Friterede hyldeblomster
Hyldeblomster er bare lækre. Duften og farven er helt fantastisk. Jeg bliver mere og mere vild med hyldeblomster for hvert år; gad vide hvornår det tager overhånd og har det mon allerede gjort det?
Jeg har lavet hyldeblomstsaft og hyldesukker og nu har jeg endelig også prøvet at lave friterede hyldeblomster. Hold nu op en lækkerbisken! Det er slet ikke svært at lave og det er en super hurtig dessert, der overrasker. Kæresten var noget skeptisk over projekt friterede hyldeblomster, men han var, ligesom jeg, vild med det.
Jeg har set flere forskellige opskrifter på det, serveret med alt fra kanelsukker til vanilieis, men ingen af opskrifterne faldt i min smag, så jeg biksede selv en sammen.
Til 14 mellemstore skærme brugte jeg:
100 g hvedemel
50 g rørsukker
1-1½ tsk. vaniliesukker
1 tsk. fint salt
2 store dejlige frilandsæg – du ved det godt, ingen buræg i mit køkken
1½ dl mælk
1 spsk. friskpresset citronsaft
1 l. rapsolie
Rør alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Slå æggene ud heri og pisk dem let sammen, bare lige til blommerne går i stykker. Tilsæt mælk og citronsaft og pisk dejen godt sammen indtil, der ikke er flere klumper.
Ryst skærmene godt fri for insekter. Jeg plejer at slå dem forsigtig mod indersiden af håndvasken, så falder de små kravl lettere af. Du kan godt skylle dine skærme, men så skyller du også al den gode smag af, så det skal du nok ikke gøre. Det bestemmer du helt selv 🙂
Varm 1 liter rapsolie op i en ikke for bred gryde. Den skal være brandvarm og pas nu på, at du ikke skolder dig eller har børn med i køkkenet. Det kan altså gå grueligt galt. Olien er varm, når du kan holde en trætandstik ned i den og det syder ved den ende, der er ned i olien.
Nu tager du forsigtigt en hyldeblomstskærm og dypper blomsterdelen ned i din dej. Bank lige så stille det overflødige dej af og læg blomsten ned i den varme olie.
Lad den fritere, indtil den er gylden og sprød og læg den så op på to lag køkkenrulle til at suge det overskydende olie. Sådan gør du med alle skærmene. Når du er færdig, fjerner du gryden med olie fra blusset og lader olien køle af i gryden til dagen efter. Så hælder du olien i en tom mælkekarton og smider i en pose i skraldespanden. Lad være med at hælde olien i vasken – det er noget svineri og du stopper din vask til.
Drys lidt flormelis over de lune hyldeblomster og server dem som de er eller med lidt friske danske jordbær til. Det smager simpelthen himmelsk. Du skal dog ikke spise de grønne stilke, for så får du ondt i maven. Det er ikke sidste gang i år, at jeg laver denne lækre og total usunde dessert, men det er ved at være sidste udkald for hyldeblomster, så indenfor de nærmeste dage, står friterede hyldeblomster vist på menuen igen 🙂
I aften står menuen på porchetta. Det er første gang jeg skal lave det og jeg kryber til korset med det samme og indrømmer, at jeg har købt en færdigrullet porchetta. Men uanset at jeg ikke selv har krydret og snøret mit svineslag, så glæder jeg mig alligevel til at sætte tænderne i min første porchetta. Indtil aftensmaden skal nydes, vil jeg nyde sommeren og det skønne solskin på min terrasse omgivet af duftende lavendler.