Fastelavnsboller med creme

Fastelavnsboller med creme

Gammeldags fastelavnsboller med creme er en klassiker, der vækker barndomsminder ved mig og sikkert også ved dig. Udklædning, slåen katten af tønden, kåring af kattedronning og kattekonge og som den store finale; fastelavnsboller med glasur og vanilje sød creme indeni – ren nostalgi.

Jeg bliver aldrig for gammel til at både bage og spise fastelavnsboller; en sød og pudsig bolle, der næsten bliver til en kage med glasuren og cremen.

Den opskrift jeg bruger på fastelavnsboller med creme er ikke min egen, det indrømmer jeg gerne. Jeg ved ikke, hvor den stammer fra, da den er gået i arv i min familie og jeg har den fra min mor, der har den fra sin  mor. Det kan også ses at opskriften er gammel, for det hedder cremeboller i stedet for fastelavnsboller, hvilket det jo i bund og grund også er.

Hver gang jeg bager disse lækre og luftige fastelavnsboller, bager jeg altid dobbelt portion og giver størstedelen af dem væk til familie og venner 🙂

Til ca. 20 fastelavnsboller skal du bruge:

25 g gær

100 g smør af den gode slags

2 dl mælk fra en sød ko

1 stort æg fra en glad høne

½ tsk. fint salt

½ dl lyst rørsukker – eller almindelig sukker, som der står i den opskrift jeg har arvet

1 tsk. kardemomme

4-500 g hvedemel

Til cremen skal du bruge:

3 spsk. hvedemel

2 store æg fra en glad høne

2½ spsk. lyst rørsukker – eller almindelig sukker

3 dl mælk fra en sød ko

3 tsk. vaniliesukker

Begynd med dejen, så kan du lave cremen imens dejen hæver første gang 🙂

Smuldr gæren ud i en stor skål. Smelt smørret i en gryde, fjern gryden fra varmen og tilsæt mælken. Rør blandingen godt sammen og mærk efter. Den skal være lillefingervarm. Hæld den over gæren i skålen og rør gæren ud i væsken.

Tilsæt 1/3 af melet og rør rundt. Kom salt, sukker, kardemomme og æg i skålen og rør det godt sammen med gærblandingen. Tilsæt resten af melet i mindre portioner og ælt til sidst dejen godt smidig – brug lidt ekstra tid på æltningen, det er dét, der gør bollerne bedre.

Det er ikke sikkert at du skal bruge alt melet. Dejen må ikke æltes tør.

Kom dejen i en meldrysset skål, dæk den med film og sæt den til hævning i en time til den er dobbelt så stor.

Nu er det tid til at lave den lækre vaniljecreme og det kan virkelig godt svare sig at lave den fra bunden – den kan ikke være lettere.

Kom mel og sukker i en mellemstor skål og slå æggene ud heri. Pisk det godt sammen. Kom mælken i en mellemstor gryde og bring det til kog under omrøring. Når mælken koger, hælder du lidt af den kogende mælk ned i æggeblandingen imens du pisker. Pisk det godt sammen og hæld så skålens indhold ned i gryden til resten af mælken og sæt den over varmen igen og pisk cremen godt sammen indtil den koger. Lad cremen koge et minuts tid imens du stadig rører i den.

Fjern gryden fra varmen og tilsæt nu vaniljesukkeret. Rør det godt ud i cremen og lad den stå et øjeblik. Smag den til, skal den lige have et ekstra lille drys vanilje? Lad cremen køle af imens du rydder op og gør klar til udrulning af dejen til fastelavnsboller.

Den tekniske forklaring på hvorfor æggeblandingen ikke smides direkte i gryden til den kogende mælk, er at du i så fald vil ende med en portion røræg i kogende mælk. Ved at tilsætte noget af den kogende mælk til æggeblandingen under omrøring, fjerner du noget af varmen fra mælken og æggeblandingen bliver ikke lynkogt og på den måde undgår du røræg.

Den bløde og luftige dej er nu klar til at blive rullet ud og omdannet til lækre cremefyldte fastelavnsboller.

Del dejen i to. Rul den ene halvdel ud i et rektangel på ca. 5 mm tykkelse. Del den i kvadrater på ca. 12 x 12 cm. Kom ca. 1½-2 tsk. afkølet creme på midten af hver dej kvadrat. Fold hjørnerne sammen og sørg for at lukke dejen helt tæt sammen, så den lækre creme ikke løber ud under bagning. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir med sammenføjningen nedad.

Gentag med sidste stykke dej og resten af cremen. Lad fastelavnsbollerne efterhæve imens ovnen bliver varm. Den skal stå på 210 grader – ikke varmluft.

Når ovnen er varm bages bollerne midt i ovnen i ca. 13-15 minutter, indtil de er smukt lysebrune.

Lad dem køle af på en rist, men spis dem allerhelst imens de er lidt lune enten som de er eller med en skøn mørk kakaoglasur på, uhm. Lækkert, lækkert, lækkert.

Jeg har smagt mange fastelavnsboller med creme igennem årene, men intet slår denne opskrift. De luftige boller med den dejlige krydrede note af kardemomme og den vaniljeprikkede søde creme er virkelig en ualmindelig lækker kombination. Kardemommens krydrede smag gør at disse fastelavnsboller ikke bliver kvalmende søde, men levende og let pikante i smagen. Vanilje og kardemomme elsker virkelig hinanden og i denne lækre fastelavnsboller er det ingen undtagelse.

Fastelavnsbollerne er, som med det meste bagværk, allerbedst nybagte, men de smager også fortrinligt dagen efter og de kan både fryses og lunes i ovnen efterfølgende. Server dem som de er eller gør dem lidt ekstra søde med en klassisk hvid glasur eller en mørk kakao glasur. Personligt synes jeg, at den mørke kakaoglasur passer bedst; den usødede kakao i glasuren tilfører lidt bitterhed, der gør at glasuren ikke får fastelavnsbollerne til at blive kvalmende søde.

Alle der har smagt disse lækre boller, har altid fået en ekstra posefuld med sig hjem under armen til stor glæde for dem og for mig. Der er ikke noget, der gør mig så glad, som når jeg kan glæde andre med hjemmebagte lækkerier 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.