Citronfromage
Påskens sart gule favorit dessert er den klassiske og delikate citronfromage. Min citronfromage er lavet uden fløde og den lette, luftige konsistens er perfekt som afslutning på et delikat måltid.
Citronfromagen er en nem dessert at lave og der er ingen grund til at frygte husblassen. En, for mange, ubegrundet frygt 🙂 Citronfromagen skal laves dagen før, den skal serveres og den kan faktisk sagtens laves to dage før – dette betyder meget mindre stress i køkkenet og meget mere overskud 🙂Portionsanrettet, luftig lækkerbisken med sprød cookie
Jeg viser dig to forskellige måder at servere den lækre, luftige dessert på; en portionsanrettet, der rækker til 8 personer og en klassisk skål-anretning, der rækker til 6 personer 🙂
Til en skøn portion, luftig lysegul citronfromage skal du bruge:
5 pasteuriserede ægge hvider
6 pasteuriserede æggeblommer
112 g rørsukker
Saft af 1½ økologisk solgul citron
Skal af 1 økologisk citron
5 blade husblas
3 spsk. vand
Til pynt og servering skal du bruge:
Pisket cremefine eller fløde
eller 8 lækre cookies med hvid chokolade og citrus. Det kommer helt an på, hvilken servering du vil lave 🙂Snehvide toppe af skum med solgult drys af citrus på en bund af sartgul fromage
Begynd med at lægge de fem blade husblas i blød i koldt vand. Jeg kan bedst lide at lade dem ligge i vandet i mindst 15 minutter. På den måde er jeg sikre på, at de er blevet rigtig godt gennemblødte og slaskede 😉
Riv skallen af citronen ned i en lille skål og pres derefter saften af samme citron, samt ½ mere ned til skallen. Sæt skålen til side. Husk at skallen skal være fintrevet. jeg bruger det fine rivejern fra Microplane, det løser opgaven på fornemmeste vis synes jeg.
Kom æggeblommer og rørsukker i en stor skål og kom æggehviderne i en anden skål.
Nu er du snart klar til hele den sjove proces.
Sæt en lille gryde på komfuret med de 3 spsk. vand i.Prikker af solgul citrus på en luftig sky af sartgul fromage
Pisk æggeblommer og rørsukker til en lys, tyk og luftig æggesnaps. Det tager cirka 10 minutter, så nap en bog i den anden hånd og læs lidt imens, så går tiden lidt hurtigere 🙂 Det er nødvendigt med så lang en piske-tid, for sukkeret skal være helt opløst og der skal masser af luft i æggesnapsen. Jeg har, desværre, erfaret at min vidunder køkkenmaskine ikke kan håndtere så lille en mængde med et godt resultat, så jeg bruger min rubinrøde håndmikser i stedet for 🙂
Når æggeblommer og rørsukker er blevet en smuk, lys, homogen og luftig masse, gør du piskerne grundigt rene og tørrer dem godt.
Pisk nu æggehviderne helt stive – de skal være så stive, at du kan gøre det klassiske trick: vende skålen med æggehvider på hoevedet, uden at de falder ud.Luftboblerne i fromagen viser, hvor vigtigt det er at piske godt og længe 🙂
Sæt æggehviderne til side.
Vand vandet i gryden op til kogepunktet – sluk for varmen og kom de udblødte husblas i den varme væske. Du behøver ikke at knuge husblassen fri for vand. Rør rundt i gryden imens du tilsætter husblassen – jeg plejer at tage et blad af gangen. Fjern gryden fra varmen og rør godt rundt. Tilsæt nu citronsaft- og skal til den varme husblas og rør endnu en gang godt.
Rør forsigtigt husblas-citronvæsken ned til æggesnapsen (æggeblommerne og rørsukkeret) og rør sammen. Knasende sprød cookie med citrus forstærker den skønne citrus note
Tag 1/3 af æggehviderne og vend i blandingen, brug gerne en spiseske. De skarpe kanter på skeen slår ikke luften ud af æggehviderne. når massen er homogen, vender du 1/3 mere i og til sidst vender du den sidste 1/3 i. Ved at vende æggehviderne i af tre omgange, får du en mere ensartet og luftig fromage. På denne måde bevares der mest mulig luft i æggehviderne og du risikerer heller ikke, at du sidder og tygger på en klump stivnet æggehvide…adr…
Hæld fromagen over i en flot gammel skål eller fordel den med en ske i 8 flotte glas – jeg bruger store Martini glas. De skrå sider klæder virkelig fromager og mousser så godt 😀 Du kan også sagtens lave en kombination – kom det meste i skålen og lav et par glas, som en lille dessert til bare dig og én du holder af 🙂 Hvide toppe på påskegult skum – den perfekte påskedessert
Dæk skål og/eller glas med stanniol og sæt dem på køl til dagen efter. Lige inden servering pynter du skålen og/eller glassene med pisket cremefine eller fløde og et nip friskrevet citronskal. Server gerne en sprød og citrusduftende cookie med hvid chokolade og citrus til, mmmhhh det smager godt 😉
Den lækre, lysgule citronfromage er som en delikat let sky af luft med en vidunderlig dyb citronsmag – den er ubeskrivelig dejlig i smagen; blød og alligevel intens med de lækre noter af citrus fra både skal og saft, lækkert.Luftig, let og lysende gul – smukt og klassisk
Den sprøde småkage passer perfekt hertil og småkagens vidunderlige citrusnote fremhæver citronfromagens syrlige sødme på en absolut fantastisk måde.
Citronfromagen serveret på klassisk vis med små hvide skyer af pisket skum på toppen, er en smuk måde at fremhæve både den gule farve og den fantastiske citronsmag på.
Dette er i særdeleshed en påskedessert af format, wauw.