Iskaffe
Jeg elsker kaffe og jeg elsker kølige drikke, så hvad er bedre end en rigtig god kombination af disse to? Iskaffe selvfølgelig. Jeg plejer at købe mig fattig i alle mulige forskellige varianter af iskaffe på de forskellige cafeer rundt omkring i Danmark og i udlandet om sommeren, men i år er det slut. Jeg laver selv min iskaffe nu og det bliver jeg ved med. For det første er det billigere, så er det sundere og ikke mindst så er det let! Jeg har før forsøgt mig med min egen iskaffe uden et særlig godt resultat, men denne gang er det lykkedes 🙂
Jeg laver mit kaffe ekstrakt dagen før, lader det trække natten over, sier det om morgenen og så er iskaffen næsten klar 🙂
Du skal bruge:
1,2 liter kogende vand
100 g god kaffe – gerne en mørkristet, men mellemristet kan også bruges
Vaniliesirup efter smag
Mælk – minimælk, letmælk eller sødmælk kan bruges
Usødet kakao til pynt
Hæld kaffen i en varmefast skål og hæld det spilkogende vand over. Rør rundt så kaffen bliver blandet godt med vandet. Lad skålen stå på køkken bordet indtil den er kølet lidt af. Rør i den nogle gange. Sæt så skålen i køleskabet natten over.
Næste morgen tager du en ny skål, et dørslag og et rent viskestykke. Viskestykket lægges i dørslaget, der holdes over skålen. Hæld nu kaffen ned i viskestykket, brug eventuelt en ske til at skrabe den sidste væde ud af kaffegrumset igennem viskestykket.
Nu har du cirka en liter kaffe ekstrakt. Hæld ekstrakten på en ren patentflaske og sæt den i køleskabet, til du skal have en iskaffe.
Sådan laver du iskaffen:
Hæld cirka 1 dl kaffe ekstrakt i et højt glas, tilsæt vaniliesirup efter smag – 1-1½ spsk afhængig af hvilken vaniliesirup du bruger og hvor sød en tand du har. Jeg har brugt en færdiglavet vaniliesirup, men næste gang skal det være med en hjemmelavet og så skal der nok ikke bruges ret meget på grund af den mere koncentrerede smag af vanilie.
Hvis du har en mælkeskummer – altså sådan en lille håndholdt en – så skummer du cirka 1 dl mælk og hælder over kaffen. Har du ikke en mælkeskummer, så tager du en ½ liters vandflaske, hælder mælken deri, låg på og så leger du “Cocktail” – ryst flasken kraftigt i minimum 30 sekunder – jo mere du ryster jo bedre skum 🙂 Du kan bruge lige den mælk, du har lyst til – jo federe mælk, jo bedre og mere rund smag.
Slut af med et lille drys usødet kakaopulver på toppen, en lang ske i glasset, rør rundt og nyd en vanvittig lækker iskaffe.
Herhjemme har vi nu fast en flaske med kaffe ekstrakt til at stå i køleskabet, så kan vi snuppe en iskaffe, hver gang trangen kommer over os og det gør den ret ofte 😉
Her i sommervarmen er det skønt med en kølig drik, der ikke feder, eller er fyldt med alkohol, men derimod kvikker op og tager den lille lækkersult, jeg nogle gange har midt på dagen.
En variant af iskaffen, der endnu ikke er afprøvet, er at hælde kaffe ekstrakt i en blender sammen med et par skefulde god vanilieis og blende til en tyk, cremet masse. Så har du pludselig en kaffe-milkshake, der er velegnet til dessert – kaffe og dessert i et, voila 🙂 Det skal vist prøves her i weekenden 🙂