise dig, hvordan tilbehøret skulle have set ud 🙂

Til kyllingen skal du bruge:

3 lækre madæbler – gerne Belle de Boskop – de har en god syre, der giver en god smag

1 lille håndfuld timian

Havsalt og friskkværnet peber

Du skal følge fremgangsmåden, som beskrevet i min langtidsstegte kylling, dog skal kyllingen fyldes med æblerne og timianen i stedet for krydderurterne og hvidløget. Kom også meget gerne æble og timian under skindet – du skal bare være lidt mere forsigtig, så du ikke prikker hul i skindet med æblerne. Jo mere æble du kan proppe i kyllingen jo bedre. Du kan måske, med lidt fingersnilde, få plads til mere end 3 æbler. Jo mere æble – jo mere smag af æble 🙂
Æblerne og timianen giver en mere ren smag til kyllingen, de fremhæver kyllingens egen smag på en rigtig god måde.

Følg stegetiden fra opskriften.

Til kartoffel-sellerimos toppene skal du bruge:

2 meget store bagekartofler

½ knoldselleri.

50 g rigtig god smør

½-1 dl minimælk

Havsalt

Skræl begge dele og skær dem i grove tern. Kom dem i en gryde og kog dem til de er møre. Hæld vandet fra og mos dem godt med en kartoffelmoser. Der skal ikke være klumper i. Jeg er absolut ikke vild med kartoffelmos eller konsistensen på kartoffelmos, men sellerien gør denne mos lettere og mere delikat, så den kunne godt glide ned 🙂
Når det hele er moset rigtig godt, rører du smør og havsalt i mosen. Rund af med mælken, så du får en glat mos – den skal dog ikke være flydende. Lad mosen køle af.

Når der er 10 minutter tilbage af kyllingens stegetid – den del af stegetiden, hvor der er skruet op for ovnen på 200 grader – kommer du bagepapir på en bageplade. Fyld kartoffel- sellerimosen i en sprøjtepose eller en almindelig frostpose og sprøjt mosen ud i store toppe. De må gerne være ret høje, da de flader lidt ud i ovnen. Beregn cirka fem toppe per person.
Du har sikkert, ligesom jeg, en del mos tilbage. Det skal du ikke smide ud. Det gemmer du i køleskabet og bruger til en gratineret mos med kylling, som du laver af resterne fra denne ret 🙂 og den opskrift får du i morgen.Langtidsstegt kylling med æbler

Når du tager kyllingen ud af ovnen, sætter du pladen med toppene ind i ovnen og skruer op til 225 grader. Toppene skal bage i 20 minutter, lige netop den tid, det tager kyllingen at trække saft og kraft tilbage i kødet efter den lange stegetid.

Tilbehøret består af en æble-svampe salat og en mild sauce med smag af svampe, kylling og timian.
Det tilbehør du kan se på billederne bestå også af æbler og svampe, men der har også sneget sig frisk spinat, appelinfileter og granatæbler ind og det var ikke det jeg havde planlagt. Det smagte dog også ret godt.

Til æble-svampesalaten og saucen skal du bruge (til fire personer):

2 røde og lækre danske æbler – de må gerne være en smule syrlige

1 bakke blandede svampe eller eventuelt en bakke brune champignon – lad være med at bruge almindelige champignoner, de er så kedelige.

1½-2 dl grønsagsbouillon

½ lille håndfuld frisk timian

2 spsk. milda

½ dl fond fra kyllingen.

2 spsk. hakkede valnødder

Kom en lille klat smør og lidt olivenolie i en lille gryde. Lad det blive varmt og tilsæt svampene i mindre stykker. Kværn en smule frisk peber ud over dem. Lad dem stege et par minutter. Imens svampene stege, skærer du æblerne i meget tynde både. Kom dem i en skål.
Tilsæt timianen og halvdelen af bouillonen. Lad det koge lidt ind et par minutter. Tilsæt halvdelen af mildaen og lad det koge sammen. Tag gryden af blusset og tag svampene op i skålen med æblerne. Kom 2 spsk. af væden med op i skålen.
Sæt gryden tilbage over blusset, tilsæt kyllingefonden og resten af bouillonen. Lad det koge lidt ind og tilsæt så resten af mildaen. Lad saucen koge godt sammen – den skal selvfølgelig ikke buldrekoge, men simre. Den skal nok jævnes en smule. Det skal være en tynd sauce, men ikke sjaske tynd.

Vend æblerne med svampene og den smule væde du kom i skålen. Fordel æble-svampesalaten på tallerknerne og drys med de hakkede valnødder.

Parter kyllingen og kom et stykke på hver tallerken sammen med et par toppe af mos og en smule sauce. Server med det samme.Langtidsstegt kylling med æbler

Det er en rigtig lækker måde, at få kylling på. Den er saftig og lækker og smager mildt og rent af timian og en anelse af æbler. Salaten og toppene af mos komplimenterer kyllingen til perfektion uden at fjerne fokus fra det lækre, møre og saftige kød. Æblerne i salaten tilfører sprødhed og syre og de lækre svampe giver en god fyldig eftersmag, der afrundes af de let bitre valnødder. En blanding, der passer perfekt til den cremede mos og den møre kylling. Saucen binder alle hovedelementerne sammen og runder det af på en nænsom og delikat måde. Det er en efterårsret, der er en sikker vinder.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.