Nytårsmenu
Årets sidste dag nærmer sig og denne dag må maden gerne være ekstra god. Som med juleaften er der også en del traditioner forbundet med nytårsaften – og jeg tænker altså kun traditioner i forhold til mad. Mange sværger til engelsk bøf, oksemørbrad, fondue eller torsk – de fleste skal have tre retter, måske fire, hvis der skal være en lille ganerenser og som den rigtige afslutning er der kransekage ved midnatstid og natmad, når natten begynder at lakke mod enden.
I dag får du inspiration til lækre og lette forretter, herlige hovedretter og delikate desserter 🙂
En forret skal mest af alt fungerer som en lille appetitvækker og danne grundlag for måltidet – forretten viser, hvordan resten af måltidet er; elegant, overdådigt, afslappet, eksotisk eller måske middelhavs inspireret.
Nogle af mine yndlingsforretter involverer en form for fisk eller skaldyr. Sidste år til nytårsaften lavede jeg den skønneste kammusling vendt i sesam – det smager himmelsk og det er en let, elegant og delikat måde at begynde nytårsmåltidet på 🙂 Denne forret er perfekt til en asiatisk inspireret menu eller til den traditionelle torskemenu 🙂Lækker kammusling med sesam
Min cremede laksepaté er en anden af mine favoritter – den er blød, delikat og virkelig lækker. Den kan laves dagen i forvejen og giver dig mere tid til at få sjælen med nytårsaften 🙂 Laksepatéen kan serveres på en bund af spæde salater vendt i en let olie-eddikedressing med lidt godt brød til. Den kan smøres på tynde skiver ristet ciabattabrød og serveres til velkomst i stedet for en traditionel forret 🙂 Denne forret er perfekt til næsten alle former for nytårsaften, uanset tema eller stil – den kan både “dresses up” og laves casual alt efter humør og lyst 🙂Cremet og lækker laksepaté
Den mest eksklusive og lækre forret, som er en af mine ubetinget favoritter, er min dejlige foie gras med svampe – den er tung, syndig og umådelig god. Jeg ved godt, at foie gras er noget skidt at købe, når jeg tænker på dyrevelfærd, men jeg indrømmer også gerne, at det er så lækker en spise – ren luksus. Denne forret er til luksus menuen med tunge vine, vildt eller oksemørbraden – den er perfekt til at imponere med 🙂Forret deluxe – skøn foie gras
Der er mange flere forretter af forskellige slags i mit lille forretsunivers 🙂
Hovedretten er den del af måltidet, der tager længst tid at spise og nogle gange også at lave. Hovedretten er primus motor i måltidet og den må gerne afstemmes med forretten og desserten, så du og dine gæster får den fulde madoplevelse 🙂
En skøn langtidsstegte oksefilet er en lækker og letlavet hovedret, der vil imponere dine gæster 🙂 Den passer sig selv og giver dig tid til at dække bord, pynte op og nyde et glas vin uden stress – herligt 🙂 Her vil laksepatéen være god som forret 🙂
Mørt og saftigt – oksefilet, når det er bedst
Porchettaen er også et delikat bud på en lækker hovedret til årets sidste dag – endnu en hovedret, der gør dig stressfri 🙂 Porchetta er så lækkert; mørt og velsmagende og et fantastisk alternativ til både torsken og oksemørbraden 🙂 Server den med søde kartofler, der er skåret i både, krydret godt og bagt i ovnen – himmelsk 🙂Italiensk klassiker fyldt med smag
Braiserede svinekæber er endnu en lækker hovedret, der er perfekt til at slutte et dejligt år af med 🙂 De kan laves med øl eller med hvidvin – begge varianter smager himmelsk, giver dig smeltende mørt kød og et wauw plus ved dine gæster 😉 Server disse skønne kæber med en herlig rodfrugtsmos, der vil få dine gæster til at smile af begejstring 🙂Mørk og velsmagende, mmmhhh
Desserten er måltidets afslutning og den må gerne imponere, også selvom du har valgt en casual nytårsmenu – desserten er det søde punktum, der fuldender den oplevelse det er, at spise en velsammensat menu 🙂
Min uartige chokoladetrøffelkage med blåbærmousse er absolut uimodståelig og den perfekte nytårsdessert til den eksklusive luksus menu – den er tung, syndig og virkelig uartig, mmmhhh – en drøm af en dessert 🙂Eksklusiv og syndig 😉
Min skønne chokolademousse uden fløde og smør, men fyldt med god chokolade og luftige æggehvider gemmer på små lækre overraskelser, der både er knasende, syrlige og velsmagende – en fantastisk lækker dessert, der tager 10 minutter at lave. Perfekt til en dejlig nytårsaften 🙂Smukke lag af lækkerhed
Du kan også afslutte året og menuen med et iskoldt espresso shot – kaffe og dessert i et, det er et absolut hit og det smager fantastisk. Det frosne espresso shot er perfekt som afslutning på en lidt tungere middag, hvor hverken maven eller øjnene kan klare mere mad. Det har en skøn dyb smag af kaffe og en skøn sødme fra sukkeret – herligt 🙂Iskold fristerinde, mums
Alle desserterne kan laves dagen før og det gør den store dag endnu dejligere 🙂 Der er mange flere ideer til søde afslutninger i Den søde tand 🙂
Min nytårsmenu skal kreeres sammen med min kære far og den er sat sammen af en masse lækre sager; blinis med røget torsk og citruscreme til forret, vildt til hovedret og så bliver det sikkert en Gateau Marcel med hindbærpuré, brombær og honningristede mandler til dessert – det starter let og bliver gradvist tungere – perfekt nytårsmenu 🙂
De retter, som jeg skal indtage nytårsaften, er ikke afprøvet endnu og derfor kan jeg ikke give dig opskrifterne endnu. Hvis de bliver en succes, så skal du nok får de opskrifter også 🙂
Årets sidste dag kræver en god middag, men årets første dag kræver også lidt ekstra opmærksomhed – i stedet for at falde i take away fælden og købe noget virkelig dårligt fastfood, som gør dig utilpas, vil du, dagen før den store dag, få lidt inspiration til lækkert, letlavet og velsmagende mad til årets første dag og bare rolig, der bliver ikke meget råkost over mine ideer; det bliver snasket, syndigt og sindssygt lækkert – de perfekte ideer til dagen derpå 😉