Speltkernesalat er en skøn pendant til en af mine andre favorit salater; bulgursalaten. Salat med speltkerner er en god og anderledes måde at servere både grønsager og mættende kulhydrater på. Speltkernesalaten kan serveres som tilbehør til traditionelle frikadeller, lidt lækkert kylling, skøn fisk eller kofta med kylling – du kan sågar servere den til en ristet pølse 🙂Farvestrålende og festlig – skønt tilbehør til kofta og tzatziki, mmmhhh
Til en dejlig portion salat med spelt, skal du bruge:
2 dl speltkerner – kogt efter anvisning på pakken
3 fed hvidløg
1 håndfuld frisk basilikum
2 spsk. olivenolie
1 squash
1 bundt radiser
½ bundt forårsløg
Friskkværnet peber
Evt. et hoved hjertesalat
Kog speltkernerne efter anvisningen på pakken. Imens de skønne små kerner koger, forbereder du alle grønsagerne.
Skyl squashen og skær enderne af. Halver den på langs og brug en teske til at skrabe kernerne ud. Skær squashen i tynde stave på langs og skær stavene i små tern.
Rens radiserne og skyl dem godt, så alle rester af jord og skidt forsvinder. Skær radiserne i tynde skiver – halver dem eventuelt først, hvis de er meget tykke.
Rens forårsløgene og gem gerne så meget som muligt af den grønne top. Skyl dem godt og skær dem i tynde skiver.
Skyl basilikummen, dup den tør og hak den fint.Anderledes på den gode måde 🙂
Hvis du vil have lidt ekstra grønt i din salt i form af lidt hjertesalat – det bruger jeg – skal dette også klargøres. Pil bladene af enkeltvis og skyl hver enkelt blad godt. Slyng bladene tørre i en salatslynge eller dup dem tørre i et rent klæde. Skær den nederste del af hvert blad – det er den grove del af stokken og den smager ikke super dejligt. Skær bladene i tynde strimler.
Dine kerner burde være færdige med at koge nu. Hæld de kogte kerner op i en fin skål og kværn peber ud over dem med det samme. Du skal bruge cirka 5 drej på din kværn.
Pres de 3 hvidløgsfed udover kernerne og hæld halvdelen af olivenolien over. Bland peber, hvidlæg og olie godt sammen med kernerne.
Kom basilikummen og forårsløgene i og vend rundt én gang til.
Lad kernerne stå i fem minutter og køle en smule af.
Tilsæt squash tern og radiser og vend rundt endnu en gang. Lad salaten køle af i yderligere fem minutter, inden du tilsætter den smukke grønne hjertesalat – hvis du vil have den i – og det sidste olie.
Smag salaten til – skal den lige have en dråbe citronsaft og et lille nip salt?
Server den smukke speltkernesalat imens den stadig er let lun.
De dejlige små tern af squash og de skønne skiver af radise giver et dejligt bid til denne friske og let krydrede salat. Speltkernerne er i sig selv ret smagsløse, men de pressede hvidløg og den friskkværnede peber giver dem en god smag. Speltkernerne optager smagen fra alle krydderierne, urterne og grønsagerne, fordi salaten bliver blandet imens kernerne stadig er lune. Det gør kernerne modtagelige overfor alle smagsnuancer og det er dét, der gør denne salat super lækker.Skøn forårssalat med masser af smag
Hver enkelt speltkerne får en dyb smag af basilikum, hvidløg og peber – olivenoliens tunge noter trænger ind og fuldender oplevelsen af krydderier og urter. De sprøde grønsagers smukke farver løfter denne dejlige salat til en skøn oplevelse for både gane og øjne 🙂