Blåbærboller
Sidste dag i en skøn lang ferie er blevet brugt på at hygge med lidt godt hjemmebag og afslapning.
I går var en relativ aktiv dag med en travetur i skoven efterfulgt af en sen middag med stegt flæsk med persillesovs. En af kærestens absolut favoritter og jeg havde lovet, at servere det for ham i vores sommerferie, så i går var sidste udkald 🙂 Det faldt i rigtig god jord og han spiste sig en mavepine til 😉
I dag skulle jeg så have gjort kål på en portion lækre blåbær, jeg havde købt forleden. De smagte desværre ikke så godt, som et tidligere indkøb af blåbær i denne uge, så jeg besluttede mig for at bruge dem til at bage med.
Resultatet blev disse lækre, svampede blåbærboller med havregryn og drysset med hyldesukker.
Til 10-12 store boller skal du bruge:
50 g gær
5 dl lunken vand
1 dl skyr
1 spsk. kardemomme
½ tsk fint salt
200 g havregryn
ca. 500 g hvedemel
125 g blåbær
50 g hyldesukker eller rørsukker
Smuldr gæren i en skål og tilsæt vandet, rør gæren ud. Tilsæt skyr, kardemomme, salt og havregryn. Rør sammen. Tilsæt melet lidt ad gangen, det er ikke sikkert, at du skal bruge så meget mel, det afhænger af den type hvedemel du bruger. Rør mel i, indtil du kan ælte dejen. Ælt dejen godt sammen (se under Tips og tricks) og lad den hæve tildækket i en time.
Form dejen til 10-12 store flade boller og læg dem på en bageplade.
Tænd ovnen på 200 grader, ikke varmluft, aldrig varmluft til brød og kager. Lad dem hæve i ti minutter. Tryk fem bær ned i hver bolle, de skal trykkes godt ned og lad bollerne hæve yderligere ti minutter.
Pensl bollerne med mælk og drys dem med hyldesukker eller rørsukker.
Bag dem midt i ovnen i 20-25 minutter. Lad dem køle af på en rist og spis dem nybagte, enten som de er eller smurt med lidt smør. De er svampede og lækre. Bruger du hyldesukker, smager de af sol og sommer og varmen får blåbærrenes sødme til at træde endnu mere frem. Det er ren win-win 🙂 Du kan også undlade at drysse dem med sukker og så have en mere neutral bolle. Det er helt valgfrit 🙂
Opskriften er inspireret af hjerteforeningens havregrynsboller. Resten af blåbærrene er puttet i fryseren og ender sikkert sine dage, som marmelade eller i en tærte 🙂 Jeg håber, at du er blevet fristet af disse boller, for de er uforskammet gode 🙂