Shakshuka

Shakshuka

Shakshuka er blevet en af mine absolutte favoritter fra Middelhavskøkkenet; varmende, fyldig, mættende og så meget comfort food, at jeg bliver glad helt ned i tæerne.

Shakshuka minder meget om den mexicanske Huevos Rancheros og min variant nok rigtig meget, fordi jeg vælger at tilsætte bønner for at give mere mæthed.

Den oprindelige Shakshuka er uden bønner, men jeg kan virkelig godt lide bønnerne deri, så måske jeg burde kalde denne opskrift for Huevos Rancheros i stedet for?

Uanset hvad, så er det her min version af shakshuka 🙂

Jeg laver ofte en portion shakshuka til aftensmad og gemmer så resten til lørdag eller søndag morgen, hvor jeg spiser det som en varm morgenmad – det er både den bedste afslutning på en dag og den bedste start på en dag 🙂

Til 2 personer eller til 1 person som aftensmad til 2 dage eller aftensmad og morgenmad, skal du bruge:

1 lille zittauerløg i små tern

2 store fed, finthakket hvidløg

1 stor rød eller gul peberfrugt skåret i tern på ca. ½ x ½ cm

1½ tsk. røget paprika

1 tsk. chilipulver

2 tsk. herbes de provence

½ tsk. cayennepeber

1 tsk. alm sød paprika

Godt med friskkværnet peber

1 ds. kidneybønner eller min favorit, bønner i chilisauce

1 ds. flåede tomater

½-1 dl vand

2 æg fra en glad høne per person

Rørsukker og havsalt

Evt. bredbladet persille til pynt

Sauter løg og hvidløg i olie i en sauterpande, indtil de er klare og bløde, de må ikke brænde på. Tilsæt peberfrugten og lad den sautere med et par minutter.

Kom alle krydderierne i panden, undtagen salt og sukker og rør godt rundt.

Tilsæt bønnerne, hvis du bruger kidneybønner, så dræn væden fra først, bruger du bønner i chilisauce, så skal både væde og bønner i panden. Kom også tomaterne på panden og rør godt rundt. Brug grydeskeen til at bryde de flåede tomater op i mindre stykker.

Kom vand i panden, rør rundt og læg låg på. Lad shakshukaen simre i ca. 15-20 min ved middel varme indtil det tykner. Rør en gang imellem, så det ikke brænder på. Tilsæt 3 tsk. rørsukker, det fremhæver tomaternes sødme og klæder retten rigtig godt. Smag til – måske lidt salt og lidt mere peber? Retten skal have bid, så smager den allerbedst.

Hvis du laver denne ret, kun til dig selv og til to dage, skal du kun bruge 2 æg, laver du derimod til 2 personer til 1 dag, skal du bruge 4 æg.

Når shakshukaen er tyknet, fjerner du låget og laver fordybninger til det antal æg, du skal bruge. Slå et æg ud i hver fordybning og læg låget på igen. Æggene bliver nu pocheret i saucen. Så snart hviden har sat sig, fjerner du låget og panden fra varmen.

Øs saucen op i dybe skåle, læg forsigtigt æggene øverst og top med bredbladet persille. Server evt. groft brød til og nyd min hjertevarmende shakshuka i din yndlingslænestol med benene oppe. Comfort food af den allerbedst slags.

Shakshukaen er lige så dyb i sin smag som i sin farve. De mange krydderier danser stille ind og pirrer dine smagsløg; lidt styrke, lidt røget, sødme, lidt syre fra tomaterne og den tunge umami fra de pocherede æg – hele smagspaletten bliver ramt i forskellig grader og du kan kun blive glad over at spise denne lækre, sunde og nemme ret.

Jeg har shakshukaen på menuen herhjemme så ofte, at jeg næsten skammer mig – jeg er kæmpe fan af smagene, af at det er sundt, at det er nemt at lave, at det mætter på en god måde og at jeg både kan spise det til aftensmad og til morgenmad, men mest af alt, fordi det er hjertevarmende comfort food, der varmer på en råkold dag, der trøster på en regnvejrsdag og som gør glad på en solskinsdag 🙂

Jeg har også, her i efterårsmånederne, tilsat grønkål med stor succes – ikke så nordafrikansk, men godt alligevel – det mætter endnu mere og du får flere fibre på den måde 🙂

Prøv min shakshuka næste gang du har kød fri dag, du vil elske den 🙂

Buon appetito!



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.