Hjemmelavet ketchup

Vinden suser om hjørnerne på husene, træerne svajer og de første visne blade flyver igennem luften. I dag er en rigtig efterårsdag, af den grå slags. Himlen er dækket af et gråhvidt skylag, der ikke giver meget håb om en enkelt solstråle. Jeg har derfor valgt at holde mig indendørs i dag – halsen driller stadig og jeg småfryser. Jeg tror, at jeg fik lidt for meget kold og fugtig luft i går, da kæresten og jeg var på tidlig foto-morgentur i Rold Skov.Rold Skov

Blåt i blåt – tidlig efterårsmorgen

I går morges var vi tidligt oppe, jeg bryggede en kande kaffe og pakkede krus, juice, ost og marmelade i en taske med et tæppe og med mit kamera over skulderen kørte vi til Rold Skov. Vi stoppede ved en bager på vejen og købte et par rundstykker med – vi skulle ud og tage billeder af en, troede vi, smuk morgen. De sidste tre morgener, inden weekenden, havde vejret vist sig fra sin smukkeste side med solskin, blå himmel og morgen tåge. Vejrudsigten lovede det samme for i går morges, så det var oplagt at skulle af sted. Vi kørte mens natten veg for dagslyset og vi så den smukkeste solopgang. Da vi så endelig nåede Rold Skov, var solen væk og skyerne trak sammen på himlen. Det endte med regn, regn og atter regn, så kameraet blev kun brugt få gange og så blev det pakket forsvarligt væk. Øv 🙁Rold Skov

Efterårsstemning 🙂Rold Skov

Morgenmad i skoven 🙂

Lidt slukørede kørte vi hjem og puttede os tæt sammen under et varmt tæppe på sofaen for at få varmen igen og blev enige om, at det skulle vi helt bestemt gøre igen, næste gang vejret var til det 🙂

Ovenpå sådan en halv øv start på dagen, kun vejret, resten var en skøn oplevelse og superhyggeligt, syntes jeg, at vi trængte til en rigtig hygge aften med snold, popcorn og film. For at gøre aftenen helt perfekt startede vi med sliders med hjemmelavede pommes frites og hjemmelavet ketchup. Det smagte himmelsk.Pommes frites

Sliders er små amerikanske burgere, som du nærmest kan spise i to mundfulde. Jeg brugte min opskrift på fuldkornsburgerboller, dog med kun 75 g fuldkornsmel i. I stedet for at rulle boller og trykke dem flade, rullede jeg dejen ud med en kagerulle og trykkede bollerne ud med en stor kop, ca. 7 cm i diameter. Dejen rullede jeg ud til 1 cm tykkelse. De blev så lækre – luftige og lette og perfekt størrelse til en slider 🙂 Sliders - boller

Burgerne blev fyldt med lidt Hellmann’s mayo, fintsnittet kinakål (jeg var lige lidt i retro humør), en bøf af hjemmehakket oksekød, karamelliserede løg, hjemmelavet agurkesalat og toppet med min hjemmelavet ketchup. ABSOLUT EN LÆKKERBISKEN!!!! 🙂 🙂SlidersSlidersSliders

Sliders under opbygning 🙂

Tilbage til ketchuppen…

Til tre glas ketchup skal du bruge:

700 g meget modne tomater

1 æble – Discovery giver både lidt syrlighed og god sødme

2 små løg

3 fed hvidløg

½ tsk stødt kanel

½ tsk allehånde

1 dl æbleeddike

170 g brun farinKetchup

Skær tomaterne i grove stykker – husk at fjerne stilken i midten. Skær æblerne i både, fjern kernehuset og skær i grove tern. Du behøver ikke at skrælle æblet. Pil løggene og skær dem i grove tern og hak hvidløgene fint.

Kom grønsagerne i en stor gryde. Tilsæt krydderierne og æbleeddiken. Ketchup

Læg låg på og lad gryden komme til kog. Lad blandingen små simrer, indtil du er sikker på at æblerne og løgene er møre. Skold imens 3 mellemstore glas og skyl dem i atamon.

Du vil sikkert komme helt i julestemning, når blandingen kommer til kog. Kanelen og allehånden bringer de lifligste juledufte og juleminder frem og du tager, måske dig selv i at nynne en julesang eller to, imens du ordner dine glas 😉

Når grønsagerne er møre, tager du gryden af varmen og blender indholdet med din stavblender eller i en almindelig blender. Pas dog på – det er vanvittig varmt – jeg taler af erfaring. Det er varmt og det sprøjter, AV 🙁 Sæt gryden over varmen igen, når du har blendet indholdet til en fin glat masse. Tilsæt sukkeret og lad det komme til kog. Smag til – måske det skal have lidt mere sukker eller eddike. Det kommer an på, hvor syrlig eller hvor sød, du kan lide din ketchup. Hæld ketchuppen på de skoldede glas, læg låg på og sæt dem i køleskabet. Sommer på glas 🙂Ketchup

Ketchuppen smager super godt i burgere, til hjemmelavet pommes frites og til alt det, du spiser ketchup til 🙂 Den er let at lave og den kræver ikke en masse krydderier, som du alligevel ender med ikke at få brugt.

Vi spiste faktisk ½ glas i går aftes til vores sliders, så godt smager den 🙂 Hvis det ikke var simre-søndag i dag, skulle vi have haft noget med ketchup til i aften, men jeg tror ikke, at ketchup og bøf bourgogne går godt sammen.

Ja, det lykkedes mig at skaffe kødet og en flaske god Cotes du Rhone rødvin til en omgang simre-søndags bøf bourgogne. Kødet har trukket i rødvin med grønsager og krydderier siden i går eftermiddags og jeg glæder mig så meget til at lave det færdigt og nyde endnu en simreret 🙂 Men indtil da, vil jeg få varmen på min kamillete og min lime-birkes småkager og tænke på kæresten der drøner rundt på sin mountainbike i skoven og nyde, at det ikke er mig, der er ude i det vejr 😉



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.