Syltede grønne tomater
Rødkindede og solmodne tomater svulmer i tomatplanterne lige nu, men der hænger også nogle smukke grønne tomater, der ikke kan nå modningen, eller også har jeg ikke tålmodigheden til det 😉
Hvert år står jeg med en portion grønne tomater, der ikke er blevet modne og det er kun fordi, jeg ikke har tålmodigheden til at lade dem blive hængende på planterne 🙂 Når jeg når til midten af september, får jeg en voldsom trang til at rydde op i krukker og bede, faktisk at gøre terrasse og have efterårs- og vinterklar. Denne trang sprang på mig her i weekenden. Dette resulterede i en god portion grønne tomater, der skulle syltes – de skal absolut ikke gå til spilde og jeg er så heldig, at jeg elsker syltede grønne tomater. De smager vidunderligt 🙂Smukke grønne tomater i selskab med lækker vanilje 🙂
Hvis du står med samme problem, så skal du simpelthen prøve at lave disse syltede lækkerbiskner – de er lette at sylte og det tager heller ikke ret lang tid, at sylte dem 🙂
Til 2 mellemstore glas skal du bruge:
500 g små grønne tomater – cherry tomater er bedst, men mindre blomme tomater kan også bruges
1½ dl eddike – en ganske almindelig eddike er helt fin
1½ dl vand
200 g rørsukker
1 vaniljestang
1 tsk. Atamon + ekstra til at skylle glassene i
Begynd med at skolde de glas, du skal bruge, husk også at skolde lågene. Det fjerner eventuelle sæberester og bakterier. Kom lidt Atamon i hvert glas og sæt låget på. Ryst glasset, så Atamonen fordeler sig. Hæld Atamonen ud af glasset igen og sæt glassene klar ved komfuret.
Skyl tomaterne godt og tør dem. Med en gaffel stikker du dem dybt to – tre gange rundt omkring på hver tomat. Skindet skal blive på dem.
Kom eddike, vand og sukker i en lille gryde og lad det lige så stille komme til kog. Sukkeret skal koge væk, så du har en smuk gylden lage.
Læg et lag tomater i den kogende lage af gangen og lad tomaterne koge i lagen i 4-6 minutter, afhængig af størrelsen.
Tag forsigtigt de varme tomater op af lagen og læg dem direkte i de skoldede glas.
Gentag processen, indtil du har “kogt” alle tomaterne.
Del vaniljestangen midt over – den skal ikke flækkes, bare deles i to. Kom begge dele ned i lagen og bring lagen i kog.
Fjern gryden med den kogende lage fra blusset og tilsæt 1 tsk. Atamon til lagen.
Hæld den varme lage med vaniljestængerne ned over tomaterne og sæt låg på med det samme. Få gerne en halv vaniljestang i hvert glas.Klar til at trække smag 🙂
Sæt tomaterne mørkt og køligt og lad dem trække i mindst to uger, førend du begynder at spise dem.
Disse små grønne vidundere smager skønt sammen med en lækker salat, til en tapas anretning, skåret i kvarte ovenpå et stykke steg på en skive god rugbrød eller som det syrlige indslag til en gammeldags oksesteg 🙂 Du kan stort set bruge syltede grønne tomater, til lige det du lyster 🙂En god værtindegave, der vil bringe lykke 🙂
De smager syrlig-sødt og har et dejligt bid og jeg er vild med dem. Måske det er derfor, at jeg hvert år altid får trang til at smide mine tomatplanter ud, førend alle tomaterne er færdigmodnet? 😉