Bøf Bourgogne

Denne skønne, rødvinsfyldte ret er inspireret af Merrilees Parkers opskrift på Boeuf Bourgogne, frit fra hukommelsen fra et gammelt tv program om Frankrig. Denne ret har fristet mig i flere år; en ret fyldt med rødvin og lækkert kød, må da friste de fleste 😉 Bøf Bourgogne

Hvis du selv har mod på at lave denne ret, så skal du være opmærksom på, at du skal begynde dagen før. Kødet skal marinere i mindst 12 timer og helst i 24.

Til trods for min store forventning til kød badet i rødvin, var jeg alligevel lidt skeptisk – en ret baseret på oksekød og en hel flaske rødvin kan gå begge veje. Enten smager det himmelsk eller også bestiller du en pizza… Gæt selv, hvilken vej det gik. Det smagte ikke himmelsk – det smagte vidunderligt, intet mindre end superb.

Til 4 personer skal du bruge:

800 g afpudset bovklump skåret i store tern, ca. 2,5 x 2,5 cm – kan du ikke finde bovklump, kan du bruge tykkam, tror jeg.

1 flaske Cotes du Rhone rødvin – det skal helst være en vin fra Bourgogne området, deraf navnet på retten og de franske vine er ikke så kraftige i smagen som min favorit de italienske vine, der vil blive for kraftige til denne ret. Nu håber jeg ikke, at jeg fornærmer nogle franske-vine-elskere…

5 store gulerødder i grove tern

300 g selleri i grove tern

2 store løg i grove både

1 helt hvidløg, upillet og skåret over på tværs, dvs. horisontalt

1 spsk. hele peberkorn

3 tørrede laurbærblade

4 skalotteløg i tern

3 spsk. dijonsennep

140 g baconskiver skåret i mindre stykker, ca. 1 cm stykker

2 dl vand

2 spsk. rigtig god smør – ikke et blandingsprodukt

2 spsk. olivenolie

Havsalt og friskkværnet peber

Dagen før:

Kom kød, gulerødder, selleri, løg og hvidløget i en stor skål. Læg laurbærbladene ind imellem kødstykkerne. Hæld peberkornene over. Hæld flasken med den gode rødvin over – du skal bruge hele flasken, selvom det virker af meget. Læg stanniol over og sæt skålen i køleskabet til dagen efter.Bøf BourgogneBøf Bourgogne

Kød og grønsager i skønt rødvinsbad

På selve dagen:

Begynd 2½ time før du forventer at servere maden.

Tag skålen ud af køleskabet og dræn rødvinen over i en anden skål igennem et dørslag eller en sigte. Pil kødet fra og dup det tørt. Bliv ikkeforskrækket over den psykedeliske lilla farve kødstykkerne har – det er bare rødvinen, der er trængt ind og har mørnet kødet. Pil gulerødder og selleri fra. Kasser peberkorn, laurbærblade, hvidløg og de grove løgbåde.Bøg Bourgogne

Psykedelisk lilla kødBøf Bourgogne

Og semi-psykedeliske grønsager 😉

Varm de to slags fedtstof op i en stor stegegryde, gerne en med en meget tyk og flad bund. Brun kødet godt af på alle sider ved høj varme, dette skal gøres af to omgange. Tag kødet op, når det er brunet godt af. Hæld baconstykkerne i og lad dem stege et par minutter, også ved høj varme. Tilsæt skalotteløg og lad dem stege med to-tre minutter, indtil de begynder at blive klare. Tilsæt gulerødderne og sellerien fra lagen og lad dem stege med sammen med bacon og løg i tre-fire minutter. Tilsæt kødet igen. Fordel 3 spsk. dijonsennep over kødet og rør godt rundt, så kød og grønsager bliver smurt godt ind i sennep. Du tænker nok, at retten bliver stærk eller at du ikke kan lide sennep. Men du må endelig ikke springe senneppen over – den giver endnu flere lækre smagsnuancer til retten og så jævner den retten en smule. Retten ville blive flad, hvis du undlader sennep, så lad endelig være med det. Krydr retten godt med havsalt og friskkværnet peber – du skal bruge lidt mere krydderi, end du regner med. Jeg talte drejene på min peberkværn og den fik 30 drej – det passede faktisk fint. Hæld rødvinen fra lagen over kød og grønsager. Læg låg på og skru ned til lidt under medium varme.

Retten skal nu simre i 2 timer, når den har simret i 45 minutter, tilsætter du 2 dl. vand og lægger låg på igen. Rør i retten et par gange undervejs. Når de 2 timer er gået, smager du saucen til. Den skal måske have lidt mere salt eller peber. Hvis den er lidt tynd i konsistensen, kan du jævne den med en smule maizena rørt ud i koldt vand – du skal ikke bruge ret meget, kun en smule.

Server din fantastiske bøf bourgogne med en lækker rodfrugtsmos eller en almindelig kartoffelmos. Bøf Bourgogne

Det er ren comfort food – kødet smelter på tungen og de dybe smage af marinaden, de møre grønsager og den let røgede smag af bacon komplimenterer hinanden helt fantastisk – det er virkelig en ret, der går helt ind i den inderste afkrog af sjælen. Den er tung, kraftig og alligevel let og delikat. Den lange marinering af kødet i rødvinen gør underværker ved retten og løfter den til et lille mesterværk. Jeg kan så absolut kun anbefale dig at prøve den. Du vil ikke blive skuffet.


2 thoughts on “Bøf Bourgogne”

  • Fantastisk ret.
    Men synd at ordentlig bourgogne er ubetalelig.
    Pinot Noir fra enten Californien eller New Zealand må gå i stedet

    • Kære Benno,

      Det er en super lækker ret – en af mine yndlings 🙂 Dejligt at høre, at du også er vild med den 🙂
      En god kraftig rødvin er super som erstatning for den dejlige Bourgogne.

      Kh Helene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.