Vildtgryde med øl

Vildtgryde med øl

Vildtgryde med øl er en fantastisk simreret, der er perfekt til en grå, kold og vind om sust dag. Den varmer både kroppen og sjælen og så smager den forrygende.

Det, der er lidt usædvanligt ved denne vildtgryde, udover at den tilberedes øl, er at den dækkes med et låg af brød, der skal spises til i stedet for diverse former for mos eller lignende. Det lyder måske lidt mystisk, men det smager herreskønt 🙂Vildtgryde med ølRen comfort food der gør din sjæl lykkelig 🙂

Vildtgryden er let at lave og en god simreret til en weekend eller en tidlige-fri-fra-arbejde hverdag 🙂

Til 4 personer skal du bruge:

2 store løg

3 mellemstore gulerødder

½ lille knoldselleri

700 g krondyr i grove tern

2 tsk. hvedemel

1 tsk. sennepspulver (sennepsmel – dog ikke fiskesennep)

9 knuste enebær

1½ tsk. frisk – finthakket timian

1½ tsk. ribsgele eller en mørk syltetøj f.eks. solbær

Masser af friskkværnet peber

4 dl god mørk porter

1½ dl vand

1 tsk. fint saltVildtgryde med ølMørt kød, skønne grønsager og fantastisk sauce

Pil løgene og skær dem i grove tern. Skræl gulerødder og knoldselleri og skær begge dele i grove tern, max 2 cm store.

Sauter de skønne efterårsgrønsager i en klat god smør og en sjat olivenolie en stor støbejernsgryde, der kan gå i ovnen.

Når grønsagerne har sauteret i cirka 10 minutter, laver du et hul i midten af gryden og tilsætter krondyr kødet af tre omgange. Lad hver omgang lige stege kort på alle sider, så kødet får en fin brun stegeskorpe.

Drys hvedemel, sennepspulver, masser af friskkværnet peber, de knuste enebær og timianen over og rør godt rundt. Tilsæt ribsgeleen og rør en gang til. Lad det lige stege et par minutter.Vildtgryde med ølGodt med friskkværnet peber fremhæver den gode smag af krondyrVildtgryde med ølRibsgele og timian tilfører en dejlig dybde i smagen

Tilsæt porter, vand og saltet og rør godt sammen, så alle smagene blandes godt. Lad den skønne vildtgryde simre op og dæk den så med et stykke vådt og opvredet bagepapir og folie.

Sæt gryden i en 180 grader forvarmet ovn i to timer.

Når du gør bagepapiret vådt, holder det bedre på den skønne damp fra gryderetten og folien fungerer som et låg, der holder alle smagene inde. Bagepapiret skal puttes godt ned omkring gryderetten, så fungerer det bedst.

Når der er cirka 20 minutter tilbage af stegetiden i ovnen, skal du have lavet det lækre brødlåg, der skal øverst på vildtgryden.

Til “låget” skal du bruge:

500 g hvedemel

50 g bagepulver

1 tsk. fint salt

100 g iskoldt smør af den gode slags

3 dl sødmælk plus lidt ekstra til pensling.

Bland hvedemel, bagepulver og salt sammen i en stor skål. Skær smørret i små tern og smuldr det ned i melet, til det ligner brødkrummer. Saml dejen med mælken og ælt den til den er blød og smidig.

Rul dejen ud i 2 cm tykkelse og tryk runde brød ud med et almindeligt glas, der er ca. 6 cm i diameter.

Tag gryden ud af ovnen og fjern folie og bagepapiret fra den. Skru ovnen op på 200 grader.

Læg forsigtigt de små brød ned oveni i vildtgryden, og læg dem tæt, så de danner et låg ovenpå gryderetten.Vildtgryde med ølSmå brød der hygger sig i den skønne vildtgryde

Pensl overfladen af brødene med lidt mælk.

Sæt gryden tilbage i ovnen og bag brødene i cirka 30 minutter, eller indtil de er gyldne og smukke på toppen.Vildtgryde med ølSkønne sprøde og gyldne brød, der gemmer på en fantastisk hemmelighed 🙂

Hvis du har lyst til lidt ekstra grønt til retten, så kan du dampe lidt grønne bønner og stege lidt markchampignonerne imens vildtgryden får den sidste halve time.

Tag den skønt duftende gryde ud af ovnen og sæt den på bordet, som den er. Denne ret er rustik og det må serveringen også godt være. Løsn forsigtig de sprøde og lækre brød fra hinanden med en grydeske og server et par brød per næse sammen med den skønne vildtgryde og lidt ekstra grønt.Vildtgryde med ølSimreretten over dem alle 

Duften i sig selv er himmelsk – den er varm og krydret og fyldt med løfter om skøn smag. Smagen er af en anden verden – dyb, kompleks og hjemlig på en hjertevarm måde, der gør dig glad helt ud i hårspidserne. Det gode porter giver en dyb sødme til vildtgryden og det lækre krondyr kød er så mørt, at du kan spise det uden tænder. De lækre grønsager har stadig beholdt formen og en smule bid og de har suget al den skønne smag fra saucen til sig.Vildtgryde med ølDe lækreste brød med sprødt låg, luftig midten og delikat bund fyldt med skøn smag 🙂

Brødene er vidunderlige sprøde på toppen, lette og luftige indeni og i bunden er de gennemvædet af vildtgrydens skønne safter og saucer. De har suget den skønne væde til sig, som en badesvamp suger vand. Al den gode smag er både i kød, grønsager og brød og det er dét, der gør denne vidunderlige vildtgryde med øl så utrolig lækker, at den slår alle andre vildtgryder af banen – den her må du simpelthen bare prøve, mums.