Brunsviger med æble
Brunsviger er et kæmpe hit blandt kager i de danske hjem og det er jo let at forstå 🙂 Den lækre bund med et skønt svampet sukkerfyld med noter af kanel kan få de fleste tænder til at løbe i vand.Gylden og lækker, mmmhhh
Jeg er ikke selv den store fan af brunsviger, eller jeg var ikke selv den store fan af brunsviger, indtil jeg genopfandt den klassiske opskrift på brunsviger og tilføjede små tern af dejlige danske æbler til fyldet, mmmhhh.
Jeg blev inspireret af den klassiske opskrift på brunsviger og som altid tilpassede jeg opskriften til mine ønsker og smagsløg og resultatet er denne underskønne lækkerbisken, der dufter og smager, så englene synger 😀
Fordelen ved denne brunsviger er, at der er ingen æltning og æblerne giver den en ekstra dejlig smag, samtidig med, at de holder den mere fugtig, så den ikke så let bliver tør, som brunsviger ofte har en tendens til at blive.
Til 1 stor bradepande (30×40 cm) skal du bruge:
50 g gær
200 g smør af den gode slags
5 dl mælk fra en sød ko
4 æg
4 spsk. rørsukker
1 tsk. fint salt
1 kg italiensk tipo 00 hvedemel – almindelig hvedemel kan også bruges, men den italienske har en meget bedre bageevne og resultatet bliver dermed også bedre
Fyld:
350 g farin
350 g smør af den gode slags
2 tsk. kanel
5 dejlige danske æbler
Smuldr gæren i en stor skål.
Smelt smørret ved svag varme, fjern fra blusset og hæld mælken i. Blandingen skal være lillefingervarmt – hvis det er for varmt, skal det køle lidt af, inden det blandes med gæren, så gærens hæve evne ikke bliver ødelagt.
Rør gæren godt ud i væsken.
Tilsæt æg, rørsukker og salt. Rør godt sammen.
Kom alt melet i blandingen og rør dejen godt sammen, så alle klumper er væk. Dejen virker noget våd, men det er meningen.
Find en stor bradepande frem. Tag to stykker bagepapir og krøl dem sammen, hver for sig. Fold bagepapiret ud og for bradepanden med begge ark.
Krølningen af bagepapiret gør det lettere at fore bradepanden. Har du ikke alt for ofte stået og raset over, at bagepapiret danser rundt i bradepanden, i stedet for at det gør, som du gerne vil? Det kan undgås på den måde, smart 🙂
Hæld dejen ud i bradepanden, kom lidt mel på fingrene og fordel dejen helt ud til kanterne med dine hænder/fingre.Klar til hæve-hygge 🙂
Dæk bradepanden med et rent klæde og sæt den lunt til hævning i 2-2½ time.
Når der er ½ time tilbage af hævetiden, skal du i gang med fyldet og have tændt ovnen.
Tænd ovnen på 190 grader, ikke varmluft.
Kom smør, farin og kanel i en mellemstor gryde og sæt det over medium varme. Imens sukkerblandingen smelter, skræller du æblerne og skærer dem i små tern.
Husk at røre i sukkerblandingen en gang imellem, så den ikke brænder på. Blandingen skal nærmest karamelliserer og blive tyk, så er den ved at være klar.
Når alt sukkeret er smeltet, fjerner du gryden fra varmen og tilsætter æbleternene. Rør fyldet godt sammen og lad det køle af i fem minutter, inden du fylder det på kagen.Karamelliseret farin og smør med søde æbler, mums
Før fyldet kommer på kagen, skal du med dine fingerspidser lave en masse små fordybninger, som til en focaccia. Fordel fyldet på kagen og brug en gaffel til at “flå” lidt op i bunden, så fyldet rigtig kan komme ind i krogene.Hullet kage
Mængden af fyld virker voldsom, men bare rolig – når kagen først kommer i ovnen, så suger den fyldet til sig og bliver svampet og yderst lækker 🙂Fyldet fordelt, kagen er blevet “flået” og den er klar til ovnenes dejlige varme
Bag kagen midt i ovnen i 35-40 minutter. Når kagen er bagt, skal den køle af på en rist, men den skal allerhelst spises lun, så lad den ikke køle af for længe. Det kommer faktisk af sig selv, for den lækre duft vil drive dig til vanvid og bringe mundvandet frem, så du kan ikke lade kagen være, når den først kommer ud af ovnen 😉En lækkerbisken af format, mums
Den lune brunsviger har en skøn halvtyk bund, der er svampet, blød og lækker og det syndige fyld er trængt godt ind i bunden og giver den en vidunderlig smag af karamelliseret sukker, kanel og søde æbler. Æblernes sødme passer fantastisk til det søde fyld og kanelens skønne krydrede noter fuldender denne sublime smagsoplevelse, som denne lækre variant af brunsviger er.Dejlige karamelliserede æbler, mmmhhh
Brunsvigeren er selvfølgelig allerbedst nybagt, men den kan sagtens lunes i ovnen dagen efter og opnå samme gudeskønne smag og blødhed. En luning i ovnen får den til at fremstå nybagt og derfor kan du sagtens bage kagen dagen før, du skal bruge den.Snasket, syndig og sublim…skøn karamelliseret bund og top, mums 😀
Brunsvigeren kan også fryses, men den vil helst spises frisk 🙂
Denne brunsviger har omvendt mig; før var jeg ikke til brunsviger, nu kan jeg ikke få nok 😉