Efterårssalat med jordskokker og pærer
Efterårssalat med jordskokker, pærer og rosenkål smager uforskammet godt. De sprøde og lækre årstids grøntsager klæder hinanden og selv rosenkålsforskrækkede personer kan lide denne grønne salat.Den smukkeste efterårssalat
Jeg har tidligere lavet flere varianter af salater med rosenkål i, også opskrifter jeg ikke har delt med dig – så uforskammet er jeg åbenbart 😉 men denne opskrift er en af mine nye favoritter. Det er også lige nu, at de første lækre grønne vitamin bomber af rosenkål er i butikkerne og de skønne knudrede knolde af jordskokke ligeså – er det ikke herligt?
Denne salat kan serveres til de fleste former for kød; lige fra mormors frikadeller, til den sarte kylling, den lyse fisk og det kraftige røde kød. Det er altså en særdeles alsidig salat.
De knudrede jordskokkers milde smag er perfekt i rå tilstand og skåret rigtig tyndt er de sublime 🙂
Til to personer som hovedret, hvor der kun serveres lidt eller ingen kød til, skal du bruge:
500 g friske rosenkål
3 store jordskokker
1 dejlig grøn og sprød pære
Saft af ½ lime
25 g valnødder
1 lille håndfuld friske hindbær – de kan udelades
God ekstra jomfruolivenolie
Havsalt og peberFantastiske farver
Læg rosenkålene i en stor skål med iskoldt vand og lad dem svømme lidt rundt deri i en halv times tid. Dette dejlige forfriskende bad fjerner det værste jord og snavs fra de små grønne slyngler.
Når rosenkålen har svømmet nok rundt, skal de renses. Skær den nederste del af stokken væk og fjern de yderste beskadigede eller grimme blade og smid dem i komposten.
Pluk herefter forsigtigt alle de blade af hvert enkelt rosenkål, som du kan komme til, uden at det ender ud i hysteri og tænders gnidsel.
Læg de smukke blade op i en stor skål. Det inderste af rosenkålen er næsten umuligt at dele i blade, så dem kan du gemme til i morgen aften og bruge til en hurtig pastaret med bacon, stegte rosenkål og god pasta, uhm.
Skræl de smukke jordskokker og skyl pæren. Halver pæren og fjern stilken og kernehuset. Skyl hindbærrene.
Snit jordskokke og pærehalvdelene på et mandolinjern i meget tynde skiver. Kom de lyse og lækre sprøde skiver op i skålen til rosenkålsbladene og dryp limesaften over.
Limesaften forhindrer jordskokkerne og pæreskiverne i at blive brune og så klæder den syrlige saft de milde smag utrolig godt.Efterårssmage og efterårsfarver
Kværn lidt peber over salaten, giv den et lille drys havsalt og fordel en god sjat olivenolie ud over den skønne blanding.
Bland salaten godt sammen med hænderne – det er sjovt nok altid lettere at blande en salat med hænderne i en stor skål end med salattænger/salatskeer/spiseskeer/gafler eller andre redskaber.
Knus valnødderne let i en morter eller med en kagerulle og drys dem over salaten sammen med hindbærrene lige inden servering.Den skønneste salat
De tynde lyse skiver af jordskok er sprøde og lette. Den vidunderlige dybe nøddeagtige smag, som klæder jordskokken så godt, bliver fremhævet på en utrolig klædelig måde i denne rå tilstand. De smukke grønne rosenkålsblade ligner sarte rosenblade med deres let krøllede kant. Smagen er frisk og deres tætte struktur giver et dejligt bid til denne lette salat. Pærens milde frugtagtige note fuldender de skønne smage og denne delikate salat. Det sødlige element af frugt klæder både jordskokken og rosenkålen. De skønne røde hindbær giver et dejligt friskt spil til salaten i både farve og i smag. Deres syrlige-sødme klæder de skønne efterårsnoter fra både jordskokker og rosenkål og den smukke farve giver et pust af kulør til de sarte farver i salaten.
De knuste valnødders lette bitre smag fremhæver rosenkålens bitterhed, jordskokkens nøddeagtige note og pærens sødme. Valnødderne komplimenterer de grønne ingredienser til perfektion og med et skønt snert af lime og hindbær og noten af umami fra olivenolie, har du en himmelsk salat, der smager vidunderligt som den er eller som tilbehør til kød, fisk eller en god cremet ost. Lækkert.