Verdens lækreste gryderet er vist en meget passende betegnelse for denne simreret; bøf stroganoff. Den originale ret blev lavet med oksefilet i tynde skiver, der blev stegt kortvarigt og vendt i en lækker sauce. Jeg går all in og vælger den langtidssimrende variant, som er blevet mere almindelig herhjemme.Fløjlsblød sauce med vidunderlig smag, mmmhhh
Bøf stroganoff kan laves på et utal af måder med et utal af ingredienser, nogle kommer sågar cocktailpølser i – et absolut fy ord og en fy ingrediens i mit køkken, jeg beklager, men cocktailpølser er et no go i denne ret.
Min variant af denne skønne simreret, bøf stroganoff, indeholder få, men lækre ingredienser.
Til 4 sultne personer skal du bruge:
650 g okseklump
2 store zittauerløg
2 store tsk. dijon sennep
2 spsk. koncentreret tomatpuré
2 spsk. Marsala – kan udelades, men giver en god dybde i den færdige ret
1 oksebouillonterning
4 dl vand
1 1/4 dl cremefine
250 g markchampignon (brune champignon)Smuk okseklump
Skær kødet ud i strimler på 1½ x 5 cm.
Rens løgene og hak dem fint.
Sæt en stor stegegryde over god varme og kom en klat god smør i og en sjat olivenolie. Når fedtstoffet bruser, tilsætter du 1/3 af kødet og bruner det godt af – krydr det gerne med peber under bruningen. Fjern kødet fra gryden og brun resten af kødet af på samme måde, 1/3 af gangen. Fjern alt kødet fra gryden.
Skru ned for varmen til medium og tilsæt de finthakkede løg. Lad dem sauterer i 5-7 minutter ved omrøring – de må ikke brænde på. Tilsæt eventuelt lidt mere fedtstof.
Kom kødet tilbage i gryden og tilsæt marsala. Lad det koge op og tilsæt så sennep og tomatpuré. Rør godt sammen og lad det simre et minuts tid. krydr med lidt ekstra peber og en smule havsalt.Marsala, sennep og tomat – god smag til denne skønne ret
Tilsæt bouillonterningen og vandet og skru ned på lavt blus. Læg låg på gryden og lad den stå lige så stille og hygge sig i 4 timer – jep, 4 timer. Jeg lover dig, at du får det møreste resultat nogensinde.
Hold øje med gryden nogle gange undervejs – der skal være væske ved retten og der skal hele tiden være små bobler på overfladen – ikke store, men bare nogle små fine bobler, der viser, at simreprocessen er i gang 🙂 Rør gerne i ny og næ.
Efter et par timer kredser du og din familie om gryden, lokket af de skønne dufte og der er garanti for, at jeres tænder løber i vand. Det bedste råd er, at gå en tur i haven, spil lidt bold, gyng med børnene eller nus lidt rundt i haven – så vil duften ikke drive dig til vanvid 😉
Når der er 30 minutter tilbage af simretiden, skal du have renset dine markchampignoner og skåret dem i kvarte.
Find en stegepande frem og sæt den over god varme. Når panden er meget varm, kommer du champignonerne på panden – ingen fedtstof, endnu. Lad champignonerne stege i 5 minutter, til væsken begynder at forsvinde – jo højere varme, jo mindre væske, jo bedre resultat.
Kom en klat god smør på panden til champignonerne og en sjat olivenolie. Krydr godt med peber og en smule hvidløgspulver – denne gang bruger jeg ikke frisk hvidløg, men pulver – det er bare lige for at give et mini hint af hvidløg.
Når champignonerne begynder at være flot gyldne med en skøn stegeoverflade, vipper du dem over i gryden til din stroganoff sammen med fedtstoffet fra panden.
Det er også nu, at du skal hælde cremefinen i stroganoffen. Rør champignonerne og cremefinen godt ind i stroganoffen og læg låget på igen – den skal lige simre ½ time mere 😉Smuk og lækker
Imens stroganoffen simrer færdig kan du lave en kartoffel-sellerimos til – det smager himmelsk til den lækre sauce.
Skræl to store bagekartofler og skær dem i grove tern. Skær 500 g renset knoldselleri i grove tern og kom både kartofler og selleri op i en stor gryde, dæk med vand og bring gryden til kog.
Kog til grønsagerne er møre, dræn vandet fra og brug en gammeldags kartoffelmoser til at lave mos med. Kom et par generøse klatter god smør i og et godt drys havsalt; voila en lækker kartoffel-sellerimos er klar til den skønne bøf stroganoff, der nu har simret færdig 🙂
Kald familien eller vennerne til bords og server en generøs portion mos med den lækre stroganoff på toppen – server en god italiensk rødvin til og alle er glade 🙂Mos og stroganoff i smuk forening 🙂
Kødet er så mørt, at det falder fra hinanden, de små stykker løg er smeltet sammen med saucen og de lækre stegte champignoner fuldender dette vidunderlige scenarie er konsistenser.
Saucen er fløjlsblød og kærtegner din mund. De skønne nuancer af smage fra kød, sennep, tomat og marsala leger kispus med dine smagssanser og sammen med den skønne mos, kan du bare ikke få nok af denne lækre bøf stroganoff. Perfekt gæsteret
Bøf stroganoff med fløjlsblød sauce, delikat smag og skøn mos er den perfekte simreret til gæster og hvis du er så heldig at have en rest til overs, så er den perfekt til at hygge med på en dag, hvor du trænger til lidt ekstra selvforkælelse 🙂Lækkert og smeltende mørt kød gemt i fløjlsblød sauce, mums 😀
Den lange simretid får bindevævet i kødet til at smelte og gør det svimlende mørt, derfor er de mere reelle stykker kød, som klump, bov og spidsbryst gode til simreretter. Spørg gerne din slagter til råds, min er altid behjælpelig med et stykke godt kød og gode råd til andre udskæringer 🙂
Hej. Opskriften lyder herlig – som de øvrige opskrifter i din blog ? – men jeg synes, paprika’en mangler og gerne en stærk en af slagsen. Det mener jeg, der er i den oprindelige/originale Stroganoff. – Det er ingen kritik, blot lidt undren ?
Kære Tove,
Tak for de pæne ord 🙂 Stroganoffen er en skøn ret, der findes i et utal af variationer. Den oprindelige stroganoff indeholder faktisk ikke paprika, det er derimod et ekstra krydderi, der har sneget sig ind i en af de mange opskrifter med tiden. Stroganoffen er en blid og mild ret og ikke stærk, som mange faktisk tror 🙂
Den første version, der kan spores af stroganoffen, indeholder faktisk heller ikke løg eller champignon. Den består kun af oksefilet, der lynsteges og vendes i en lækker sauce.
Jeg håber, det afklarer lidt for dig 🙂
Kh Helene