Konfekt med marcipan

Min juleferie er begyndt. Hurraaaa. Det blev fejret i går aftes med middag og en tur i biografen, Hobitten 2 var på programmet og sikke en film 😀 Sikke en fortælling, et sceneri og flot skuespil. De knap tre timer, filmen varede, fløj af sted 🙂

I dag hygger jeg med julebagning; jeg har bagt franskbrød, fuldkornsbrød med hvidtøl og lige nu er årets julekringle i ovnen. Juletræet er kommet ind og sat i sin fod og de sidste indkøb er foretaget. Nu mangler jeg kun at pynte juletræet og pakke julegaver ind og det er altid super hyggeligt 🙂  

Jeg ved ikke, hvor langt du er i dine juleforberedelser, men jeg håber ikke, at de giver dig stress. Julen skal nydes i roligt tempo 🙂 Hvis du ikke har lavet konfekt endnu, så får du i dag fire lette opskrifter på god konfekt, der er en smule anderledes end de almindelige marcipan-nougat varianter. Dem er der absolut ikke noget galt med, men en gang imellem er det rart at prøve noget nyt 😀

Tre af de fire slags konfekt indeholder marcipan, den sidste er en crispy variant lavet af resterne af det smeltede chokolade, der bruges til at overtrække de andre stykker konfekt med. Det er en god måde, at undgå madspild på 🙂

Du får min favorit først, julemarcipanbrød, 20 stk:JulemaricpanbrødSkønne julebidder 🙂

200 g god marcipan

2 tsk. stødt kanel

1 tsk. stødt nellike

½ tsk. stødt ingefær

Bland alle ingredienserne godt i en skål. Det er lettest at ælte krydderierne ind i marcipanen med hænderne. Lav 20 små marcipanbrød og sæt dem på et stykke bagepapir på et skærebræt eller en plade. Sæt dem køligt i 1 time.

Det er bedst at lade marcipankonfekt tørre lidt ind i overfladen, inden det skal overtrækkes med smeltet chokolade, så er det nemlig lettere at overtrække.

Smelt mørk eller mælkechokolade over vandbad eller i en chokoladesmelter – jeg har en chokolade smelter, som jeg altid bruger, når jeg laver konfekt. Den tempererer chokoladen perfekt, og den er let at bruge. Dyp marcipanbrødene et ad gangen i chokoladen, bank forsigtigt overskydende chokolade af og læg marcipanbrødene til tørring på et stykke bagepapir på en bageplade. Drys med lidt mandelsplitter. Når du har dyppet alle marcipanbrødene og pyntet dem, skal marcipanbrødene sættes køligt, indtil chokoladen er størknet.

Den næste konfektvariant var et eksperiment, der opstod efter et besøg på et julemarked, hvor jeg købte noget lækkert (og lidt stærkt) kandiseret/tørret ingefær.

Ingefærkugler, 16 stk.:IngefærkuglerFristende ingefærkugler med skøn smag

140 g god marcipan

20 g tørret og kandiseret ingefær

Klip ingefæren i små bidder og ælt den godt ind i marcipanen. Form marcipan-ingefærblandingen til 16 små kugler. Følg samme fremgangsmåde som julemarcipanbrødene med tørring og dyp dem efter tørring i mørk chokolade – det smager bedst til den friske ingefær.

Pynt ingefær kuglerne med lidt sukkerpynt i gyldne nuancer.

Sidste konfektvariant er også et resultat af mit besøg på det dejlige julemarked. Samme stand som solgte ingefæren, solgte også tørret papaya. 

Til 16 papayabidder skal du bruge:PapayabidderSøde papayabidder med fint pynt

140 g god marcipan

30 g tørret papaya

Klip papayaen i små bidder og ælt den godt sammen med marcipanen. Form marcipan-papaya blandingen til en aflang pølse, cirka 2½ cm i diameter. Skær ½ cm tykke skiver af marcipanen og læg dem på et stykke bagepapir på en bageplade. Følg samme fremgangsmåde med tørring og dypning i chokolade, som ved julemarcipanbrødene.

Pynt papayabidderne med sukkerkugler i rosa farver.

Sidste opskrift laves på resterne af den smeltede chokolade, så du får ikke nogen måleangivelse.

Hæld rice crispies og tørret tranebær op til den smeltede chokolade og vend det godt sammen, forsigtigt så du ikke knuser de sprøde rice crispies. Sæt blandingen i toppe på et stykke bagepapir på en bageplade. Lad også dem størkne køligt.Rice crispy toppeKnasende sprøde toppe

Har du ikke rice crispies, kan du bruge cornflakes eller müesli. Bruger du müesli med rosiner, skal du ikke komme tranebær i også.

De fire slags konfekt skal opbevares køligt i tætsluttende æsker. De kan holde sig i cirka 14 dage.

Kan du ikke opdrive ingefæren eller papayen kan du erstatte dem med henholdsvis tørret tranebær og for eksempel rosiner udblødt i lidt rom.

Jeg brugte cirka 400 g god mørk chokolade med 64% kakao og 300 g mælkechokolade til konfekten og rice crispiestoppene.

Julemarcipanbrødet smager vidunderligt af jul og er faktisk inspireret af bunden på Summerbirds juleflødeboller. Den lækre krydrede smag af nelliker og kanel fylder din mund med julens dufte og hvis du ikke er i julehumør, så bliver du det, når du spiser disse skønne julemarcipanbrød 🙂

Ingefærkuglerne har en skøn sødme fra marcipanen, der bliver efterfulgt af en frisk og krydret smag fra ingefæren. De smager lige præcist, som jeg havde forestillet mig, da jeg købte ingefæren. Den lækre krydrede smag fra ingefæren lister lige så stille ind på din tunge og kildrer dine smagsløg, skønt 🙂

Papayabidderne smager mest af marcipan, men det havde jeg egentlig også forventet. Papayaen er meget mild i smagen og derfor vil marcipanen dominere.

Rice crispy toppene smager af lionbar siger kæresten og jeg tager hans ord for det. Dem har jeg faktisk slet ikke smagt endnu og det er da en kæmpe fejl. Det må jeg hellere gøre noget ved 😉

Nu har du i hvert fald fået lidt inspiration til lidt lækkert og anderledes julekonfekt, der er rigtig let at lave.

Hvis du mangler inspiration til julefrokosten kan du blandt andet finde opskrifterne på fyldte æg, andesalat og fasanrilette i jule indekset under julemad 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.