Svamperisotto
Så er jeg tilbage. UNDSKYLD stilheden her på La Dolce Vita. Der har været stille lidt for længe her, efter min smag og uden tvivl også efter din. Jeg havde lovet at lave et indlæg eller to under min, i øvrigt fantastiske dejlige, ferie i Østrig, men internet forbindelsen på de hoteller vi boede på var simpelthen for dårlig, til at jeg kunne lave noget 🙁
Men nu er jeg her igen og alt er atter godt 🙂
Jeg er i anden uge af min skønne og dejlige sommerferie og JEG NYDER DEN SÅ MEGET!!!!!! I dag har kæresten og jeg været på Fur – en skøn lille ø lige midt i Limfjorden. Vi havde vores cykler med og cyklede næsten hele øen rundt, min energi var ikke på toppen efter en laaang køretur hjem fra Østrig i onsdags, en migræne og ingen søvn i nat, men vi cyklede da 31 km og så det meste af denne skønne lille ø. Mens vi cyklede rundt nød jeg det smukke landskab; små bakker med bølgende solmodent korn, der duvede blidt i vinden som bådene på Limfjorden, Limfjordens vand der glimtede i solen, de smukke piletræer der blidt vejede i vinden og duftene! Duften af solmodent korn blandet med hybenrosernes forførende lokkende noter smelter mit indre og bringer mig tilbage til min dejlige barndom på landet og på campingturene ved Vesterhavet, suk….
Vi cyklede til Fur Bryghus og nød en super delikat sommer-frokost-buffet og en iskold Fur øl, rigtig lækkert. Jeg er normalt ikke til buffeter, men den her var virkelig lækker – flere forskellige fiskeretter, torskestykker vendt i pesto, dampet hvidfisk, fiskeroulader, rejer, sild, dampet laks og jeg kan blive ved…. Det kan helt klart anbefales, at spise på Fur Bryghus, hvis du nu bliver inspireret til at tage derover 🙂
Nå, men nu til sagen 🙂 Jeg elsker risotto – det kommer nok ikke som nogen overraskelse, da jeg inderst inde, tror jeg er italiener 😉 Efter 10 dage i skønne, smukke, brutale og frodige Østrig trængte jeg simpelthen til noget rigtigt Helene-mad, så i går aftes stod menuen på svamperisotto – let at lave taget i betragtning af hovedpine, tumelumsk-hed ovenpå en laaang køretur og generel træthed.
Til 2-3 personer skal du bruge:
250 g. risotto ris – grødris kan også bruges, har jeg hørt, jeg har aldrig prøvet det
1 skalotteløg
1 fed hvidløg
2 dl + 1 dl hvidvin – jeg har altid en hvidvin til at stå i mit køleskab til bl.a. risotto
1 liter god grønsags bouillon – to terninger af en god bouillon og en liter vand er altså helt ok
250 g blandede svampe – jeg brugte shiitake, brune markchampignoner og østershatte
1 håndfuld tørrede kantareller – min absolutte yndlingssvamp
100 g friskrevet parmesan
Smør
Kom kantarellerne i en lille skål og hælde den ene dl. hvidvin over. Sæt til side.
Rens svampene – husk at svampe skal børstes med en blød børste og ikke skylles under rindende vand, så bliver de smattede og kedelige. Skær dem i grove stykker. Rens løget og hvidløget og hak begge dele fint.
Varm en god sjat god olivenolie, 3-4 spsk., op i en sautérpande og svits løgene deri. Løgene må ikke blive brune – de skal klares. Tilsæt risene og rør rundt. Lad risene suge olien, det tager ca. 3 min. Rør i dem imens, så de ikke branker.
Tilsæt nu de 2 dl. hvidvin og rør godt rundt. Risene skal suge al væden, inden du kommer mere på. Alkoholen fordamper, så du skal ikke frygte en sprittet smag. Hvidvinen giver faktisk risottoen det sidste pift.
Tilsæt nu lidt af din grønsagsbouillon, ca. 2 dl ad gangen. Igen skal risene suge al væden, inder der tilsættes mere. Husk at røre. Du behøver ikke at røre hele tiden, men for din egen skyld, skal du ikke gå fra panden 🙂
Sæt nu en anden pande over og kom lidt olivenolie på den. Skru op for varmen så panden bliver rigtig varm. Tilsæt nu dine svampe – de mest kompakte skal på først og så de lette til sidst. Krydr med lidt friskkværnet peber og rør rundt.
Lad dine svampe svitse i fem minutter og skru så ned for dem til lige under medium varme. Nu kan de passe sig selv, du skal dog røre et par gange og måske skrue lidt mere ned for varmen.
Tilbage til risene – de skal have mere væde, bliv ved med at hælde bouillon på jævnligt, så snart risene har suget al anden væde til sig.
Når du har ca. 4 dl bouillon tilbage, skal du smage på risene. Du skal ikke spekulere på, at de ikke har fået salt – det kommer vi til – du skal smage om de er ved at være nok. Dine ris er nok, når der ikke er den store modstand, når du tygger dem – det er sådan jeg bedst kan lide min risotto.
Nu tilsætter du dine udblødte kantareller plus det vin kantarellerne har hygget sig i. Rør rundt og lad dine ris suge væden til sig. Smag igen og tilsæt eventuelt lidt mere bouillon. Jeg brugte kun 8 dl bouillon i går, men det er forskelligt, hvor meget der skal bruges fra ris sort til ris sort.
Når dine ris er, som du vil have dem, tilsætter du dine svampe inklusiv eventuelt fedstof fra den anden pande. Rør godt rundt, så svampene rigtig bliver blandet med risene og smagene fordeler sig.
Nu skal tilsætter du parmesan osten, 50 g ad gangen og rører godt. Parmesanen tilføjer risottoen salt og derfor er det ikke nødvendigt at salte risottoen.
Sluk for panden og lad risenes varme smelte osten. Tilsæt det sidste ost, rør rundt og slut af med en godt stor klat lækker smør, ca. 2 spsk. Smørret runder smagen af og giver risottoen det sidste mums.
Lad risottoen trække et par minutter, mens du finder et par dybe tallerkner og et par glas god rødvin frem – en italiensk Corte Rosso passer perfekt. Øs risottoen op i tallerknerne, hæld vin i et par glas og nyd en lækker svamperisotto med benene oppe under dig i dit yndlingshjørne i sofaen med din yndlingsperson ved siden af dig i skæret fra stearinlys – se det er hygge efter mit hjerte 🙂