Dhal med blomkål
Dhal, Daal eller Dahl – uanset stavemåden, så er dhal en skøn indisk ret med linser, karry og grønt. Det er lidt af en klassiker blandt vegetarer og med god grund, da den både er velsmagende, mættende og fyldt med alle de vigtige næringsstoffer vi har brug for i vores kost.
Dhal er blevet en af mine favoritter, både på grund af smagen og fordi den faktisk er ret hurtig at lave. Jeg laver altid en stor portion, da jeg så har til flere dage og som med mange andre “stuvninger”, så smager den endnu bedre på anden- og tredjedagen 🙂
Til en stor portion (rækker til fire med brød til) skal du bruge:
2 mellemstore løg skåret i små tern
4 fed finthakkede hvidløg
2½ spsk. god karry
175 g røde linser
300 g gulerødder i tern
200 g kartofler i tern
1 ds. flåede tomater
½ tsk. stødt chili
Ca. 3/4 l. vand
1 blomkål delt i små buketter
Havsalt og friskkværnet peber
Koldpresset rapsolie eller olivenolie til stegning
evt. fintsnittet purløg til pynt
Jeg vælger at bruge dåsetomater til min dhal, selvom en traditionel dhal oftest kræver friske tomater, men friske tomater er nu en gang bedst, når de er i sæson og gode kvalitetstomater på dåse er ikke sådan at kimse ad.
Skyl linserne godt og lad dem dryppe af i en sigte.
Varm en god sjat olie op i en stor gryde. Rist karryen af i et par minutter og tilsæt løg og hvidløg og lad det sauterer i ca. 5 minutter, til løgene er bløde og klare.
Tilsæt kartofler og gulerødder og lad dem stege med i nogle minutter. Kom de flåede tomater i og brug grydeskeen til at mose dem med. Rør godt rundt og tilsæt de skyllede og afdryppede linser. Krydr med chilipulveret og en god portion friskværnet peber og havsalt. Tilsæt vand, så alle grøntsagerne i gryden er dækket. Læg låget på gryden og lad herligheden simre i ca. 30 min.
Tjek undervejs om der mangler væske og tilsæt evt. lidt mere vand.
Når de 30 min. er gået mærker du efter om linser, kartofler og gulerødder er ved at være møre. Hvis der stadig er lidt for meget bid i dem, skal de have lidt ekstra tid. Når herlighederne er ved at være møre, tilsætter du blomkålsbuketterne. Rør dem godt sammen med resten af ingredienserne og læg låg på gryden igen. Lad dine lækre dhal simre i ca. 5 minutter mere. Blomkålen skal være mør, men stadig have bid.
Smag retten til – den skal måske have lidt mere salt eller peber. Den kræver lidt mere salt, end man lige tror og så synes jeg, at den godt lige må have lidt bid til den stærke side.
Øs dhalen op i dybe skål og drys gerne med lidt fint snittet purløg – det både pynter og smager godt sammen med den lækre dhal. Server med groft brød til eller lækkert naan brød. Dhalen kan også sagtens spises uden brød til, det gør jeg oftest.
Dhalen er, for mig, så lækker comfort food. Den er perfekt på en råkold dag, hvor vejret indbyder til sofa, tæppe og stearinlys. Smagen er krydret med de åbenlyse noter af karry, der rummer dybde og vækker minder om eksotiske himmelstrøg. Den lille smule chili giver en snert af styrke, der klæder retten og gulerødderne tilføjer en skøn sødme, der sammen med tomaternes syrlighed fuldender retten.
Denne dhal er virkelig en lækkerbisken og smagen er endnu bedre og mere intenst dagen efter.
I denne portion er der nok til fire mennesker, hvis der serveres brød til eller til 1 person i mange dage.
Jeg håber, at denne lækre vegetarret falder i din smag 🙂