Groft landbrød

Groft landbrød

Jeg har altid haft en svaghed for landbrød og gerne de grove varianter – jeg kan så godt lide deres rustikke udseende og skønne smag. Jeg har forsøgt mig flere gange med forskellige opskrifter og alligevel har jeg aldrig været helt tilfreds. Denne gang er dog anderledes – jeg fulgte ikke en opskrift – jeg fulgte mine egne ideer og vupti; et styk groft landbrød, lige som jeg kan lide det.Groft landbrødRustikt og smukt

Jeg synes faktisk, at opskriften er ret simpel og du har sikkert de fleste af ingredienserne i skuffer og skabe, ligesom jeg.

Min opskrift på dette rustikke landbrød opstod af nød – jeg manglede noget lækkert brød til endnu en dejlig simreret (som du får opskriften på til weekenden) – nød lærer jo som bekendt også… 😉

Til 1 groft landbrød skal du bruge:

75 g svedjerug – kan du ikke skaffe svedjerug, som er en gammel kornsort, så kan du bruge almindelig rugmel

125 g italiensk fuldkornshvedemel

250-300 g hvedemel

6 g tørgær

1½ tsk. fint salt

3 spsk. rapsolie

1 spsk. lys sirup

1 fl. hvidtøl – jeg sværger til KB’s hvidtøl, det er den bedste synes jeg

Kom de tre slags mel i en stor skål eller i skålen til din køkkenmaskine, hold 50 g tilbage af hvedemelet, kom saltet i den ene side og gæren i den anden side.

Hæld sirup og olie ved og tilsæt til sidst den skønne mørke hvidtøl.

Rør dejen godt sammen, enten med dine hænder eller med en dejkrog på køkkenmaskinen. Hvis du bruger køkkenmaskinen, så skal dejen røres/æltes i 15 minutter – tilsæt eventuelt mere mel, hvis dejen virker meget våd.

Hvis du bruger hænderne, skal dejen æltes godt sammen i 10 minutter. Tilsæt lidt mere hvedemel, hvis dejen er alt for våd.

Dejen skal være en smule klistret – rugmelet suger lidt mere væde, imens dejen hæver, så du må ikke tilsætte for meget ekstra hvedemel, så får du et tørt brød.

Form dejen til en kugle og læg den i en meldrysset hævekurv.Groft landbrødSkønt landbrød

Hvis du ikke har en hævekurv, former du den stadig til en kugle og lægger den i en meldrysset skål.

Lad dejen hæve i 2½ time med et klæde over. Dejen skal kun hæve denne ene gang.

Varm ovnen op på max temperatur – ikke varmluft. Sæt en bageplade ind i bunden af ovnen og en rist ovenover pladen – risten skal være midt i ovnen. Sæt en mindre bageplade ind på risten og lad hele moletjavsen varme op sammen med ovnen.

Tag den lille bageplade ud, når brødet er færdighævet og kom et stykke bagepapir på den. Vend forsigtigt det skønne brød ud på den varme plade og rids det nogle gange på toppen med en skarp kniv.

Sæt brødet ind i ovnen på risten og hæld samtidig med 2 dl vand på bagepladen i bunden af ovnen. Luk ovnlågen med det samme og skru temperaturen ned til 225 grader.

Vandet skaber damp og dampen, sammen med den høje starttemperatur, giver brødet en skøn sprød skorpe. Den høje varme lukker brødet af, ligesom når du bruner en bøf af ved høj varme.

Bag brødet midt i ovnen i cirka 25-30 minutter. Tag bagepladen med vandet ud, når halvdelen af tiden er gået.

For at tjekke om brødet er nok, kan du banke på over- eller undersiden af det med en finger. Hvis det lyder hult, så er det nok.Groft landbrødSprød skorpe med fint mønster

Når brødet er færdigbagt, gyldent og lækkert, skal det køle af på en rist.

Nyd det lækre brød med den sprøde skorpe og den tætte mørke krumme til en god suppe, en god gryderet eller som tilbehør til en skøn efterårssalat. Groft landbrødLækkert brød med fyldig og let krumme, mmmhhh

Hvidtøllet og siruppen giver en skøn dyb sødme til dette lækre brød, som klæder det virkelig godt. Krummen er tæt, men på ingen måde kompakt og tung. Den sprøde skorpe har et dejligt knas og smagen er helt vidunderlig; sød, mørk og fyldig – et groft landbrød, der passer perfekt til en mørk efterårsdag, hvor menuen står på suppe eller simremad 🙂



2 thoughts on “Groft landbrød”

  • Hej Helene.
    Hvordan konverterer jeg tørgær, til frisk gær?
    Når jeg har brugt tørgær, får mit brød en underlig syntetisk smag, så derfor bruger jeg frisk gær, eller en surdej.
    Glædelig påske til dig og dine, Tine Friis Jensen

    • Kære Tine,

      Beklager det lidt sene svar. Jeg bruger et helt brev tørgær og det svarer til 50 g almindelig gær, så i stedet for at tilsætte mel først, rører du gæren ud i væsken og fortsætter egentlig på samme måde til almindelige gærdej.

      God fornøjelse med bagningen 🙂

      Kh Helene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.