Herregårdskage

Herregårdskage

Herregårdskage med kokos og marengslåg er en klassisk dansk kage, der nogle gange forveksles med bedstefars skæg kagen – dog synes jeg personligt, at herregårdskagen er meget bedre.

Bunden er tæt og alligevel let og fugtig og det skønne låg af kokosmarengs giver et sødt, sprødt twist til denne lækre kage.Svampet, sprød og sødmefuld

Jeg har ikke bagt kagen i mange år, men for nylig fik jeg en umådelig trang til at bage den igen og alle de søde mennesker, der smagte den, var vilde med den.

Til en stor bradepande – ovnens størrelse – skal du bruge:

500 g stuetempereret smør af den gode slags

600 g rørsukker

1½ tsk. vaniljesukker

6 æggeblommer fra 6 store æg fra en glad høne

800 g hvedemel

2½ tsk. bagepulver

5 dl mælk fra en meget sød ko

Til kokosmarengslåget skal du bruge:

6 æggehvider fra de samme 6 store æg fra den samme glade høne, som du brugte til kagens bund

500 g flormelis

250 g kokosmelLækker kage med skøn smag

Tænd ovnen på 200 grader – ikke varmluft til kager.

Pisk smør, rørsukker og vaniljesukker sammen i en stor skål med en håndmikser til det er hvidt og cremet. Tilsæt æggeblommerne, én ad gangen.

Bland hvedemel og bagepulver i en anden skål og rør det i dejen skiftevis med mælken. Rør dejen godts ammen til den er ensartet, men rør ikke for længe, da kagen så kan blive meget kompakt, når den er bagt.

For en stor bradepande (30×40 cm) med bagepapir og fordel dejen i bradepanden. bag kagen midt i ovnen i 20 minutter.

Imens bunden bager i ovnen, laver du det lækre, sprøde kokosmarengslåg.Det sprødeste kokosmarengslåg på en svampet og sødmefuld bund, uhm

Pisk æggehviderne stive – i en ren skål med rene og tørre piskere til håndmikseren. Hvis skål eller piskere ikke er helt rene eller helt tørre, kan du ikke piske hviderne stive.

Når æggehviderne er stive tilsætter du kokosmel og flormelis og pisker det godt sammen. Den stivede effekt går lidt af æggehviderne, men bare rolig – marengseffekten skal nok komme, så snart kagen er bagt.

Tag kagen ud af ovnen, når de 20 minutter er gået, skru ovnen ned på 150 grader og fordel kokosmarengsmassen i et jævnt lag på hele kagen. Sæt kagen tilbage midt i ovnen og bag den i yderligere 20 minutter.En af mine yndlingskager

Tag kagen ud og lad den køle af på en rist – lad den blive i bradepanden imens – bare bradepanden står på en rist, så der kan komme luft ind under bunden på den. På den måde undgår du at kagen bager videre i bunden eller bliver våd og klæg af eftervarmen fra bradepande.

Server kagen nybagt i lækre, store stykker med en kop god the eller kaffe til, uhm.Klassisk kage til en god kop kaffe

Bunden er tæt, fugtig og alligevel let. Den har en dejlig sødme og en mild smag med en lækker krumme. Det sprøde kokosmarengslåg er sødt og lækkert og det klæder den delikate bund. Kombinationen af den let sødmefulde, fugtige bund og det sprøde, søde kokosmarengslåg med et skønt knasende bid, giver en harmonisk, vanedannende og uimodståelig kage, der kalder på mere end ét stykke. De skønne konsistenser i bund og top klæder hinanden fantastisk godt; en tæt, fugtig bund med en let krumme og det sprøde søde låg med et knasende bid er vel det tætteste man kommer himlen i en kage?



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.