Koldskål crunch
Koldskål crunch er et sprødt og lækkert alternativ til den lidt søde kammerjunke. Ikke at forklejne kammerjunkerne, jeg elsker dem. En gang imellem er det bare rigtig dejligt med at knasende alternativ og her kommer min nemme og velsmagende koldskål crunch ind i billedet 😉Skøn knasende topping
Kalenderen siger sommer og selvom der kommer en byge (læs: virkelig, virkelig meget regn) i ny og næ, er temperaturen stadig god og trangen til en portion læskende koldskål kan sagtens blive vækket. Når så den lækre hjemmelavede koldskål toppes med en skefuld af denne sommerlige crunch og eventuelt et par friske bær, så er du sikker på, at dine mundvige kravler opad og du hensynker i nydelsens forglemmelse – så god er den 🙂
Til to mellemstore glas eller et meget stort glas, skal du bruge:
200 g fint valsede havregryn
100 g rugflager
100 g grofthakkede mandler
Revet skal af 1 økologisk citron
1 dl ahornsirupSommer i en skål 🙂
Bland havregryn, rugflager og de hakkede mandler på en stor stegepande og rist dem ved middel varme, indtil de begynder at dufte. De må ikke brænde på, så du skal vende rundt i dem flere gange undervejs.
Der skal ikke bruges nogle former for fedtstof på panden – de lækre og sunde flager skal tørristes.
Det tager cirka 10 minutter at riste dem godt af. Ristningen fremhæver smagen og giver dem en dybere smagsnote, end uristede flager og mandler har.
Riv citronskallen over blandingen, når de dufter rigtig godt og vend endnu en gang rundt. Citronskallen skal blandes godt ind i flagerne.
Tilsæt til sidst den delikate ahornsirup og vend rund og rist videre. ahornsiruppen skal have tid til at blive varm og trænge ind i flager og mandler.
Jeg bruger ahornsirup til denne opskrift, fordi det har en dybere sødme end honning og de smagsnoter, der gemmer sig i ahornsiruppen klæder denne crunch virkelig godt.
Det er vigtigt, at du tilsætter citronskallen førend siruppen, da siruppen får blandingen til at klumpe sig sammen og det gør det næsten umuligt, at fordele den sommerlige citronskal i blandingen.Koldskål med dejlig crunch på toppen, uhm
Rist crunchen i nogle ekstra minutter, så du er helt sikker på, at både citronskal og ahornsirup har fordelt sig godt over det hele og lad så blandingen køle af på panden, indtil den er helt kold.
Fyld den kolde blanding på tætsluttende glas og nyd den på en dejlig hjemmelavet koldskål eller giv et glas væk, som en sød sommer hilsen – den skal nok vække glæde ved modtageren 🙂
Den dybe ahornsirup får crunchen til at klumpe sig let sammen og det gør den bare endnu mere lækker. Det skønne knas fra både gryn, flager og mandler gør denne crunch uimodståelig. Den svage note af citrus fra den smukke solgule citronskal giver crunchen en let og sommerlig note, der stille danser ind på dine smagsløg som en smuk afslutning på den intense ahornsirups dybe noter og de nøddeagtige smage fra gryn og flager. En sød sommer hilsen 🙂
Denne lækre og lette koldskål crunch er både smuk at spise og smuk at se på og du kan endda bruge den på din morgen yoghurt, hvis du lige trænger til lidt sommerstemning fra morgenstunden 🙂