Jordbærmarmelade med sort peber

Jordbærmarmelade med sort peber

Jordbærmarmelade med sort peber og balsamicoeddike er en skøn italiensk marmelade (marmellata di fragole con pepe e aceto balsamico), der har en absolut fantastisk smag; sødmefuld dybde med et lille pebret efterspark.

Jordbærmarmelade med peber er en god udfordrer til den klassisk danske søde jordbærmarmelade, som både børn og voksne er pjattet med. Denne skønne italienske variant er både sød og lidt stærk på en rigtig skøn og intens måde.

Nu hvor den danske jordbærsæson er på sit højeste, er det oplagt at få plukket lidt ekstra til denne fantastiske marmelade, der smager godt både alene og sammen med en rigtig god ost, hvor den giver osten et klædeligt modspil med både sødt og stærkt.

Jeg plukker altid ekstra mange jordbær ved min økologiske jordbæravler og kommer dem i fryseren, så jeg kan lave marmelade hele året rundt af solmodne, danske øko bær. Jeg synes faktisk også, at jordbærmarmelade, både den klassiske og den italienske med peber, smager bedst, når bærrene har været en tur i fryseren. Jeg har før lavet af friske bær og jeg synes aldrig at slutresultatet bliver nær så godt, som med frosne bær.

Denne jordbærmarmelade minder faktisk lidt om den italienske dessert med jordbær, der er marineret i balsamicoeddike og sort peber – smagen er bare mere intens på den gode måde.

Tilbage til marmeladen 😉

Til 3 glas á ca. 3-400 ml skal du bruge:

750 g jordbær

350 g rørsukker

Saft af ½ citron

1½ spsk. god balsamico eddike

½ tsk. friskkværnet sort peber

1 tsk. melatin + 2 tsk. rørsukker til at røre det ud i

Atamon til glassene

Kom jordbærrene, sukker og citronsaft i en mellemstor gryde og lad det komme til kog. Skru lidt ned for varmen og lad bærrene simre ved ca. medium varme i 30 minutter – pas på det ikke koger over, skru eventuelt mere ned for varmen. Rør i bærrene nogle gange undervejs.

Skold imens glassene og låg og giv dem lidt atamon, så holder marmeladen længere.

Tilsæt balsamicoeddiken og den sorte peber og lad bærrene simrer videre i yderligere 10 minutter. Du skal ikke lade dig friste til at komme ekstra peber i. Den lille mængde er nok til at give det stærke efterspil og her mener jeg altså ikke chili stærke, men den gode varme stærke fornemmelse.

Fjern gryden fra varmen og blend eventuelt dine jordbær i gryden med en stavblender – det gør jeg altid – jeg elsker jordbær og jeg elsker jordbærmarmelade, men jeg kan ikke fordrage hele bær i min jordbærmarmelade.

Tilsæt melatinen (udrørt i rørsukkeret) under omrøring og sæt gryden tilbage over varmen og lad marmeladen simre i 2 minutter under omrøring. Det får marmeladen til at sætte sig som den skal.

Sluk for blusset og hæld den lækre røde marmelade på de skoldede glas – husk at hælde atamonen ud først. Skru låg på glassene med det samme og lad glassene køle helt af, inden du sætter dem på køl. Marmeladen kan, i uåbnet stand, sagtens opbevares uden for køleskabet. Den skal bare stå mørkt og lidt køligt.

Nyd den lækre, mørkerøde marmelade som den er eller til lidt rigtig god ost; det klæder den og fremhæver både jordbærrenes sødme, den syrlige note af balsamico og det pebrede efterspil. Balsamico eddiken kan næsten ikke smages i marmeladen, men den giver alligevel en skøn dybde i jordbærrenes sødme og afbalancerer peberens styrke.

Jeg er vild med denne marmelade; den har jordbærrenes intense sødme, der fremhæves af både citronsaften og balsamicoen og den rummer en krydret eftersmag, der giver en rund varm fornemmelse i mundhulen, der både overrasker og behager. Jeg kan kun anbefale dig at prøve at lave denne variant – jordbærrene er i overflod lige nu, så du skal bare kaste dig ud i det.

Jeg glæder mig til at eksperimentere mere med denne lækre marmelade – måske den skal testes sammen med lidt skøn frisk bøffel mozzarella og lidt delikat parmaskinke? Jeg tror faktisk at det vil være et ualmindeligt godt match 🙂

Buon appetito 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.