Vinter salater
Når jeg tænker salat, så tænker jeg altid forår og sommer; spæde friske grønsager, skønne friske ingredienser og smukke farver. Men vinteren kan også byde på skønne salater – de smukke, grove grønsager, der er i sæson om vinteren er faktisk endnu bedre, end forårets og sommerens, da de giver en større mæthed og flere fibre 🙂
Jeg har her samlet nogle af mine favorit vinter salater, så du måske kan blive inspireret til at bruge sæsonens grove grønsager på en ny måde 🙂
Min absolutte favorit er nok den skønne spidskålssalat, der er fyldt med smag og knas. Farverne er smukke og giver dig lyst til at nyde vintergrønsagerne på en ny måde 🙂Smuk og farvestrålende 🙂
Indholdet kan sagtens varieres efter smag og lyst; du kan for eksempel tilsætte grofthakkede ristede mandler, agurkestrimler, friskrevet rødbede eller fintsnittet jordskokker, der giver en dejlig nøddeagtig smag 🙂
På en stærk andenplads kommer min rødkålsslaw eller rødkålssalat om du vil. Blandet med klementiner, gulerødder og æble, bruger du i denne skønne salat nogle af sæsonens stærkeste frugter og grønsager. Den skønne dressing med skyr øger mætheden og giver et dejligt syrlig-sødt strejf til den lækre farvestrålende salat 🙂 Smukke røde farver
Rosenkålssalaten er også en af mine favoritter – det er også den mest tidskrævende af alle salaterne, da pilningen af de enkelte små rosenkålshoveder tager lidt tid; den er derfor perfekt til weekendens gode søndagsmiddag, hvor maden gerne må tage lidt ekstra tid. Ingredienserne er få, men super lækre – igen bruger jeg æble for at opnå sprødhed og sødme og sammen med den svagt bitre rosenkål, har du et perfekt match 🙂Fine krøllede blade i dejligt selskab 🙂
Sellerisalaten er også en af mine favoritter og en ny måde for dig, at bruge selleri på. Den er bitter, sprød og alligevel fyldt med sødme og perfekt tilbehør til et stykke vildt eller and. Valnødderne giver en dejlig smag og det gode indhold af sunde fedtstoffer i dem, gør denne salat perfekt for dit almene ve og vel 🙂Lyse vinterfarver 🙂
Det du skal huske, når du bruger vinterens grove grønsager er, at de er ofte let bitre i smagen og de skal gerne have et sødligt modspil. Det er derfor, jeg ofte bruger æbler i mine vintersalater, da de både giver sødme og sprødhed.
Vinter grønsager er også så fyldt med fibre, at de skal skæres meget fint eller rives enten groft eller fint på et rivejern.
Brug gerne få, men gode ingredienser og en let dressing af for eksempel akaciehonning og en form for syre; det kan være lys balsamicoeddike, æbleeddike eller limesaft. Krydr dressingen med friskkværnet peber og måske en smule havsalt – de få ingredienser i dressingen klæder vinter salaterne godt og fuldender smagsoplevelsen 🙂