Kyskager med lavendel
I går skinnede solen fra en skyfri himmel ned på smørgule rapsmarker, grønne enge med gule pletter af mælkebøtter, ny udsprungne træer og glade køer på græs. Solen har skinnet i mange dage efterhånden, men i går var det ekstra dejligt, da det var min fødselsdag 😀
Dagen begyndte med vækning med fødselsdagssang, lækkert morgenbord og til frokost stod der cafébesøg på menuen. Kæresten og jeg spiste frokost på Penny Lane i Aalborg, hvor vi delte en lækker tapas tallerken med nybagt bondebrød og groft rugbrød til fra Penny Lanes eget bageri.
Skøn tapas tallerken fyldt med lækkerier 🙂
Til kaffen fik jeg en lækker cheesecake på browniebund og med hindbærskum på toppen.
Syndig lille sag, perfekt balance mellem sødt og syrligt akkompagneret af en god kop cappuccino.
Kæresten fik en skøn bedstemorbolle med skøn smag af kardemomme og syndigt cremefyld gemt indeni. Lækkerier af den bedste slags 🙂
Efter den lækre frokost tog vi en slentretur i Aalborgs hyggelige gågader, inden vi vendte næsen hjemad. Dog gjorde vi lige et stop ved Fandanko i Aalborg, hvor vi købte lækre tapas med hjem til vores aftensmad. Vi købte en lille pakke med fire kolde tapas, som vi delte – mums – og to medium pakker med tapas, der skulle lunes.
Fire lækre kolde tapas; lammefrikadelle med tzatiki, rejer i gulerodpuré og et par andre gode sager 🙂Lækre lune tapas med spændende smage 🙂
Her var specielt den lakridsmarinerede kammusling på selleripuré og den indbagte pulled pork et hit. Begge dele var så lækre, at vi kunne have spist endnu flere af dem 😉
Spændende tapas – pulled pork gemt i en lille skal af sprødhed, mums
Til dessert fik vi en lille portion hvid chokolademousse, også fra Fandanko, med en chokoladefyldt- og chokoladeovertrukken profiteroles i. Åhh hvilken himmerigs mundfuld 😀
Det var simpelthen en perfekt fødselsdag; hyggelig, afslappet, masser af søde hilsner og strålende solskin – kan man ønske sig mere? 😀
I morgen kommer mine søde forældre og min søde svigerfar og fejrer min fødselsdag og de skal forkæles med lækker italiensk antipasti og en eksperimentel dessert. Noget af desserten har jeg lavet i dag og de blev en succes 🙂 Kyskager med lavendel.Smukke pasteller 🙂
Som du måske kan huske, lavede jeg sidste sommer lavendelsukker. Dette skønne og meget parfumerede sukker har ventet på en lejlighed til at blive brugt og i dag skulle det være. Jeg besluttede mig for at lave lækre lyslilla kyskager med lavendel.Skønne kager
Hvis du ikke har lavendelsukker, så kan du købe tørret lavendel til spisning i forskellige assorterede specialforretninger. Du skal bare følge opskriften og så tilføje 2 spsk. tørret lavendel. For at kyssene ikke skal blive for grynet i konsistensen, vil jeg knuse den tørrede lavendel først.
Desserten i morgen skal være jordbær overtrukket med hvid chokolade, kyskager med lavendel og skiver af frisk ananas, der skal drysses med myntesukker og gratineres i ovnen til sukkeret bliver gyldnet og karamelliserer, dertil lidt syndigt 38% cremefraiche. Lyder det ikke lækkert?
Tilbage til de lækre lyslilla kyskager 🙂
Til 30 kyskager skal du bruge:
2½ pasteuriseret æggehvide
75 g lavendelsukker
50 g rørsukker
4 dråber vanilie essens
Lilla frugtfarve – bland blå og rød frugtfarve til en flot mørklilla. Du skal bruge cirka 2-3 tsk. færdigblandet farve. Den blå er meget dominerende, så der skal bruges mere rød end blå farve.
Hvis du bruger en køkkenmaskine, kan du komme æggehvider og sukker i på én gang og piske til du har en guf-agtig konsistens, herefter tilsætter du vanilie essensen og farven.
Bruger du en håndmikser, skal æggehviderne piskes næsten stive først, hvorefter du tilsætter sukkeret lidt ad gangen, imens du pisker, til du opnår guf-konsistensen. Når du når guf-konsistensen tilsætter du vanilie essensen og farven. Pisk massen godt sammen.
Kom marengsmassen i en sprøjtepose eller i en frostpose, hvor du klipper et hul på 1 cm i det ene hjørne, og sprøjt massen ud på en bageplade med bagepapir i ens størrelser. Der bliver cirka 30 kyskager ud af denne opskrift.
Du kan dyppe dine fingre i lidt koldt vand og glatte toppene, så dine kager ikke får hårde spidser, når de bages.
Bag kyskagerne ved 100 grader i 80-90 minutter, afhængigt af størrelsen. Jeg begyndte på almindelig ovn, men efter 1 time skiftede jeg til varmluft, skruede 10 grader ned og satte en træ grydeske i klemme i ovnlågen, så den stod lidt på klem. Herefter fik de yderligere 20 minutter, så mine kager fik 80 minutter i alt.
Kagerne er færdige, når de ikke længere klistrer, når du rører ved dem.
Lad kagerne køle af på en rist og opbevar dem i en lufttæt beholder. Smuk sart lilla lækkerbisken
Kagerne får en fin sart lilla farve og de har en skøn smag af lavendel. De er søde, som kyskager skal være og den bedste måde jeg kan beskrive, hvordan de smager er, at de smager som lavendel dufter. Det er som at tage en bid af en lavendelmark i fuldt flor en varm sommerdag. Blomsterrigt, sødt og let parfumeret uden at det er for meget. De er simpelthen perfekte 🙂De kommer til at passe perfekt til jordbær med hvid chokolade og mynte-karamelliseret ananas med fuldfed cremefraiche til, mums 😀
Du kan eventuelt bruge mindre lavendelsukker og mere rørsukker, og så passer de perfekt til en prinsesse fødselsdag med deres fine lyslilla farve og delikate blomstersmag 🙂
Resten af opskrifterne fra min fødselsdagsmiddag i morgen, får du selvfølgelig også, ligesom du også får lidt rejse minder og beskrivelser af mine eksotiske madoplevelser på vores nylige tur til Thailand 🙂 Dette bliver dog ikke i dag, men lige om straks 🙂